Smash Hit Combo - Velmi lpíme na zvučnosti francouzského rapu a textů

23.03.2011 05:00 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Francouzská hydra Smash Hit Combo, jeden z předních představitelů evropského rapcoru, se už tento víkend představí hned na dvou exkluzivních koncertech v České republice. Dost dobrý důvod je vyzpovídat. Zpozornět by přitom měli hlavně fanoušci kapel jako Limb Bizkit nebo Slipknot.
Smash Hit Combo
© www.myspace.com/smashhitcombo
Styl Smash Hit Combo je hodně specifický a mixuje v sobě tolik metalových subžánrů, že je vaše hudba atraktivní pro široké spektrum posluchačů. Jaké jsou vaše hlavní inspirační vlivy a vzory?

Ovlivňuje nás spousta stylů, nejvíce nu-metal/rapcore kapely jako Limp Bizkit, Korn nebo Hed PE, ale také deathcore/hardcore kapely jako například All Shall Perish, Chimaira, Suicide Silence a podobně. Kromě toho hodně posloucháme hip hop a klasický rap. Snažíme se to všechno mixovat v rámci jedné kapely.

Každého jako první zaujme použití rodné francouzštiny místo všeobecně preferované angličtiny. Proč jste se do převážně amerického žánru rozhodli zpívat a rapovat právě v Baudelairově jazyce?

Rozhodně v tomhle nejsme průkopníky. Ostatní kapely užívaly francouzštinu v metalu už dřív, stejně jako Pleymo nebo Enhancer. Ve Francii to nazýváme "frenchcore" (tedy francouzštiny v metalu, ne ve smyslu škatulky frenchcore jako hudebního stylu - pozn. aut.). My jsme vždycky koketovali s tímto druhem rytmu, na druhou stranu se snažíme v naší hudbě držet amerického základu. Velmi lpíme na zvučnosti francouzského rapu a textů. Francouzština je nám velice blízká, ale není vyloučeno, že v budoucnu uděláme i anglické varianty textů.

Jaké máte vztahy, pokud se s nimi znáte osobně, s asi nejznámější francouzskou kapelou této scény, Pleymo?

Naneštěstí jsme s Pleymo nikdy nehráli. Jestli se ještě někdy dají znovu dohromady, bude pro nás potěšením a ctí zahrát si s nimi na společném koncertě. Všichni si přejeme, abychom dosáhli stejné kariéry a úspěchů jako oni. Setkali jsme se jen s kytaristou Davym, když jsme hráli jednou s Enhancer. Byl s nimi na turné a bylo hodně příjemné si s ním popovídat.

Smash Hit Combo...

Smash Hit Combo
... jsou francouzská rapcorová skupina pocházející z alsaského Cernay. Byla založena v roce 2004 a je složena ze členů pocházejících z různých hudebních prostředí, jejich hudba je tedy svébytným průsečíkem rapové hudby, hip-hopu, nu-metalu a deathcore. Členové skupiny sdílejí společnou vášeň pro videohry, jejich texty jsou často výpovědí "videoherní generace", a texty tak poukazují na násilí a zkaženou morálku. Jsou ale i vtipné a zároveň odkazují k mnoha videoherním titulům (Grand Theft Auto, Need For Speed, Mario...) Aktuálně se Smash Hit Combo nacházejí na turné k podpoře svého nejnovějšího EP "Loading", v rámci kterého se letos představí i 25. března v Šumperku, 26. března v Brně a následně i na několika tuzemských letních festivalech.

Na podzim loňského roku jste vydali nové EP "Loading". Co na něm vaši fanoušci najdou?

Doufáme, že se album "Loading" fanouškům Smash Hit Combo bude líbit. Chtěli jsme ho udělat v podobném ražení jako předchozí "Nolife" a vytvořit nový prostor pro více extrémů v sonzích jako v "Point de rupture", tedy v tomto případě více hip hopu, anebo více deathcore jako v songu "Etat second". Možná tímto způsobem sesumírujeme i další nahrávku. Součástí desky "Loading" je i DVD s dvacetiminutovým videem z předchozí tour (včetně našeho prvního koncertu v ČR na festivalu Fajtfest 2010 u Velkého Meziříčí) a dosud vydanými videi.

Smash Hit Combo
© www.myspace.com/smashhitcombo
K desce je přiloženo také DVD obsahující sestřihy z turné, backstage a podobně, jak už jste ostatně osvětlili v předchozí otázce. Neplánujete natočit regulérní koncertní DVD s celým vaším setem?

Pokud je to možné, vždy se snažíme natáčet každou naši show včetně všeho, co se během ní dělo, protože nikdy nevíš, co se stane, a tento prvek improvizace je pro naše živé koncerty velmi důležitý. A tyto záběry pak používáme ve videích.

V březnu se dvakrát představíte v České republice, 25. března v Šumperku a především 26. března v Brně jako headliner prestižního Favál Music Festu Vol. 2. Vrátíte se sem také v létě na několik tuzemských festivalů. Dá se tedy říct, že Česká republika patří mezi vaše oblíbené destinace? Jak se na tyto akce těšíte?

Jistě, už jsme byli v Česku dvakrát a vždy to bylo úžasné! Je tu dobrá metalová scéna s aktivními kapelami a především skvělé publikum. Přestože jsou naše texty ve francouzštině, není tady vidět žádný rozdíl mezi francouzskými a českými fanoušky. Je to skvělé! Samozřejmě že se také těšíme na české afterparty. (úsměv)

Prozraďte plány Smash Hit Combo na právě probíhající rok, na co se vaši fanoušci mohou těšit?

Momentálně jedeme tour a propagaci k desce "Loading", a to až do konce tohoto roku. Před pár dny jsme také zveřejnili zbrusu nový videoklip k songu "Trop vite". Je toho hodně, co chceme do konce roku stihnout. Rovněž průběžně pracujeme na dalším albu a také jsme změnili sestavu. Tu představíme už velmi brzy a můžete očekávat velké překvapení!

Za pomoc při realizaci interview děkuji Markétě Labajové.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY