Jaká je nevinná Vladivojna?

22.01.2011 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Dvacátého ledna docválal do českých kin nový a nečekaně očekávaný snímek Jana Hřebejka. O hudební složku "Nevinnosti" se postaralo jedno z těch unikátnějších zjevení české scény, nápadná i nápaditá Vladivojna La Chia, kterou sám mistr oslovil. Po poslechu této nahrávky budete i vědět proč.
8/10

Vladivojna La Chia - Nevinnost (soundtrack)

Skladby: Medena, To Ne I, Klaunská, Past, Ariadna 2, Svědomí, Slow, Do re mi fo, Sad Trumpe, BV Trumpe, Nevinnost, Sad Man, Ariadna 5, Samba Hanba, She is Crazy, Panenství, Svědomí (vocs), Tony, Štěstí, To Ne II, V kině
Vydáno: 20.1.2011
Celkový čas: 36:19
Vydavatel: Parlophone
Debutová nahrávka "Tajemství Lotopu" všeumělecké Vladivojny oslovila mnohé, ale nejen to. Stala se albem měsíce v berlínském obchodě Dussman, song "Tony" z ní byl oceněn na Tais Awards, k tomu si však deska podmanila i režiséra Jana Hřebejka, který si při poslechu vzpomněl na to, že už vlastně tuto éterickou tvůrčí bytost zná, z dob, kdy ještě hrávala s avantgardní Bananou. Vladivojnu Lotopem uhranutý oslovil, tak se sešli... No prostě férovka.

"Nevinnost" není takovým tím obyčejným soundtrackem. Nabídne spolu jednadvacet kusů, sedm plnohodnotných písní a čtrnáct instrumentálních kompozic, ne všechny se navíc ve filmu objevily. Vyjma dvou písní si vlastně celou nahrávku Vladivojna napsala, naprogramovala, zčásti i zahrála a stvořila, pochopitelně za několika mála techničtějších asistencí a pěti instrumentálních výpomocí. Dočkáte se i výše zmíněné skladby "Tony", jako jediné písně, kterou jste již mohli slyšet.

Nejedna píseň nabídne Vojninu křehkost, ženskost i osobitost, tak jak si ji pamatujete z překvapivého debutu, kompozice naopak překvapí dosud ukrývaným skladatelským umem. Mezi klenoty patří skladba "Svědomí", destruktivní a dravá niterní rozepře plná cell, nápaditá píseň "Do re mi fo" s tuctově soundtrackovým nádechem, ale přinejmenším jedinečnou kompozicí, nápaditými kadencemi a osobitým výsledkem. Zajímavým kusem je ale i ujetá píseň "V kině", která snímek uzavírá. Vladivojna La Chia ji napsala údajně ve svých třinácti letech, což koresponduje s určitými adolescentnějšími fragmenty filmu.

Snímek "Nevinnost" Jana Hřebejka se českému publiku představil oficiálně ve čtvrtek 20. ledna. Ve stejný den jste se natěšení mohli dočkat i tohoto neobyčejného hudebního nosiče. Sálá z něj vícesměrný pohled hudebního alter-ega La Chie. Jde i velmi dobře slyšet, že selekce jednadvaceti stop z původních více než třiceti vytvořených, byla velice rozumným a pečlivým krokem, nedočkáte se zkrátka žádných zbytků.

Vladivojna La Chia tohoto úkolu zhostila nadmíru šikovně, její profesionalita a ryze umělecké nasazení z této nahrávky vytvořily více než slušný soundtrack, pro některé možná i více než solidní desku. Tři ukázky si můžete poslechnout zde. Těžko říci, jak si povede ta Hřebejkova "Nevinnost" u českého publika, nebojím se však napsat, že ta Vladivojnina má na to, aby vás nadchla.


Trailer k snímku "Nevinnost"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY