shop.musicserver.cz
Horkýže Slíže, Palác Akropolis, Praha, 13.4.2011

Horkýže Slíže a jejich mezináboženský dialog

Vydáno: 14.04.2011 20:48 v sekci Naživo - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Série koncertů "V dobrej viere Tour" slovenských punkerů Horkýže Slíže odstartovala už 7. dubna v brněnském Semilassu. Ve středu 13. dubna se dostali i do Prahy a zdejší Palác Akropolis znovu utvrdili v tom, že stabilně stojí na špici česko-slovenského punkrocku.

Live: Horkýže Slíže

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 13. dubna 2011
setlist: Brďokoky, Telegram, Líza a Wendy, Emanuel Bacigala, My fucking Brother, Lístok na Mars, Sex po telefóne, Jogín, Malá Žužu, Cigarety, Woodie Song, Maštaľ, Zvonár, Traja spití roboši, Atómový kryt, Logická hádanka, Latino, Holandská, Šhanghaj cola, Ukáž tu tvoju ZOO, Mám v piči na lehátku, Silný refrén, A ja sprostá, L.A.G. Song, R.n.B Soul

Horkýže Slíže, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
To by snad ani nebyl koncert Horkýžů bez cigaretového dýmu a pivního deště z kelímků poletujících vzduchem. Když si při písničce "Cigarety" (kde se mimochodem zpívá, že cigarety nie sú všetko) Sabotér zapálil, přestali zákaz kouření v sále respektovat i mnozí fanoušci. "K Horkýžům to cigáro prostě patří," rošťácky se zasmál jeden z nich a dělal, že nevidí ochranku (která dělala, že nevidí jeho).

Snad se se mnou nikdo nebude přít, když řeknu, že Horkýže Slíže jsou naživo jednou z nejschopnějších kapel tuzemské scény (rozuměj: česko-slovenské). Jejich koncerty jsou substanciálně pořád stejné, vždycky padnou ty největší hity typu "Malá Žužu", "L.A.G. Song" nebo "Silný refrén". Kluci stále na jevišti řádí, jako by jim bylo deset let. Pokaždé empaticky komunikují s obecenstvem. Přesto je každé jejich vystoupení téměř bezkonkurenčním zážitkem. Slížáci jsou v rámci punku nesmírně originální, dovedou fanoušky jednoduchým způsobem pobavit a přitom jsou ohromně inteligentní a bezprostřední.

Včera se v Akropoli hoši zase předvedli v nejlepším světle - jiné na ně v posledních letech snad ani nesvítí. Do diváků tísnících se pod jevištěm stříleli jeden vtip za druhým. "Vladimíru Iljičovi venujeme tuto skladbu. Volá sa 'Lístok na Mars'," řekl s vážným výrazem Kuko a hrábl do strun kytary.

Nebylo to ale jediné věnování, k němuž ten večer došlo. K příležitosti šestatřicátých narozenin bubeníka Vandela se na playlist dostala i oblíbená píseň "Sex po telefone", při které se před pódiem vytvořilo pekelné klima. A to navzdory tomu, že na začátku koncertu Slíže reprezentovali čtyři hlavní náboženské filozofie.

Na Kukovy převleky jsou fanoušci patrně už zvyklí. Jednou je to image klauna, podruhé se objeví jako sexy blondýna. Tentokrát přišli v kostýmech všichni. Šňůru "V dobrej viere Tour" k nedávno vydané výběrovce "V dobrej viere (2001 - 2011)" realizují v oblecích muslima (Kuko), buddhistického mnicha (Vandel), žida (Doktor) a katolického kněze (Sabotér). V těchto úborech se vydrželi předvádět celé tři písničky, pak se převlékli do civilu.

Horkýže Slíže, České hrady.cz, Rožmberk nad Vltavou, 30.7.2010 - 31.7.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
V závěrečném přídavku "R.n.B Soul" se chlapci zase oblékli do (o tři čísla větších) cool triček, na hlavy nasadili čepice s plochými kšilty a vzali si na paškál mimo jiné Jiřího Pomeje nebo Rytmusovo "Jebe", a vytvořili tak na tvářích posluchačů široké úsměvy.

Když se říká, že se v publiku vaří pot, často to bývá myšleno v určité nadsázce. Včera však byl ten var naprosto hmatatelný, snad všichni přítomní (včetně kapely) ze sebe vydali i všechnu energii až do posledního zbytečku, rozhodně se pro nikoho nejednalo o relax. A tak ze žižkovského podzemního klubu většina vycházela s rýsujícími se modřinami a s vlasy zplihlými potem.

V Praze hrají/hráli Horkýže Slíže ještě jednou, a to hned ve čtvrtek 14. dubna od 19:00 opět v Paláci Akropolis, další termíny jejich turné sledujte zde. Letošní léto obětuje skupina slovenským festivalům, proto doporučuji odchytit si je ještě teď v Česku.

  • Milá Kataríno! (Tomáš, 20.04.2011 10:25) Reagovat

    Řekněte mi, nebyl jsem tam a chtěl bych se jako čtenář dozvědět co nejvíce o koncertu, který popisujete. Chápu tedy dobře, že Cocotte minute zde nehráli?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rytmus usedne na svůj trůn v O2 areně. Prozrazuje první hosty (14.06.2024 20:44)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Naživo: "Dokážete cokoliv!" Ben Cristovao s hosty bavil O2 arenu skoro tři hodiny (02.10.2022 14:43)
- Publicistika: Český rap v roce 2021 (28.02.2022 17:45)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Na okraj: Jak můžete pomoci muzikantům v časech covidu? Streamujte (10.11.2020 16:24)
- Rozhovory: Rytmus - Rap je jako závod (27.09.2020 09:00)
- Do kin míří dokument "Tempos" - otevřená výpověď Rytmuse o budování česko-slovenské hiphopové scény (15.08.2020 13:23)
- Recenze: Paulie Garand a DJ Wich utopili na desce "Mezi prsty" svůj potenciál (24.05.2020 12:00)
- Video: Kontrafakt se vrací. "Ideme dnu" je pecka, navíc se skvělým klipem (06.12.2019 14:08)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Coldplay Oasis Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran David Gilmour Abba BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe