Lady Gaga i Take That v Číně dohráli, jejich skladby kazí národní kulturu

27.08.2011 09:54 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Lady Gaga
© last.fm
Všeobjímající internetová cenzura v Číně se nevyhýbá ani hudebnímu průmyslu. Tamní ministerstvo kultury zveřejnilo seznam sta skladeb, jež jsou nově pro Číňany nepřípustné. Z důvodu "bezpečí národní kultury" budou ze sítě staženy písně Lady Gaga, Beyoncé, Take That nebo Simple Plan.

Ačkoliv černá listina teprve čeká na své oficiální schválení, už teď je jasné, že hudební servery budou mít na stažení "urážlivých" skladeb nechtěných interpretů termín do 15. září. Pokud do tohoto data neprovedou potřebná opatření, hrozí jim postih od čínských úřadů.

Úplně zřejmé ale není to, zda je nařízení směřováno proti všem webům, nebo pouze těm, které nabízejí nelegální stahování hudby. K podobnému kroku se však Čína uchýlila už v roce 2009 a nařídila stažení skladeb na všech serverech bez výjimky.

A kohože asijská mocnost považuje za nemorální a vlast poškozující? Kromě japonských, tchajwanských a hongkongských interpretů, jichž je na seznamu většina, se zákaz dotkne i západních umělců. Vévodí jim Lady Gaga se šesti nechtěnými skladbami ("The Edge Of Glory", "Hair", "Marry The Night", "Americano", "Judas" a "Bloody Mary"), smůlu má i Beyoncé a její "Run The World (Girls)" nebo hit Katy Perry "Last Friday Night". Za příliš "vulgární" či nevkusné Čína považuje i některé písně skupin Simple Plan, Take That či Backstreet Boys.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY