V hlavní roli Chase & Status

07.04.2011 21:33 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Vyrůstali na junglu a londýnském raveu, obdivovali The Prodigy. Později chodili na drinky s Rihannou nebo spolupracovali se Snoop Doggem. Dnes v backstagei popíjejí Moët a blázní z nich celé britské ostrovy. Řeč je o dvojce Chase & Status. Ti včera v Lucerna music baru odpálili svoji drum and bassovou nálož.

Live: Chase & Status

support: Suki, Akira, Bifidus Aktif,
místo: Lucerna Music Bar
datum: 6. dubna 2011
Fotogalerie

Chase & Status, Lucerna Music Bar, Praha, 6.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Možná nechápete, proč je kolem nich (přinejmenším doma v Anglii) takový povyk, ale pravidelní návštěvníci tanečních parties by vám nejspíš řekli svoje. Chase & Status totiž nejsou v Česku neznámým pojmem. Poprvé se představili na předloňském festivalu Let It Roll a znovu před půldruhým měsícem během zimní variace stejné akce v pražské kolbence. Tentokrát je probíhající "No More Idols Tour" zaválo do Česka k prvnímu regulérnímu koncertu.

Dvojice z Manchesteru na obou zmíněných akcích evidentně zabodovala. Vždyť hodinu před půlnocí, kdy úvodní kousek "No Problem" odstartoval jejich produkci, neměl ani Lucerna Music Bar žádný problém. Tedy s návštěvou ne, s horkem už to bylo horší. Určitě by se zapotil i sympatický buldoček, coby motiv z obalu jejich novinky, jenž se na plakátech zubil na Pražany už dlouho před koncertem.

Chase & Status, Lucerna Music Bar, Praha, 6.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Dostat lidi do varu taneční hudbou není nic zvlášť složitého. Šlapajícími beaty a silnou basovou linkou už vůbec ne. Jenže pánové Saul "Chase" Milton a Will "Status" Kennard si nevystačí jen s drum and bassem a přimíchávali k němu všechno, co zrovna měli po ruce. Vedle rovných i zlámaných beatů jste tak mohli zaslechnout dubstep, náznaky r'n'b nebo indie-rocku. Na doraz ozvučenou show podtrhovala světelná a vizuální složka a zejména výborná atmosféra před pódiem - sotva byste narazili na někoho, kdo nestrávil aspoň polovinu koncertu dvacet čísel nad zemí.

Chase & Status, Lucerna Music Bar, Praha, 6.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na megajoulech energie proudících z pódia měl velký podíl bubeník Andy Gangadeen obklopený netradičně sestavenou a parádně vypadající soupravou bicích a samozřejmě ústřední dvojka. Zatímco Status během celého setu neopustil svoje místo za pultem se svítícím písmenem S, jeho kámoš z vysoké Chase ten svůj s céčkem opouštěl poměrně často. Kromě elektroniky se totiž staral také o elektrickou i akustickou(!) kytaru, jež mají v jejich hudbě také svoje silné místo.

Mimo jiné vykresluje jedinečnost téhle dvojky také seznam hostujících vokalistů a dalších muzikantů na její poslední desce. Známější jména i mladí talenti britské scény, například White Lies, Dizzee Rascal, Clare Maguire, Plan B: dámy a pánové, kdo z vás to má? Nikdo ze jmenovaných do Prahy bohužel nedorazil a o vokální rovinu se většinu show staral MC Rage, neustále vyřvávající: "Chase and fuckin' Status!" Těsně před koncem se v klidnější věci "Time" objevila ještě zpěvačka Delilah, okamžitě svým šarmem a úsměvem zlomila pár mužských srdcí a celá sestava se chvíli poté definitivně odebrala do útrob klubu oslavit další skvělou show. Dost možná Moëtem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY