Kterak Papa Roach vlka krmili

18.07.2011 12:09 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Námluvy Papa Roach a Česka pokračují. Po předloňském upoceném večírku v Roxy a loňské bahenní lázni na Sázavafestu přijela úspěšná partička i letos. A co na to říkal Lucerna Music Bar? Neříkal nic - skákal, křičel a nemohl se Jacobyho & spol. nabažit.

Live: Papa Roach

support: Yashin, Julien-K
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 13. července 2011
setlist: Getting Away With Murder, Burn, Between Angels And Insects, Forever, Hollywood Whore, Time Is Running Out, ...To Be Loved, Born With Nothing, Die With Everything, The Enemy, Kick In The Teeth, Lifeline, One Track Mind, Scars, Blood Brothers, Dead Cell, Last Resort
Fotogalerie

Yashin, Lucerna Music Bar, Praha, 13.7.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
Papa Roach totiž přivezli pro každého něco. Pro holky v prvních řadách (tedy pro ty klasický sluníčkový holky, který by se vepředu mačkaly, i kdyby jim někdo šlapal po hlavě, jak pronesl nejmenovaný fotograf) toho sexy rošťáka Shaddixe, pro chlapáky pár starých nabroušených nu-metalových pecek. Pro romantiky něžná slůvka o bolavých srdcích a šrámech na duši, pro drsňáky trochu té pseudo-rebelie a vzpoury. Ochuzen nezůstal skutečně nikdo aneb vlk se nažral a šváb zůstal celý.

Zatímco venku se ženili čerti (ale vážně všichni), stav v Lucerna Music Baru by šel označit za zcela ideální. Nějakých osm set padesát přítomných vytvořilo dostatečně jiskřivou a kompaktní atmosféru, ale zároveň po sobě nikdo nešlapal a ani u záchodů nedocházelo k obvyklým dramatům. Za to zvučit předskakující Yashin se ukázalo jako skutečné drama. Místní zvukař, obvykle údajně ve službách Monkey Business, už měl za pultem jistě lepší momenty. Vždyť by v tom hluku člověk skoro nepoznal, že dorazila i Britney Spears, respektive její hit "Everytime". Jo, povedený cover.

Kde ale zapomněli Papa Roach kytaristu? A kde je basák? Snad nezůstali doma? Samozřejmě že nezůstali! To se jenom jejich vlastní zvukař rozhodl vyzkoušet model "zpěv-bicí" a kytaru s baskytarou nechal po celou dobu koncertu staženou na minimum. Proč, to je mi záhadou - vždyť mnoho skladeb stojí právě na skvělých kytarových riffech a hutnější zvuk by koncertu rozhodně prospěl. Ale dopřejme už oběma zvukařům svátek.

Papa Roach, Lucerna Music Bar, Praha, 13.7.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
Co si budeme povídat, muzika Papa Roach už dlouhých pár let nic nového a ani příliš zajímavého nepřináší. Šmrdlají si to tak nějak pořád stejně, snad jen více předvídatelně a prvoplánově. Jenže ti čtyři mají zároveň stále skvěle vyvinutý čich. Čich na jednoduché popěvky, šlapající melodie a stadiónové refrény, jež se dokážou okamžitě zahryznout do paměti. Právě takových zaznělo večer spoustu. A ať už šlo o víceméně popové kousky typu "Lifeness" nebo "Scars", či agresivněji laděný oldschool "Last Resort" a "Between Angels And Insects" (podle mého jejich zcela nejlepší věc), fungovala jedna vedle druhé, nehledě na stáří či množství cukru v nich obsaženého. Připočtěte další velkou zbraň, tedy Shaddixovu charismatickou barvu hlasu, a ať už si o téhle bandě myslíte, co chcete, stejně by s vámi naživo zacloumala.

Vždyť většinu refrénů zpíval s kapelou celý klub, a vlastně si tak ani nikdo nevšímal, že Papa Roach ve skutečnosti na pódiu nic světoborného - pokud jde o show jako takovou - nepředvádějí. Pokérovaný frontman nevěděl, jestli má pořvávat raději: "We love you," nebo: "This fuckin' shit," a tak obě frázičky pravidelně střídal, jak mu je zrovna slina na jazyk přinesla. I kapela chvílemi působila strojovitě, jakoby bez prožitku a opravdového nadšení, a jednoduše sázela na to, že písničky udělají všechnu práci samy.

A co na to lidi? Co by - skákali, křičeli a nemohli se Jacobyho & spol. nabažit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY