Bublinky s příchutí cukrové třtiny

28.07.2011 07:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Colbie Caillat sice s druhou deskou nenavázala na úspěch debutu "Coco", ale moc ji to netrápí. Je tu s třetím albem "All Of You", a měl-li někdo obavy, že tahle americká písničkářka zůstane přešlapovat na místě, může být klidný. Stejně jako "Breakthrough" i novinka se posunula do nových směrů.
8/10

Colbie Caillat - All Of You

Skladby: Brighter Than The Sun, I Do, Before I Let You Go, Favorite Song (featuring Common), What If, Shadow, Think Good Thoughts, Like Yesterday, All Of You, Dream Life Life, What Means The Most, Make It Rain, Stereo
Vydáno: 18.7.2011
Celkový čas: 46:43
Vydavatel: Universal
Budu se asi už opakovat, ale když jsem slyšel "Coco", přišla mi Colbie Caillat jako zjevení - jednoduchá, nekomplikovaná, ale přitom velmi chytlavá a neskutečně pozitivní hudba ostře kontrastovala s tehdejší produkcí. Nedokázal jsem si ale představit, že by zopakovala ten samý recept ještě jednou. Naštěstí si to uvědomila i ona sama, a tak "Breakthrough" zpestřila - rytmicky i žánrově. Albu se sice dařilo lépe v hitparádách, ale už ne tak v celkových počtech prodaných kusů. Ani to jí ovšem nezabránilo, aby šla v případě třetí desky ještě dál a tentokrát z domácí Kalifornie výrazně na jihovýchod.

Nebojte se, i nadále zůstává u svého bublavého stylu ve stylu jiskřivého šampaňského, jen do něj přidala něco jamajského rumu. Přesněji řečeno upravila dávkované množství. Přece jen jsme stopy reggae mohli zaznamenat už na předchůdcích, ovšem nyní je v celkové chuti nahrávky řádně patrný, což ale neznamená, že by takto natočila celou desku. V některých písničkách je tento styl téměř hlavním motivem, zatímco v jiných po něm není ani stopy. I to ovšem stačí k dojmu větší žánrové pestrosti, než tomu bylo u prvních dvou alb. Chilli papričkou je pak "Favorite Song", kde se ke Colbie Caillat připojil ještě rapper Common. Na jednom místě pak spolu míchají reggae, surf pop a odlehčený hip hop.

Před vydáním "All Of You" Colbie Caillat slibovala, že novinka bude svižnější a energičtější. Slib dodržela. I ve srovnání s "Breakthrough" je to více než patrné. Těžko budete na druhé desce hledat věc, která se rytmicky alespoň blíží úvodní "Brighter Than The Sun". A podobných skladeb je na albu pochopitelně víc. Při poslechu je ale možné sledovat i určitou návaznost. Colbie tu rozvíjí techniku zpěvu a skládání hudby, které ukázala už ve výborné "Break Through" na předchozí desce. Ta skladba mě tehdy osobně velmi zaujala. Jedná se o těžko popsatelný styl: jako by byly melodie i zpěv vlnou, co se zpočátku jen tak pohupuje, ale pak se bouřlivěji rozvlní do výšek, kde zakmitne, a pak opět opadne. Typickým příkladem jsou třeba "What If" nebo "Like Yesterday".

Colbie Caillat se zkrátka posouvá neustále dále. "All Of You" je opět lepší než "Breakthrough". Zachovává si stále všechny atributy prvních dvou nahrávek a k tomu přihazuje zase kousek energie navíc plus inspirace Bobem Marleym a jeho následovníků. Na druhou stranu nyní už určitě není takovým zjevením jako v případě debutu, a pokud vás nechytla před tím, zřejmě na tom tahle deska nic nezmění.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY