Rock For People je i letos lídrem mezi nejčistějšími festivaly

25.07.2011 18:53 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Čistý festival logo
© facebook interpreta
Dvacet českých open-air festivalů si letos dalo smělý cíl. V rámci projektu Čistý festival se totiž zavázalo vytřídit přes sto tun odpadu a tím snížit svůj dopad na životní prostředí. V polovině festivalové sezóny přichází Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., která projekt zaštiťuje, s prvními čísly a statistikami. Výsledek? Nejlepší je opět Rock For People s 21,6 tuny vytříděného odpadu.

Na prvních deseti open-airech, zapojených do projektu Čistý festival, se podařilo vytřídit 40,48 tuny odpadu - plastu, papíru, skla, na Rock For People navíc také kovu a bioodpadu. Festival, který se od 2. do 5. července konal v Hradci Králové, se na výtěžnosti tříděného sběru mezi českými festivaly podílí více než z poloviny, za což může především zodpovědný přístup k festivalovému odpadovému hospodářství. Pořadatelé se nebojí inovací, mezi největší patří vlastní třídicí linka, kterou projde kolem 95 % veškerého festivalového odpadu. Důležitou roli v celém procesu hraje také festivalová úklidová četa s ekologickými čtyřkolkami, kterou na Rock For People vidíte na každém kroku. Důležitá je také informovanost návštěvníků nebo speciální koše na tříděný odpad - tzv. "recycle pointů" bylo letos ve Festivalparku a ve stanovém městě na pět desítek. Výsledek je potom zřetelný: čistý areál a více než polovina vzniklého odpadu se sváží k druhotnému zpracování a recyklaci.

Také v letošním roce pokračuje na festivalech zapojených do projektu Čistý festival sběr plastových kelímků za odměny. Celkem návštěvníci doposud nasbírali 233 217 plastových kelímků. Pro připomenutí, v minulém roce se podařilo na všech dvaceti čistých festivalech vytřídit celkem 36 tun odpadu a nasbírat 397 tisíc kelímků. "V minulém roce festivaly soutěžily o český rekord, který zcela jednoznačně získal právě Rock For People s více než 110 tisíci nasbíranými kelímky, na druhém místě skončil Votvírák, který měl kelímků o více než polovinu méně. Tuto soutěž festivalů jsme po loňském roce ukončili, protože by Rock For People mohl soutěžit jen sám se sebou," upřesnil za EKO-KOM, a. s. Josef Mojžíš.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY