Duševní striptýz Dary Rolins

08.11.2011 07:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Někdo se jde ze svých problémů vybušit do posilovny, někdo vybrečet do polštáře, Dara Rolins je vyzpívala na album. Ne, že bychom Daře přáli další životní peripetie, ale nazpívala své zatím nejpůsobivější album. "Stereo" není jen o tom, s kým si trsnout na dýze, ale také pozvánkou do jejího soukromí.
7/10

Dara Rolins - Stereo

Skladby: Stále dokola, Start Something, Love Crush, Naskoč a leť, Help Me, Daleko mi neuleť, Nebe peklo raj, Fóbia, Eye In The Sky, R.I.P. Alex, Otázky, U Owe Me, Slap My Ass, Čo by bylo keby..., Stále dokola (outro), Chyť mě (jestli na to máš)
Vydáno: 24.10.2011
Celkový čas: 61:40
Vydavatel: Parlophone
Dara Rolins je u nás jediná svého druhu. Jediná, která dokáže udělat dobrou popovou desku, u které se nemusíte za interpreta stydět, na turné si ji vezme Dan Bárta, a stejně tak je středem pozornosti médií. Jen je pořád těžké se rozhodnout, zda Dara ještě umí zpívat. V jednom tracku své pěvecké kvality potvrdí, v druhém jí strašně držíte palce, aby se strefila do tónu. A taky za to proklatě nadužívané "yeah" by ji měla manažerka výchovně tahat za uši.

V první řadě vás na novince zaujme obal. Dara s námi už pár let hraje svlékací poker. Na předchozím albu byla v negližé, na promo fotkách s páskou přes prsa a na "Stereu" už se spokojila pouze s kouskem látky v ruce. Fotky uvnitř bookletu o moc víc možností pro sponzorské aktivity na oblečení taky nenabídly, Dara to zdůvodňuje tím, že se na albu svléká duševně. Obal příští desky tedy bude s velkou pravděpodobností tvořit rentgenový snímek...

Na CD najdete celkem patnáct písní plus bonusovou "Chyť mě (jestli na to máš)", která již vyšla na "Epilogu" od PSH. Album tak nabízí zajímavou diverzifikaci myšlenek, kdy Dara v "Daleko mi neuleť" něžně zpívá své dceři Lole, zatímco v bonusové skladbě zaslechnete z jejích úst rým "hračky-sračky". Až na pár úsměvných momentů ve slovenských textech předvádí hravost a lehkost, v angličtině je to však druhá lekce kurzu pro začátečníky. Ač zpěvačka žila v Americe, výslovnost má tvrdě slovanskou a uši rvoucí. Na jejích dřívějších tanečních počinech to nebylo tak patrné (převážně proto, že většinu textů tvořilo "yeah"), v pomalých baladách vás však výslovnost nutí otočit volume doleva.

Mono

Jelikož se vydání "Sterea" oproti původnímu plánu pozdrželo, zpěvačka připravila pro své fanoušky EP "Mono", které je ke stažení za padesátikorunovou sms na jejím Facebooku. "Mono" obsahuje anglické verze několika písniček z produkce Kosheen, plus duet s Danem Bártou, který najdete i na "Stereu", a jeden track, který se na desku nedostal, s názvem "I've Got Nothing".

Producentsky se o album podělili Jan Kleník, Mark Davies aka Markee Substance z britských Kosheen, dvě skladby má na triku i Mike Trafiků. Právě v Trafikově skladbě "Čo by bylo keby..." Dara rapuje, nebo se spíš snaží klusem dohonit sprintující rytmus beatu a Mike Trafik opět potvrzuje, že si schovává lepší kousky pro svoje vlastní projekty.

Na desce najdete tři duety - předělávku "Love Crush" s Helenou Zeťovou, singl "Nebe peklo raj" s Tomim Popovičem a "Otázky" s Danem Bártou. První zmiňovaná vyšla již v roce 2008 pod hlavičkou "20ers", na "Stereu" je její vymakanější verze. Opět je zde velice nešťastně zvolená angličtina, a pokud si vybavíte Helenin hit "Impossible", dovedete představit, jak zde jedna zpěvačka výslovností trumfuje druhou... Naopak duet s Danem Bártou je jednou z textově nejpropracovanějších věcí na albu a je vidět, že se zde Dara pořádně opřela i do zpěvu. Song je nabitý emocemi a funguje jako dialog, kdy se Dara ptá a Dan (ne)nachází otázky. Ztráta přítele je zaznamenaná v "R.I.P. Alex" a i zde se text opírá do velmi citlivého tématu.

Naprostou špičkou je song "You Owe Me", který je atmosférou i zpracováním dost odlišný od zbytku alba. Žánrová rozmanitost však na "Stereu" není vůbec na škodu, Dařina tvorba měla vždy přesah od r'n'b, hip hop, přes komerční pop až po funk a zde to není jinak. Ačkoliv má album drobné mouchy, přesto můžeme s klidem říct, že Dara Rolins natočila jednu z nejlepších letošních československých desek, a nebýt několika slabých míst, možná i nejlepší desku vlastního repertoáru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY