Nové desky pro 20. týden

15.05.2011 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Přesně v polovině května vás bude lákat do obchodů Moby trpící nespavostí, živoucí Blue Effect, Ben Harper s hostem Ringem Starrem, sólový projekt Petera Silbermana The Antlers, nový objev Natalia Kills a především "Rome", kde spojili Danger Mouse, Daniele Luppi, Jack White a Norah Jones svoje představy hudby spaghetti westernu.
Pokud se v pondělí 16. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Moby - Destroyed (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / ambient / experimentální hudba

Moby - Destroyed
Po téměř dvou letech přichází Moby s novou studiovou deskou "Destroyed". Vrací se na ní ke konceptu svého úspěchu v minulosti - opět do písní sampluje vokály starých gospelů a pro některé opět objevil několik vokalistek jako Emily Zuzik, či Inyang Bassey. Převážná část "Destroyed" vznikla během jeho koncertování po celém světě a především v době, kdy trpěl nespavostí. Tomu pak odpovídá i zvuk, který sám autor charakterizuje jako pokaženou melodickou elektronickou hudbu pro prázdná města ve dvě hodiny ráno. Co si pod tím představit, zjistíte poslechem "Destroyed" na Mobyho webu. Vedle standardní jednodiskové edice bude k dostání i speciální s knihou. Ta je plná snímků, které za poslední léta Moby nafotil po celém světě. Domácí fanoušky jistě potěší, že jedna z fotografií, která se nakonec do knihy dostala, byla pořízena v České republice.


Tip týdne

Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome
Jedno z nejočekávanějších alb tohoto roku je tu. Jmenuje se "Rome" a má ho na svědomí především americký muzikant a producent Danger Mouse, známý třeba z Gnarls Barkley, Broken Bells nebo spojením bílého alba The Beatles a "The Black Album" Jay-Zho. Nyní se ale dal dohromady s italským skladatelem Danielem Luppim a oba se inspirovali hudbou známou ze spaghetti westernů. Nezůstalo pouze u tohoto spojení a dvojice si na desku přizvala i opravdu hvězdné hosty, kterými frontman The White Stripes Jack White a devítinásobná držitelka Grammy Norah Jones jistě jsou. K tomu se jim povedlo znovu sestavit sbor Cantori Moderni Alessandra Alessandroniho, který se podílel třeba na soundtracku k filmu "Hodný, zlý a ošklivý". Jak toto různorodé spojení ve výsledku funguje, můžete zjišťovat na speciálním webu alba.



The Antlers - Burst Apart (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

The Antlers - Burst Apart
Původně sólový projekt Petera Silbermana The Antlers má nyní již tři členy a na kontě tři studiové desky s další na cestě. Novinková nahrávka "Burst Apart" potěší fanoušky desítkou nových songů, které si v dosavadních recenzích získaly více než pozitivní ohodnocení. Možná to bude tím, že nahrávání materiálu probíhalo ve studiu kapely poblíž Brooklynu. Náladu kolekce má dokreslovat neobvyklý přebal, který navrhl Zan Goodman, se kterým muzikanti spolupracovali i na předchozím CD. Pokud si budete chtít pořídit jednu z vylepšených verzí desky, máte na výběr z luxusního balíčku nebo z edice na vinylu. Tři ochutnávky nabízí web kapely.


Ben Harper - Give Till It's Gone (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk-rock / folk

Ben Harper - Give Till It's Gone
Do samotného vydání nebylo jasné, zda nová deska amerického zpěváka, skladatele a hudebníka Bena Harpera "Give Till It's Gone" bude čistě sólovým počinem, či opětovnou spoluprací s jeho skupinou Relentless7. Nakonec ji prezentuje Harper sám a přináší celkem jedenáct autorských písní. Natáčení probíhalo v Los Angeles, útočištěm se Benovi stala studia jeho kolegy Jacksona Browna, který s ním spolupracoval již v minulosti. Album bude mít jen jednoho hosta, ale o to zvučnějšího jména. Skladby "Spilling Faith" a "Get There From Here" totiž s Benem Harperem složil legendární Ringo Starr, který si ve zmíněných písničkách zahrál i na několik hudebních nástrojů. Vydání alba předchází pilotní singl, za který byla vybraná skladba "Rock 'N' Roll Is Free", jejíž videoklip uvidíte na Harperově kanálu YouTube.com.


Natalia Kills - Perfectionist (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / electropop

Natalia Kills - Perfectionist
Novickou na hudební scéně je čtyřiadvacetiletá Natalia Kills, kterou řada lidí díky jejímu electropopovému zaměření srovnává s Lady Gaga. Svému debutovému albu dala název "Perfectionist" a něco na tom názvu jistě bude. V roce 2008 ji pro svůj label objevil will.i.am a o rok později se začalo na prvotině pracovat. Výsledkem je celkem čtrnáct skladeb a u všech naleznete v položce autor zpěvačku samotnou případně s někým dalším v tandemu. Mezi ty další patří třeba Akon, Jeff Bhasker (Kanye West), dvěma Grammy oceněný Ron "Neff-U" Feemstar, Fernando Garibay, který spolupracoval právě s Lady Gaga, a pochopitelně i samotný will.i.am. Výsledek si můžete částečně poslechnout na jejím MySpace.com. Vzhledem k tomu, že tato deska v německy mluvících zemích vyšla již před měsícem, můžete si u nás přečíst i její recenzi.


Blue Effect - Acoustic/Time (DVD) (Supraphon)
web / bandzone.cz / psali jsme
žánr: bigbít / art rock

Blue Effect - Acoustic/Time
Dva roky práce, mimořádná místa natáčení jako třeba barokní kaple ve Smiřicích, plzeňská synagoga nebo i legendární pražská hospůdka, velmi pečlivě vybraný a zaranžovaný repertoár - to všechno najdete na novém dvoudiskovém DVD Blue Effectu "Acoustic/Time" natočeném v HD kvalitě a šestikanálovém zvuku. Na prvním disku "Acoustic" Radim Hladík & spol. sestavili program z největších effectových, jiných českých a kapelou oblíbených světových témat, takže tu zazní například i "Personal Jesus" Depeche Mode či Hendrixova "Little Wing". Druhá "Time" přináší dokument o natáčení a lidech, další či variantní koncertní nahrávky či více jak dvacetiminutové medley, kde se mohou setkat Bedřich Smetana, Cream, Led Zeppelin, Deep Purple, Růžový panter, Yes, Bob Marley i Bob a Bobek.


Mona - Mona (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Mona - Mona
Americká formace Mona se po sedmi letech na scéně odhodlala k první studiové nahrávce. Čtveřice muzikantů proto vzala přípravy více než svědomitě a už v listopadu loňského roku měli muzikanti hotové některé z nových písní, které předvedli v show televizní stanice BBC "Later... with Jools Holland". Jednu z nich - "Listen To Your Love" - pak vydali i jako pilotní singl. Ten najdete k poslechnu společně s dalšími albovými ochutnávkami "Trouble On The Way" a "Teenager" na MySpace.com kapely. Na stejné adrese najdete také videoklip k první zmíněné skladbě.


Kate Bush - Director's Cut (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: art rock

Kate Bush - Director's Cut
Stejně jako někteří filmoví režiséři vydávají takzvané režisérské střihy svých filmů, tak i britská zpěvačka Kate Bush přichází se svým "Director’s Cut". Svojí vlastní rukou "sestříhala" dvě alba z let 1989 a 1993, jmenovitě z desek "The Sensual World" a "The Red Shoes", se kterými ve své době zaznamenala celosvětový úspěch. Jde tedy do jisté míry o kompilaci. Proč do jisté míry? Kate Bush totiž dala většině písní zbrusu novou tvář a většinu tracků servíruje ve zcela novém pojetí, skladby jsou doplněny o mnoho nových elementů jako třeba nové bicí party a vokály dávající jim úplně nový rozměr. O tom, že některé písničky prošly důkladnou proměnou, se můžete přesvědčit i na webu zpěvačky, kde jsou k dispozici tři videoklipy.


Seether - Holding On To Strings Better Left To Fray (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: post grunge / alternativní metal

Seether - Holding On To Strings Better Left to Fray
Novinkovou desku Seether "Holding On To Strings Better Left To Fray" a poslední album "Finding Beauty In Negative Spaces" dělí zatím nejdelší, čtyřletá, pauza v historii kapely. Muzikanti si totiž potřebovali dopřát oddech a navíc se museli poprat s odchodem kytaristy Troye McLawhorna, který si na připravované placce odbyl premiéru a derniéru současně. Co do příprav nechtělo osazenstvo kapely nic ponechat náhodě. Taky proto si na novinku pánové zavolali producenta Brendana O'Briena, se kterým vzniklo dvanáct kousků včetně pilotního singlu "Country Song". Jestli se kapele povedl, ohodnoťte sami na jejím MySpace.com stránkách.


Jan Vodňanský - Vzpoura kocourů (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / pop

Jan Vodňanský - Vzpoura kocourů
Jan Vodňanský se u příležitosti svých sedmdesátin rozhodl bilancovat. Vnořil se do archivu a výsledkem je profilové album "Vzpoura kocourů" s přehlídkou písňové tvorby od počátku šedesátých let až dodnes. Jsou zde dosud nikdy nevydané, tím pádem neznámé studiové nahrávky dvojice Vodňanský a Skoumal a pozornost pravděpodobně vzbudí jejich unikátní píseň "Juice Blues" zpívaná Evou Olmerovou. Některé z objevených a pozapomenutých písní z doby normalizace, kdy tyto nahrávky nesměly vycházet oficiálně, Jan Vodňanský znovu nazpíval. Mezi nimi je i titulní kankán. Kromě skladatele Petra Skoumala jsou na tomto bilančním albu zastoupeni i další Vodňanského spolupracovníci jako Přemysl Rut a Světlana Nálepková, Hana Navarová z divadla Sklep, Magda Šebestová, Roman Fojtíček či Aleš Březina.


Amaury Vassili - Canterò (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: operní pop

Amaury Vassili - Canterò
Jeden z nejmladších světových tenorů Amaury Vassili se narodil ve Francii, kde již od devíti let studuje zpěv a postupně se účastní řady pěveckých soutěží. Před dvěma lety vydal debutové album "Vincero", na které navázal vloni druhou nahrávkou "Canterò". Původně vyšla pouze ve Francii, nicméně Amaury Vassili je letošním francouzským reprezentantem v letošní Eurovision Song Contest 2011 a díky tomu vychází "Canterò" celosvětově v reedici i se soutěžní písní "Sognu". Ta i další songy hrají na zpěvákově webu.


Oboroh - Žalmy III. (Indies Happy Trails)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folkrock

Oboroh - Žalmy III.
Oboroh se vrátil ke svým kořenům a na přelomu února a března nahrál ve studiu v Brně po osmnácti letech třetí album zhudebněných žalmů "Žalmy III." v doslovném znění podle Českého ekumenického překladu bible. Jde v pořadí o sedmé album této východočeské folk-rockové skupiny. Proč znovu žalmy? "Úzkost a úleva, zoufalství a východiska, pochybnost a jistota, smutek a radost - všichni to známe. A básníci dávného Izraele o tom psali už před 2,5 až 3 tisíci let," tvrdí muzikanti. Oboroh nechává ona prastará, a přesto stále aktuální slova rozeznít ve spojení s novodobými hudebními výrazovými prostředky. Pohled na desku nabízejí stránky vydavatelství Indies Happy Trails.


Krásné nové stroje - Nechtěné doteky (Indies Happy Trails)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock

Krásné nové stroje - Nechtěné doteky
V osmadvacáté sezóně svého koncertování vydávají Krásné nové stroje čtvrté CD, tentokrát s názvem "Nechtěné doteky" - "nechtěné doteky žánrů, stylů, nechtěné doteky v individuálních přístupech jednotlivých hráčů, nechtěné doteky v obsahu a formě skladeb". Ve dvanácti vybraných skladbách jsou jednak starší, nově přearanžované a nikdy nevydané kompozice, jednak skladby vzniklé v současné době. Poměr je půl na půl a výsledek by měl reprezentovat kontinuitu jejich muziky. "Nechtěné doteky" můžete okusit na stránkách vydavatelství Indies Happy Trails.

V krátkosti

  • Je to teprve pár dnů, co u nás koncertovali Mercury Rev, a nyní vychází reedice jejich klasického alba z roku 1998 "Deserter’s Songs", které bylo jmenováno albem roku časopisy NME, MOJO a mnoha dalšími. O remastering se postaral producent desky Dave Fridmann, který jinak spolupracuje s Weezer, Mogwai, či MGMT.
  • Pianista, skladatel, zpěvák a producent Randy Newman uznávaný v prvé řadě svojí tvorbou pro filmový svět je v posledních letech spjatý převážně s hudbou pro animované filmy studia Pixar. Album "The Randy Newman Songbook Vol. 2" je pokračováním trojdílné kolekce jeho nejvýznamnějších skladeb natočených nově pouze za doprovodu piána a Randyho sólo zpěvu.
  • Aerosmith vydávají svůj první výběr balad s výmluvným názvem "Tough Love: Best Of Ballad", který obsahuje šestnáctku pomalých věcí včetně "Cryin'", "Crazy", "Love In An Elevator", "Jaded", "Living On The Edge" či "I Don’t Want To Miss A Thing".

Dále vychází:

Al Stewart - Images (EMI)
Barbara Hendricks - Chants Sacres (EMI)
Black 'N Blue - Hell Yeah ! (Mystic Production)
Hate Eternal - Phoenix Amongst The Ashes (Mystic Production)
Hell - Human Remains (M.A.B.Records)
Jeff Healey Band - Live At Grossmans (Mystic Production)
Kate Bush - Dreaming (EMI)
Kate Bush - Hounds Of Love (EMI)
Kate Bush - Red Shoes (EMI)
Kate Bush - Sensual World (EMI)
Lady Gaga - Judas (singl) (Universal)
Memory Of Machines - Warm Winter (Mystic Production)
Nick Cave & The Bad Seeds - Let Love In (CD+DVD) (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - Let Love In (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - Murder Ballads(CD+DVD) (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - Murder Ballads (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - No More Shall We(CD+DVD) (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - No More Shall We (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - The Boatman's Call (CD+DVD) (EMI)
Nick Cave & The Bad Seeds - The Boatman's Call (EMI)
Nicola Conte - Love & Revolution (Universal)
Ok Band - XXX(EMI)
Portrait - Crimen Laesae Majestatis Divinae (Mystic Production)
Rob Zombie - Hellbilly Deluxe 2 (Special Edition) (Supraphon/Warner Music)
Různí - Pirates Of The Caribbean 4 (soundtrack) (EMI)
Různí - Taneční liga 129 (Universal)
Turbo - Je to jízda (Best Of) (EMI)
Warrant - Rockaholic (Mystic Production)
Warren Haynes - Man In Motion (Mystic Production)
Winterus - In Carbon Mysticism (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY