- musicserver.cz">

"Kam tak pořád všichni spěcháte?"

20.10.2011 15:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Mladí, nadějní a talentovaní. Kolikrát už jsme tuto formulku o někom slyšeli? Jak je ale vidět, tato přirovnání se kritikům ještě stále nepřejedla. Stejně totiž opěvují i britskou kapelu Yuck. Přišli, zahráli a posadili všechny na zadek. Nechytne ale právě ta vaše zadnice z jejich nahrávky spíš vyrážku?
6/10

Yuck - Yuck

Skladby: Get Away, The Wall, Shook Down, Holing Out, Suicide Policeman, Georgia, Suck, Stutter, Operation, Sunday, Rose Gives A Lilly, Rubber
Vydáno: 23.5.2011
Celkový čas: 49:02
Vydavatel: Universal
Členové popových Cajun Dance Party asi neskákali radostí do stropu, když jim dva jejich členové udělali pá pá. Král je mrtev, ať žije král! A tak se zhruba před dvěma lety zrodili Yuck. Letosvydali eponymní debutovku a už jen tato banalita jim bohatě stačila k tomu, aby je anketa BBC Sound Of 2011 zařadila mezi patnáctku nadějných kapel, které by hledáčkům příznivců indie muziky rozhodně neměly uniknout. Kdo čekal, že londýnská pětice odstartuje novou hudební revoluci, může být zklamaný tím, jak jednoduše vlastně "Yuck" zní. Deska si neklade za cíl bořit zdi, ani nabádat k bordelu, při němž vzbudíte všechny sousedy. Sound těchto nováčků spíše čerpá z rocku devadesátých let a přináší s sebou vlnu vzpomínek na toto období.

Sednout si za volant, spokojeně mhouřit oči do slunce a prohánět se po prázdné silnici. Přesně taková touha mě popadá pokaždé, když Yuck poslouchám. Melodie beze spěchu samy plynou a vy máte pocit, že se zeměkoule zastavila a na všechno je najednou spousta času.Třeba taková "Suicide Policeman" nebo "Shook Down" dokonale zklidní hektické odpoledne. Nebo chcete něco rychlejšího? V kapele hrají také dvě dívky, byla by proto škoda dámských vokálů nevyužít třeba ve svižné skladbě "Georgia". Zato zpěvák Daniel Blumberg vytváří dojem zmateného klučiny, co se sám teprve hledá. Pěvecky nijak nehazarduje, skoro to zní, jako by šel v ten moment okolo a něco si bezděky zakvákal do mikrofonu. Stačí mu jen charisma.

Připodobnit bandu, jejíž cesta teprve začíná, ke Smashing Pumpkins může být troufalé. Avšak písně "Stutter" a "Operation" by dokonale slušely i americkým legendám. Určitou podobnost se staršími Sonic Youth či naopak moderními The Vaccines nelze přehlédnout. Yuck také sázejí na prostotu, ze které se zvláštním způsobem vyklube i prožitek. Skromnost začínající bandy téměř bije do očí, kouzlo osobnosti jim však nikdo nevezme.

Nutno říct, že těch flákáren zařadila parta na jednu desku až moc. Z délky finální "Rubber" máte po šesté minutě chuť si prostřelit hlavu - tenhle song vážně nikdy neskončí! Od "budoucích mega stars, jak jim někteří přezdívají, by se slušelo předvést i rozmanitější polohy, aby naplno ukázali svůj záběr. Nejlepší ale asi bude, když Yuck přestaneme jakkoliv titulovat a necháme je kráčet vlastní cestou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY