Na Frequency 2011 s musicserverem

28.08.2011 11:19 - Petr Klapper | foto: facebook interpreta

Takhle to dopadá, když se redaktorům nechce za humna, a report z jednoho z největších rakouských hudebních festivalů tak sepisuje ten cvakálek s objektivy na krku a kapitánem v těle. Žádné nadčasové formulace a exaktní hudební škatulkování, prostě si tak povíme, jak to na letošním Frequency vypadalo.

Live: FM4 Frequency Festival 2011

vystoupili: Beady Eye, Carl Barat, Crystal Fighters, Elbow, Foo Fighters, Friendly Fires, Hadouken!, Interpol, Kaiser Chiefs, Kasabian, Kele, Panic! At The Disco, Stereo MC's, The Chemical Brothers, The Kills, The Kooks, The National, The Rifles, The View, Two Door Cinema Club a další.
místo: Green Park, St. Pölten, Rakousko
datum: 18.-20. srpna 2011
Fotogalerie

Festival FM4 Frequency se po svém přesunu od Salzburgu již třetím rokem odehrává v menším městečku St. Pölten (zhruba hodinu vlakem od Vídně k Linci) v místě s poněkud zavádějícím názvem Green Park - hlavní část povrchu areálu je štěrk a kamení, vedlejší travnatá stage je pokryta laminátem, a posezení, na které jsme zvyklí z českých festivalů, zde tedy příliš nenajdete. Oproti nim však Frequency nabízí podstatně výživnější třídenní hudební program, což je hlavní a v podstatě jediný důvod, proč na tento festival zavítat.

FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Specifická atmosféra festivalů jako Pohoda či Colours Of Ostrava zde totiž nepanuje, vlastně i "méně pohodový" Rock For People je, co se vyžití v areálu týče, znatelně přívětivější. Snad i proto se většina rakouských návštěvníků na festival doslova stěhuje a do stanového městečka (rozuměj chaotický dlouhý pás nahuštěných stanů podél místní řeky) již od vlaků a autobusů přiváží na všem, co jede, nečekané množství alkoholu, kempových stoliček a dalšího nezbytného vybavení za účelem vytvoření "atmosféry" vlastní. Stavební kolečka či zásobovací vozíky nejsou výjimkou, stejně tak jako drobná, sotva zletilá děvčátka táhnoucí jedno či dvě plata pivních plechovek k vlastní konzumaci.

Rozpočtové okénko pro případné návštěvníky

Vstupenka na všechny 3 dny: 130 € (včetně stanování)
Zpáteční doprava busem SA Praha - Vídeň: 660-800 Kč
Zpáteční vlak Vídeň - St. Pölten: 6-11 € (dle využití hromadné jízdenky)
Shuttle bus z nádraží a do night parku: 6 € jednorázově po dobu trvání festivalu (páska)
Nealko v areálu: 2,70 €, pivo: 4,50 €, čínské nudle: 5+ €
(vyšší ceny v areálu částečně vyvažuje velký supermarket "za rohem")

Interpol, FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Hned první den programu byl pro naši skupinku
electro-indie nadšenců nejnabitější a zároveň přinesl asi největší zklamání v podobě zrušeného vystoupení The Vaccines a poněkud nešťastného časování některých headlinerů. Je jasné, že ne každého je možné uspokojit, ale umístit proti sobě Beady Eye a Kaiser Chiefs je z pohledu britpop fanouška mimořádně trestuhodné, stejně tak zamrzelo i paralelní vystoupení Chase & Status a IAMX Noise Cabinet v night parku v průběhu The Kooks.

Dost ale remcání, dále převažují samá pozitiva - Two Door Cinema Club a Kele pro nás festival příjemně odstartovali a denní koncert The National, přestože výborný, zřejmě nedosáhl kvalit klubového vystoupení v Praze den předtím. Volba Interpol vs. Hurts nebyla úplně jednoduchá, ale vzhledem k tomu, že Trpiče ještě uvidíme v Česku letos potřetí, nechal jsem se zlákat na Interpol. Vystoupení to bylo bezchybné, ale stejně jako na Open Air Festivalu týden předtím překvapivě "pomalé" a ve výsledku nevýrazné.

Kaiser Chiefs, FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vypadá to jako Oasis, zní to jako Oasis, ale Oasis to nejsou, jasný pane - jsou to tedy Kaiser Chiefs na úkor Beady Eye, kteří naservírovali jeden z nejlepších koncertů celého festivalu. O Kaiser Chiefs sice posledních pár let není tolik slyšet a jejich poslední album "The Future Is Medieval" úspěchu předchozích desek také nedosáhlo, nicméně hodina s Rickym & spol. rozhodně přesvědčila. Z prvního dne pak ještě určitě stojí za zmínku následné vystoupení The Kooks, konkurující německému národnímu pokladu Seeed.

Kasabian, FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Druhý, volnější den přinesl kratší vystoupení polozapomenutých The View, energický set The Kills a po oblíbených Crystal Fighters prudkým deštěm přerušený koncert Elbow, jimž ani vtipný popěvek bohužel nepomohl. Následní Kasabian vše plně vynahradili a po dvou letech na Frequency s obdobným setem, jen s několika novými písněmi z připravovaného alba "Velociraptor!" navíc, rozparádili houstnoucí dav.

Stejně jako večer předtím i v pátek patřila poslední dvouhodinovka na hlavní stagei oblíbené německé kapele s mohutnou účastí diváků, tentokráte v podobě taškářů Deichkind. Paralelní výkon britských The Rifles byl pro mě asi největším zklamáním festivalu.

FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Sobotní hudební nálož pro nás odstartovali Hadouken!, a přestože jim denní open-air vystoupení příliš nesvědčí, přítomní odpočatí fanoušci se nechali zlákat k hromadným rozcvičkám včetně mosh pitů a wall of death. Zatímco následné vystoupení Panic! At The Disco potěšilo zejména
-náctileté fanynky, gradující funky nálož Friendly Fires pak nenechala chladným nikoho z přítomných a zpěvák Ed MacFarlane svými pohyby v bocích jasně ukázal, kdo je tady největší hipster.

Foo Fighters, FM4 Frequency Festival, Green Park, St Pölten, Rakousko, 18.-20.8.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Před závěrečným headlinerem celého festivalu vystoupil ještě sólově Carl Barât s repertoárem vlastním i s písněmi Dirty Pretty Things a hlavně The Libertines, na které fanoušci slyšeli nejvíce. Nestárnoucí Stereo MC's pak zabojovali s výborně znějícími Rise Against a úderem jedenácté hodiny přišel vrchol v podobě plnohodnotného dvouhodinového koncertu Foo Fighters. Celý prostor nevelkého areálu u hlavní stage se - stejně jako loni na Muse či předloni při Radiohead - zcela zaplnil a Dave s kapelou předvedli nekompromisní show pro drtivou většinu návštěvníků.

Závěrem lze tedy shrnout letošní ročník Frequency festivalu jako velmi vydařený (podívejte se také na fotogalerii) a příští léto se určitě do St. Pölten s redakcí musicserveru opět podíváme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY