Winehouse-mánie je už i v Česku

17.08.2011 14:26 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Je smutné, že občas aby nějaký národ docenil umělce, musí onen umělec umřít. Stalo se to v minulosti mnohokrát a historie se opakuje i v případě nešťastného konce Amy Winehouse. Její nahrávka "Back To Black" se totiž dostala vůbec poprvé do čela českého prodejního žebříčku. Více v pravidelném komentáři.
Bruno Mars - The Lazy Song
© facebook interpreta
RÁDIA - Nazdar příznivci domácích hitparád! Doufám, že se máte jen a pouze skvěle. V dnešním komentáři rádiových hitparád pro vás bohužel žádná velká překvápka nemám. Jedinou zásadní změnou je střídání na prvním místě. Bruno Mars a "Lazy Song" se opět vrací na vrchol a střídá LMFAO, kteří vládli éteru minulý týden s "Party Rock Anthem". Ti se ale nepropadli do ztracena, pouze sestoupili na hezké druhé místo. Trojici těch nejúspěšnějších uzavírají Pitbull, Ne-Yo, Afrojack a Nayer (ano ti všichni jsou třetí) se singlem "Give Me Everything (Tonight)". Ve zbytku TOP 10 pak překvapí Mandrage, kteří míří vysoko se skladbou "Františkovy Lázně". Tento týden jsou desátí a od pozice nejhranější české skladby je dělí málo - Debbi je s "La, la" devátá.

V novinkách tentokrát chybí velká jména. Nejlépe se vedlo reggaetonovému zpěvákovi Donu Omarovi, jehož skladba ve spolupráci s Lucenzem "Danza Kuduro" boří evropské žebříčky a vypadá to, že ani my tomu neunikneme. Singl startuje na třicáté třetí pozici. Po úspěchu "Hey (Nah Neh Nah)" se s novinkou "Hi A Ma" vrací německé duo Milk & Sugar. Máte radost? Uvidíme, jak se jim povede tentokrát. Zatím je to šedesátá čtvrtá příčka.

Na šedesátce šestce se podíváme do Nizozemí. Pamatujete si ještě na otravný hit "Bailando" od zpěvačky, která si říkala Loona? Tak ta je zpátky se skladbou "El Tiburon". Že by se nám opravdu začalo stýskat po devadesátkách? No a ještě zmíním poslední novinku na místě osmdesátém čtvrtém. Ta bude zajímavá maximálně tak pro ty, co sledují Česko Slovenskou SuperStar. Vy totiž budete vědět, kdo je Alžběta Kolečkářová a vás také bude zajímat to, že se umístila s písní "Andělskej flám". No je to prostě super!

Top 10 ČR - rádia:
  1. Bruno Mars - Lazy Song
  2. LMFAO/Lauren Bennett/Goonrock - Party Rock Anthem
  3. Pitbull & Ne-Yo & Afrojack & Nayer - Give Me Everything (Tonight)
  4. Adele - Someone Like You
  5. Rihanna - California King Bed
  6. Snoop Dogg - Sweat (David Guetta Version)
  7. Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.)
  8. Jessie J & B.o.B - Price Tag
  9. Debbi - La, la
  10. Mandrage - Františkovy Lázně

Top 100 RÁDIO 32/2011 - novinky:
33. Don Omar feat. Lucenzo - Danza Kuduro
64. Milk & Sugar - Hi A Ma
66. Loona - El Tiburon
84. Alžběta Kolečkářová - Andělskej flám

Amy Winehouse - Back to Black
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Tak jsme se tomu nevyhnuli ani u nás. Trochu se zpožděním oproti západnímu světu se nakonec i v České republice dostalo album "Back To Black" od Amy Winehouse na první místo. Zajímavostí je, že album je v Česku na vrcholu vůbec poprvé. Dobře se vedlo i jejímu debutu "Frank", který se dostal až na devátou pozici. Takže Češi konečně objevili Amy a je smutné, že aby k tomu došlo, musela umřít. Adele, kterou si čeští posluchači taky oblíbili teprve před nedávnem, je s nahrávkou "21" druhá. A Kabát je třetí. K tomu není co dodat.

Hodně špatné je to s novinkami. Ty víceméně nejsou žádné, až na jednu pozoruhodnost. Na třicátém místě je totiž poněkud zvláštně Dan Bárta s albem "Illustratosphere". To vyšlo, jak mnozí víte, v roce 2000 a moc se mi nezdá, že by se tehdy neprodávalo (ale nijak to dokázat nemůžu). Že by za to nyní mohla nějaká supersleva? No a toť úplně vše, takže zase za týden!

Top 10 - prodejnost:
  1. Amy Winehouse - Back To Black
  2. Adele - 21
  3. Kabát - Banditi Di Praga
  4. Čechomor - Místečko
  5. Tata Bojs - Ležatá osmička
  6. Lady Gaga - Born This Way
  7. ▲ Různí - Taneční liga 131
  8. Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém
  9. Amy Winehouse - Frank
  10. Wohnout - Našim klientům

TOP 50 Prodejní 32/2011 - novinky:
30. Dan Bárta - Illustratosphere

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 32. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY