shop.musicserver.cz
Wanastowi Vjecy, KD Mlejn, Praha, 10.6.2011

Wanastowky jsou zpátky!

Vydáno: 12.06.2011 09:08 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Wanastowi Vjecy zase fungují. Alespoň Robert Kodym to už nějakou dobu rozhlašuje. Od roku 2008, kdy po oslavě dvacetin jeli svou zatím poslední šňůru, je ale všechno jinak. Otec zakladatel P.B.Ch. z kapely odešel a ta zahrála v klubovém prostředí svůj první koncert bez něj.

Live: Wanastowi Vjecy

místo: KD Mlejn, Praha
datum: 10. června 2011
Setlist: Andělé, Jsem nevinej, Panic, Lucie, Blbá, Mašinführer, Vona je hotová, Štěpán Smetáček sólo, Kdo se bojí nesmí do nebe, Slečna Anna je za vodou, Škola je kráva, Holčičko, Nahá, Sbírka zvadlejch růží, Lži sex & prachy, Bedna od whiskey, Tak mi to teda nandej, Kouzlo, Dotknu se ohně
Fotogalerie

Wanastowi Vjecy, KD Mlejn, Praha, 10.6.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Robert Kodym má delší dobu smůlu na spoluhráče. Všichni ho postupně opouštějí, a tak byl ještě nedávno posledním a jediným členem jak Lucie, tak kapely Wanastowi Vjecy. Zdá se ale, že každý je nahraditelný, tudíž je tu další pokus o navrácení Wanastowek mezi aktivně fungující skupiny. Kodym dal dohromady muzikanty, kteří Vjecma postupně prošli (Radek Havlíček jako kytarista v první polovině 90. let - teď hraje na basu, Štěpán Smetáček jako bubeník od "Lží, sexu & prachů" po "Anděly" a "Tomáš Vartecký" jako kytarista od "Andělů" doposud) a v této sestavě odehráli svůj první koncert. U toho jsme nemohli chybět.

Každý, kdo si udělal v pátek večer čas a měl to štěstí, že sehnal lístek, mohl zažít něco, co se jen tak neopakuje. Wanastowi Vjecy vystoupily v malém klubu pro pár lidí (údajně šlo do prodeje jen dvě stě padesát vstupenek). Pár pamětníků možná vzpomnělo na dobu, kdy Kodym & spol. zkoušeli v Malostranské besedě a během šňůry k "Stříkačkám" zde recipročně odehráli podobně komorní koncert.

Jak je to s tím P.B.Ch.?

Wanastovi Vjecy, Mandrage, 20.5.2008, Lucerna Praha
© Honza Průša / musicserver
Vanastový Věci založil P.B.Ch., když mu bylo šestnáct let. Už tehdy hrál na basu a v kapele, která odehrála pouze jeden koncert, působili ještě Pavel Soga, Petr Váňa, Martin Linhart a Alena (na příjmení už si dnes nikdo nepamatuje).

I slovo vanasto vymyslel právě Chovanec, když od špatně artikulujících členů Pražského výberu zachytil text No-t vanasto namísto nafta na zlato. (skladba "Olda je přítel můj").

Pozdější Wanastowi Vjecy pak založil P.B.Ch. s Robertem Kodymem (ten přišel s polským pravopisem) a Ádou Vitáčkem.

Kdyby pořadatelé chtěli, mohli do Mlejna narvat mnohem více lidí. Naštěstí ale zvítězil rozum, a tak vyprodaný klub nebyl narvaný k prasknutí. Lidé se nemačkali jako sardinky a ani dusno v sálu nebylo tak dramatické. Mlejn je sice klimatizovaný prostor, ale výkon velkého aparátu velké kapely se ukázal jako neslučitelný s dalšími elektrickými spotřebiči.

Wanastowi Vjecy, KD Mlejn, Praha, 10.6.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
"Wanastowky jsou zpátky!" blesklo asi každému v hlavě hned v úvodních "Andělích" a v závěrečné luciášské "Dotknu se ohně" jsme si tím už mohli být jistí. Staro-nová sestava výborně funguje, Štěpán Smetáček se ukázal jako snad ještě důležitější prvek, než byl P.B.Ch. Kromě bravurních hráčských schopností (což se o něm ostatně ví hodně dlouho), které mohl dosyta předvést ve svém dlouhém bubenickém sólu, spolu s Varťákem s přehledem odzpívá i vokály. Třeba "Nic neříkej" ve "Lžích" nebo půlku jedné z nejstarších písniček kapely, Vitáčkovu "Vona je hotová". Tu jsme mimochodem naživo mohli slyšet naposledy v roce 1993.

I Robert Kodym zpíval tak, jak jsme ho dlouho zpívat neslyšeli. Vůbec nevadí, že působil poměrně staticky, příliš se na pódiu nepohyboval, ale nasazení, se kterým do písniček šel, mu umožnilo udýchat i skladby jako "Blbá" nebo "Jsem nevinej" a zůstat fit po celých devadesát minut koncertu, únavu na sobě příliš nedal znát. Vystoupení doplňoval svými obvyklými průpovídkami ("Téhle písničce říkáme Žbirka" - "Sbírka zvadlejch růží" - nebo "následující píseň chceme věnovat biskupovi Jednoty bratrské, Janu Amosu Komenskému" - "Škola je kráva"). A ani nezapomněl tradičně věnovat publiku jednu ze svých kytar.

Wanastowi Vjecy, KD Mlejn, Praha, 10.6.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Kombinace velkého s malým se ukázala jako ideální cesta. Velká aparatura, velká světla, velká kapela i velké pódium zaplnily a naplnily malý klub svou sytou přítomností. Navíc bylo i perfektně nazvučeno. Takže srovnávat s posledními koncerty v O2 areně nebo Lucerně tento koncert prakticky nešlo. Tady bylo všechno zvládnuto mnohem přirozeněji, šlo prostě o skvělý rockový koncert kapely, která má našlápnuto na to, vrátit se tam, kde kdysi byla. Potřebuje k tomu ale nový a silný materiál. Z nových písniček se mezi ostatní hity s přehledem zařadila jen "Slečna Anna je za vodou". Ostatní dvě ("Mašinführer" a "Kdo se bojí nesmí do nebe") byly těmi nejpostradatelnějšími songy, skladbami, místo nichž bych raději slyšel nějaké starší písně ("Kapky krve", "Křídla" nebo třeba "Hračky").

Wanastowi Vjecy hrají v nové sestavě. Své logo doplnili novým erbem, prý mají napsaných sto sedmdesát nových písní. Na podzim budou mít novou desku a na jaře příštího roku pojedou turné. Pokud na něm budou hrát tak jako teď, máme se na co těšit. Tak dobře hráli naposled na Vánoční akustické šňůře před třinácti lety. A pokud snad zas někdy zahrají v malém klubu, nesmíte chybět.

NÁZORY
  • Ještě hráli Kočárek (Honza Průša (autor), 13.06.2011 09:10) Reagovat

    To mi ze setlistu vypadlo.

  • Jen malý doplnění (Skleník, 13.06.2011 23:01) Reagovat

    Honzo, jen malý detail....P.B.CH. je stále členem skupiny Lucie, odešel pouze z Wanastowek. Jinak dobrej report.

    • Re: Jen malý doplnění (Honza Průša (autor), 15.06.2011 15:42) Reagovat

      Díky, máš pravdu.

  • pozn (Petr, 31.10.2011 18:32) Reagovat

    Článek pěkný, jen jedna věc. Nevím na kolika koncertech jste byl v O2 aréně, ale když tam byli wanastovky naposledy, tak byl zvuk hodně dobrý, narozdíl(bohužel) od jiných(zahraničních hvězd) interpretů, které jsem tam mohl slyšet v posledních letech..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Audio: Anna K. rekapituluje léta vzletů a pádů silným singlem "Údolí včel" s Tomášem Varteckým (29.06.2023 14:32)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu