Do Prahy se chystá hvězdné duo Chick Corea s Garym Burtonem

22.02.2011 15:17 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Chick Corea & Gary Burton
© facebook interpreta
Pražské Kongresové centrum zažije začátkem jara patrně největší jazzovou událost tohoto roku. Na společném koncertu zde 26. března vystoupí dvě instrumentální hvězdy tohoto žánru - pianista Chick Corea a vibrafonista Gary Burton.

Armanda Anthonyho "Chicka" Coreu již české publikum zná. V minulosti zde zahrál s banjistou Bélou Fleckem nebo se slavným Elektric Bandem. Ovšem ve spojení s Garym Burtonem, o jehož kvalitě mimo jiné svědčí i několik společně získaných Grammy, se v České republice představí poprvé. Poslední z nich získali Corea s Burtonem loni za dvojalbum "The New Crystal Silence" v kategorii nejlepší jazzové instrumentální album a právě to přijedou představit do Prahy. Vzniklo jako záznam části turné, jímž v roce 2007 duo oslavilo třicet pět let spolupráce. Dvojice na něj zařadila skladby ze všech svých alb - od prvního počinu "Crystal Silence" z roku 1972 až po pátou, o pětadvacet let mladší, nahrávku "Native Sense".

Chick Corea se pohybuje na poli mnoha hudebních stylů již čtyřicet let - od avantgardy, přes jazz a nejrůznější fúze, až ke klasické hudbě. Nejvíce se proslavil v sedmdesátých letech, kdy se stal jedním z předních jazzrockových pianistů světa. Společně s Milesem Davisem hrál na jeho legendárním "Bitches Brew" a na svém kontě má přes stovku alb, patnáct cen Grammy a spolupráci s Herbie Hancockem, Al Di Meolou či Bobbym McFerrinem.

Gary Burton je ve hře na vibrafon snad největší osobností jazzového a jazzrockového světa. Na hudební scéně se objevil počátkem šedesátých let a i on vlastní šest zlatých gramofonků. V roce 1967 sestavil Gary Burton Quartet, který se stal jednou z prvních jazzrockových skupin vůbec, a to i zásluhou spoluhráčů především z řad kytaristů, jimiž byli například Larry Coryell, Sam Brown, či Pat Metheny.

Vstupenky jsou k dostání v pobočkách sítě Ticketpro, jejich cena začíná již na 900 korunách, nejdražší vstupenky v první kategorii jsou za 1 880 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY