shop.musicserver.cz
Back to the 2000: Crazy Town, Rock Café, Praha, 17.1.2017

Houby retro párty, nu-metaloví Crazy Town ještě pořád umí rozparádit klub!

Vydáno: 18.01.2017 21:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Jejich ikonický hit "Butterfly" už prakticky zlidověl, od roku 2000, kdy v listopadu poprvé vyšel, už byl přehrán tolikrát, že bychom Crazy Town mohli málem považovat za one hit wonder. Oni ale stále fungují, tvoří nový materiál a na koncertě si klidně potáhnou i z jointa. Na dvaačtyřicet let solidní forma.

Live: Crazy Town

místo: Rock Café, Praha
datum: 17. ledna 2016
support: Szkrat, At•Lantis, Limbo Planet, the-switch, Ill Dose, DJ Vegy a Nula, Them Darned Teenagers
Fotogalerie

Crazy Town, Rock Café, Praha, 17.1.2016
© Lucie Levá
Nabroušené kytary, houpavý rytmus a řev kombinovaný s úsečným rapem. Nu-metal byl na přelomu tisíciletí fenoménem. Byl to žánr, který navoněné chlapecké skupiny z devadesátých let vystrnadil z MTV a než svět propadl emu, hip hopu a EDM, pár kapel si na něm postavilo kariéru. Do dnešních dní z jeho boomu žijí už prakticky jen Linkin Park, Limp Bizkit, Korn a pár dalších, na řadu tehdejších ikon už se ale dávno zapomnělo. Platí to i pro Crazy Town, jejichž hit "Butterfly" sice dodnes slýcháme z českých rádií, to však neznamená, že by byl o skupinu takový zájem. Jediné, co to signalizuje, je lenost rádiových dramaturgů, formace jako taková už ve světě bohužel jen paběrkuje z dávné slávy a ani ve zbytku Evropy neobjíždí kluby o mnoho větší než Rock Café, kde v úterý večer na čas zakotvila.

Koncert losangelské skupiny probíhal pod hlavičkou Back to the 2000, čímž se možná snažil přiblížit podobně koncipovaným akcím v USA, kde Crazy Town objíždějí města spolu s dalšími žánrově či dobou spřízněnými souputníky, ať už to jsou P.O.D., Puddle Of Mudd, Drowning Pool, Trapt, Staind, Saliva, Saving Abel, 12 Stones nebo Fuel, tedy povětšinou kapelami, za jejichž koncert v České republice by stovky zdejších fanoušků málem rozprodávali orgány. Klub nedaleko metra Národní třídy se ale musel spokojit s jakousi domácí variantou. A i když zní možnost zaplatit tři stovky za osm jmen v line-upu večera jako férová koupě, časový harmonogram a jednotlivá vystoupení už tak zářné nebyly. Ale tak co čekat, když se naše žánrové ikony Post-It přeměnily v Support Lesbiens a z Dolores Clan se stala jen epizodka, na kterou si v souvislosti s muzikálovým zpěvákem Noidem už dnes vzpomene málokdo.

Crazy Town, Rock Café, Praha, 17.1.2016
© Lucie Levá
Pokud jste přišli už na sedmou a patřili tak mezi zhruba třicítku vyvolených, zaujmout vás mohli domácí Szkrat, což byl sympaticky nešizený nu-metal, který mezi převážně showcaseovou přehlídkou Bandzonu působil nečekaně přesvědčivě. At•Lantis sice mají na YouTube celkem fajn písničku "Sám proti všem", s muzikou převážně puštěnou z počítače a pouhými třemi skladbami, ale podobně jako následující Limbo Planet, jenž příchozí poté, co je nalákali na show, dokázali i posadit, působili se vší úctou jen jako vata. Nekonečné zvučení známějších the.switch natahovalo už tak napěchovaný harmonogram na skřipec a když se po několika ukázkách z nové desky a asi třech sonzích amerického rappera Ill Dose dostali Crazy Town konečně na scénu, bylo už málem jedenáct.

Rock Café už tou dobou nemělo daleko k vyprodání a když na scénu naběhl Shifty a spol., konečně začal pořádný mejdan. Když jsme se o v roce 1995 založené skupině na musiscserveru bavili naposledy, bylo to v souvislosti s jejich překvapivě vydařeným koncertem na německém Rock am Ringu v roce 2014, kde převažoval dojem, že je na Crazy Town znát, jak moc jsou rádi, že po letech komplikací, úmrtí některých členů a přerušení kariéry mohou zase koncertovat. Ta radost evidentně přetrvala i do roku 2017, protože jen málokdy se vidí tak dlouho fungující kapela, která by si svá vystoupení i po tolika letech stále tak skvěle užívala.

Crazy Town, Rock Café, Praha, 17.1.2016
© Lucie Levá
Shifty sice má za sebou úspěšnou popovou sólovku, z níž když už ne "Turning Me On" a "Starry Eyed Surprise", tak minimálně alespoň "Slide Along Side" stoprocentně znáte a pisatel se nijak netají tím, že tuto desku i po letech řadí k nejlepším popovým albům, jaké kdy slyšel, láska k nu-metalu z něj ale z pódia vyloženě stříkala. Po více než hodinu po něm běhal jako vzteklý pitbulteriér, štěkal do mikrofonu sloky, rukama máchal jako sebevědomý rapper a hlavou skrytou pod nezbytnou basebalovou čepicí se houpal do rytmu stejně, jako si ho pamatujeme ze začátku milénia. Jakoby se ty bezmála dvě dekády vůbec neodehrály.

Ze silných singlů chyběl snad jen "Hurt You So Bad", všechny ostatní starší pecky jako "Battle Cry", "Darkside" nebo cover "Only When I'm Drunk" zněly i po tolika letech stále svěže. Vrchol večera? Jednoznačně "Toxic". Vůbec první hit udělal z publika divokou zvěř lačnící po dalším mase.

Crazy Town, Rock Café, Praha, 17.1.2016
© Lucie Levá
Možná že to ani nevíte, ale Crazy Town se předloni vrátili na scénu s třetí deskou "The Brimstone Sluggers". Za moc nestála, v přípravě už je ale i její nástupce a z něj zazněla například skladba "God Is My Witness". A jak to tak vypadá, Shiftyho přehrávač je asi momentálně plný elektronické muziky a dubstepu. Kdy novinka vyjde, se zatím neví, asi ale nemá smysl očekávat, že by se díky ní řazení písniček na setlistech následujích koncertů nějak měnilo. Končit už se totiž asi navždycky bude s popěvkem "Come my lady, come come my lady, you're my butterfly, sugar baby". Ten je naživo o třídu syrovější, ale pořád parádní.

Po Crazy Town ještě pódium mělo patřit DJské dvojici Vegy a Nula, ti nejvytrvalejší si možná počkali ještě na Them Darned Teenagers. Hlavní hvězdy ale předvedly pořádný nu-metalový večírek, za nějž se není proč stydět. Pokud se u nás dokáží uživit oldies party, kde z playbacku zní Twenty 4 Seven, Haddaway nebo Dr. Alban, není důvod, proč by se podobně dařit nemohlo ani nu-metalovým seancím. V obou případech na tom ale zamrzí nejvíc hlavně jedna věc. A sice jak rychle jsme všichni zestárli.

NÁZORY
  • Kapel tam bylo dost, ale nu-metal hráli pouze Cra... (Anonym, 19.01.2017 12:20) Reagovat

    Kapel tam bylo dost, ale nu-metal hráli pouze Crazy Town a SZKRAT.

  • Supportů tam bylo pravda hodně. Nejdřív jsem b... (Kóča, 19.01.2017 14:52) Reagovat

    Supportů tam bylo pravda hodně. Nejdřív jsem byla vyděšená, že budu bůhví jak dlouho muset poslouchat neschopné české kapely, ale všechny mě mile překvapili, zvlášť Limbo Planet, kteří dělali dobrou show.
    Crazy town nezklamali, jen možná to, že nevystoupili v původní sestavě, ale hudba byla skvělá, show taky. Ráda jsem zavzpomínala a vrátila se do éry nu-metalu právě s nimi.

  • CXT 4ever :) (Pavel, 20.01.2017 09:34) Reagovat

    Líbili se mi jak předskokani, tak i hlavní hvězda večera Crazy Town. Vidět tuhle partu naživo byl můj sen už od chvíle, kdy jsem poprvý slyšel Butterfly a chtíč ještě zesílil poté, co jsem si pořídil The Gift Of Game, tehdy ještě na kazetě :) Musel jsem čekat dlouhých 17 let, ale vyplatilo se. A jsem docela rád, že vystoupení se odehrálo v menších klubových prostorech Rock Café, kde si člověk může živou muziku a celou performance vychutnat na maximum. Shifty je i ve svých 43 letech mega živej a plnej energie, což je obdviuhodný po všech těch dorgoových eskapádách, upadnutí do kómatu atd. :) fakt bomba vystoupení, hned bych šel znova ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- Video: P.O.D. a zpěvačka Jinjer Teťana Šmajljuk se ve sci-fi klipu "Afraid To Die" bojí zemřít (06.12.2023 08:08)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Recenze: Staind se na "Confessions Of The Fallen" zvukově vrátili ke kořenům. A vyplatilo se jim to (02.10.2023 00:00)
- Video: P.O.D. se ve zběsilém klipu k singlu "Drop" spojili s Randym Blythem (24.09.2023 17:44)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu