Bláznivý město v rapmetalovém hávu

31.05.2001 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Crazy Town se i k nám dostali s hitem "Butterfly" a právě recenzovaným albem "The Gift Of Game".
6/10

Crazy Town - The Gift Of Game

Skladby: Intro, Toxic, Think Fast, Darkside, Black Cloud, Butterfly, Only When I'm Drunk, Hollywood Babylon, Face The Music, Lollipop Porn, Revolving Door, Players (Only Love You When They're Playing), B-Boy 2000, Outro
Celkový čas: 51:16
Ve skutečnosti jsou tomu již skoro dva roky, co skupina Crazy Town album "The Gift Of Game" nahrála a vydala. Neklesejme ovšem na mysli a nepropadejme panice, že čeští posluchači slezli teprve nedávno z baobabu, když se k nám Crazy Town dostávají až nyní. Jednak tu měli asi před rokem koncert (pravda, udál se bez většího zájmu médií i návštěvníků), jednak i v domovské Americe se prosadili teprve v průběhu loňského roku.

Crazy Town představují divokou partičku, která provokuje konzervativnější vrstvy nejen svým zjevem a agresivní hudbou, ale také texty, v nichž otevřeně hovoří o sexu, drogách nebo chaosu. Kdo zná jen jejich hitovku "Butterfly", mohl by být snadno po poslechu alba zděšen, neboť se rozhodně nejedná o žádný popík. Deska je kolekcí více či méně povedených a více či méně tvrdých písní. Některé skladby se nesou v hutné, až zběsile ponuré, apokalyptické atmosféře ("Face The Music"), jiné jsou prosvíceny zábleskem života a radosti ("Revolving Door"). Za poslechnutí stojí určitě úvodní singl, pravověrně rap-metalová skladba "Toxic", dále pohoda-song "Black Cloud", v němž zpívá frontman elektro-metalistů Orgy Jay Gordon, nebo již zmíněný hip-hop "Revolving Door". Na druhé straně se při poslechu některých písní nelze ubránit pocitu intenzivní nudy (např. "Think Fast").

Shifty Shellhock a Epic Mazur, dvě hlavní osobnosti sedmičlenné kapely, jsou vcelku významní představitelé losangeleské rapové scény. Zároveň se halasně hlásí i ke scéně metalové, jak je alespoň na debutu Crazy Town znát, kterážto je v L.A. poslední dobou přímo v rozpuku. Že jde tyto dva naoko nesourodé žánry pospojovat, aby výsledek byl poslouchatelný, je věc dávno známá. Crazy Town ji však ne zcela potvrdili. Z desky "The Gift Of Game" sálá větší cit (nebo snad více zkušeností) pro černošskou muziku, což nemusí být nutně na škodu, avšak člověk poté dumá, proč slyšel tolik hlučných kytar.

Crazy Town natočili jednoduše dobrou desku, která ale má své chyby, svá hluchá místa. Mám ale z tohoto septetu vcelku sympatický dojem, který mi říká, že bych se od nich mohl nadít ještě milých překvapení. A to já rád!

CD k recenzi poskytla firma Sony Music / Bonton.

Album: Crazy Town - The Gift Of Game
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 51:16
Skladby: Intro, Toxic, Think Fast, Darkside, Black Cloud, Butterfly, Only When I'm Drunk, Hollywood Babylon, Face The Music, Lollipop Porn, Revolving Door, Players (Only Love You When They're Playing), B-Boy 2000, Outro


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY