Udělej to jako Jessie

01.03.2011 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Anketa BBC Sound Of už má sakra zvuk ve světě a je dost důležité zmínit, že všechna jména, která vychrstne na přední příčky, jsou až na malé výjimky velice úspěšná. Jessie J má charisma jako hrom a potenciál jako Tatry, a to nejen proto, že to někdo na BBC řekl, ale proto, že na to má. Debut "Who You Are" nevyjímaje.
7/10

Jessie J - Who You Are

Skladby: Price Tag (feat. B.o.B.), Nobody's Perfect, Abracadabra, Big White Room (live), Casualty Of Love, Rainbow, Who's Laughing Now, Do It Like A Dude, Mamma Knows Best, L.O.V.E., Stand Up, I Need This, Who You Are
Vydáno: 28.2.2010
Celkový čas: 50:10
Vydavatel: Universal
Tahle holka je prý objev letošního roku! Tak okay, pojďme se teda podívat na zoubek desce, které ona říká debut. Jmenuje se "Who You Are" a ten otřepaný název mě skoro odradil si to pustit. Víte, co mě ale přimělo změnit názor, otočit se zpátky k noťasu a zmáčknout play? Její výjimečný projev a hlas.

Jessie J vystupuje jako drzá slečna, která kdyby mohla, tak vám flusne na sako a otočí se na botě, jako by se nic nedělo. Její oprsklý projev mě baví. V pilotní "Do It Like A Dude", která je narvaná jejím egem, tvrdostí, opovržením a ohromnou chytlavostí, jsem si řekla, že ta holka stojí za to. Vulgární frázování mladičké Londýňanky posílá společně s kytarovým riffem, který hraje songu prim, mainstream zase o kus dále.

Jessica Cornish ale působí na svém počinu poněkud schizofrenně. Přechází od polohy k poloze. Jednou je to štětka z ulice, pak v "Price Tag" působí jako správňácká holka, která by zapadla do party S Club 7. I když její drzost se nevytrácí ani tam. Text o tom, jak opovrhuje hudebními ikonami, které se vyprsí na titulní stránky všech časopisů, je sympatický, ale uvidíme, jak dlouho tento postoj hubaté Jessie vydrží. Párkrát jsem si při protáčení desky vzpomněla na debutantku z roku 2009 Pixie Lott. I Jessie, ač je to s podivem, koketuje s kombinací popu s big bandem, ale pořád tak nějak městsky a sympaticky. Není to úplně jasná záležitost, pořád skýtá duši mladé rozverné holky.

Milovníci srdceryvných boláků si také přijdou na své. V této plouživé části jsem často musela myslet pro změnu na Jennifer Hudson. Z hlasu Britky cítím stejnou teatrální hravost skloubenou s procítěností. Jen s jedním poznatkem: Jessie J v intimních baladách už trochu přehrává. Když už ucintaný song, tak "Abracadabra", který mě okamžitě zaujal svým slabikovaným frázováním a la "Teenage Dream". Navíc mi píseň přijde celkové nejbritštější z celé desky.

Pak tady máme lehce ke$hoidní část v písni "Rainbow", kde snoubila dohromady drzé r'n'b s auto-tunem, které ale Jessie J nemá vůbec zapotřebí, protože je to zpěvačka par excellence. Pro změnu zvuk ulice a filmů devadesátých let přetavila ve výtvor "Who's Laughing Now" a tak dále. Jessie si zkrátka ráda hraje, a to s tolika různými styly, že to možná až není zdrávo. Deska působí trochu roztříštěně a pořád nechává ve vzduchu viset nezodpovězenou otázku, kdo je vlastně Jessie J? Hodná holka, nebo drzá uličnice? Arsenál má v hrdle opravdu slušný a vzhledem k tomu, jak moc široký záběr žánrů je schopná pokrýt, je možná úplně jedno, jakou cestou se vydá příště. Bude se jí prostě dařit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY