Ukňouraný kopanec do půlek

09.06.2011 09:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Severočeský Šanov 1 patří k základním pojmům české HC/punk scény, přestože na posledních albech koketoval i s klidnějšími vodami. Na nové, dlouho očekávané desce "Delikatesy" však oddech nenajdete, leda u posledního kusu, ale to už s rozkopanými půlkami.
7/10

Šanov 1 - Delikatesy

Skladby: Delikatesy, Ty tomu věříš?, Děti ráje, Půlnoc vidí ve tmě, O kočkách a lidech, Co je?, No jasněI, Poslední svět, Stigmata, Protože nás to baví, Slunce navždy, Proměny
Vydáno: 02.05.2011
Celkový čas: 30:22
Vydavatel: Papagájův hlasatel Records
Anonce desky nelhaly, "Delikatesy" s mrtvolou v pytli na coveru opravdu člověka nakopávají (je lepší jim nastavit zadnější partie než v promo materiálu uváděné koule - pánové chápou, ženy se dovtípí). Ani v to snad příznivci bandy Nikity Boye Šantrůčka po nepříliš vyvedeném počinu "Music War" nedoufali. Loňský split s kolegy Do řady! a Čertůf punk však odhalil aktuální směřování kapely do vln hutného, valivého HC/punku - a i když to nebylo úplně to pravé ořechové (viz infobox níže), cesta to byla, zdá se, správná.

Delikátní novinka je totiž pecka, půlhodinový nářez, kdy se bicí řítí povětšinou v ostrém tempu, stíhané valivou kytarou, ostrou jako břitva, ale přesto občas i veselejší, dunivou basou a do toho sype Šantrůček svým typicky ukňouraně kyselým zpěvem textové jedy o naší době a společnosti. Úvodní "Delikatesy" jsou jen předehrou k palbě a už to jede. "Vláda se o nás stará - fízlové jsou slušní - jsme v ráji - ty tomu věříš?". Rapovaná "No jasně!" je tak trochu rozptýlení jako z jiného světa (anebo třeba jako ze "Stejných krys"), ale sedí tu. Stejně tak starší vypalovačky "Děti ráje" a "Poslední svět" anebo chytlavá dobrý den, my jsme lidi "Slunce navždy". A nakonec i ty jakoby oddechové, ale silné "Proměny" se ženským vokálem, kdy už si můžete sednout, ale stále ještě jedovaté Ná ná ná náu vás stejně postaví na nohy.

Split 3v1

3v1 - Do řady, Čertůf punk, Šanov 1
Společné CD punkových staroušů Do řady!, Čertůf punk a Šanov 1 vyšlo u Papagájova hlasatele loni v srpnu. Tři kapely, dvanáct songů, mezi nimi vzájemné covery i nové skladby. Do řady! vyšli, alespoň pro mě, ze splitu jako vítězové, i když sama kapela pěje, že "od zítřka bude mít jen veliký kulový". Nenechali se příliš svázat nějakými punkovými přikázaními a jejich příspěvky dopadly poměrně pestře a běžněposlouchatelně. Oproti tomu Šanov i Čertůf punk působí monotónně. Polehčující okolnost pro Čerťáky ovšem je, že šlo o jejich první studiovou nahrávku po dvanácti letech.

Šanov 1 model 2011 je zkrátka povedený kravál, kterým sousedy moc nepotěšíte, ale patříte-li právě k vyznavačům rychlých a ostrých kytar, budete na vrcholu blaha. Sice za cenu, že občas nerozluštíte v tom lomozu slova, ta ale stejně najdete v bookletu a hned v češtině i angličtině. Těm méně blaženým může deska připadat jednotvárná, prosté bum-bum-říz-říz, ale nejsme přece v opeře, že? A když toto napíše člověk, který má raději spíše střední punkové tempo, tak to už je co říct.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY