Záblesky geniality, úlomky šialenstva

17.01.2011 11:16 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Vymýšlet originální nadpis recenze dalšího Beneho originálního projektu by bylo známkou bezvýchodné činnosti, práce, ze které nemá užitek čtenář, mozek Modrých hor (Bene) ani pravá hemisféra Moji reči (Delik). CTRL+C & CTRL+V: "Záblesky geniality, úlomky šialenstva".
8/10

Bene & Delik - Záblesky geniality, úlomky šialenstva

Skladby: Robert De Intro, Všetci ti chlapi, Na káve, Tažké časy, Let 1234, Všetky tie ženské, Prachy filmy klipy a šťastie, TransAkcia, Paranoja, MP Fritzl, René z Chicaga, Jebať na to, Všetko je krásné, Outro Tautou
Vydáno: 15.12.2010
Celkový čas: 42:42
Žánr: intelekt rap
Vydavatel: Kompot
Beneho letní "Slovenčina pre samoukov" probudila svou autentičností, koncepčností a originalitou SK hip-hop z kómatu; je symbolické (a přiznejme si, že i tak trochu smutné, neb to bylo očekávané), že jej po dlouhém, hlubokém podzimním spánku v zimě k životu probral opět Bene. Zlosyn z Galanty, geniální šílenec/šílený génius, nechtěný spasitel scény.

Bene & Delik - Jebať na to

Kdo jiný, když ne nekompromisní, inteligentní, zakomplexovaný, mírně šišlající DIY rapper, jenž je chodícím důkazem toho, že hip-hopová produkce nemusí být určena primárně jen dětem? Ne, Beneho aktuální (a ostatně i předchozí) materiál je prodáván se známkou 18+, a to ani není - na rozdíl od jiných jmen - v samotných textech nadužívána vulgarita.

Na albu "Záblesky geniality, úlomky šialenstva" je za to více než kdy jindy používán mozek, což tuto nahrávku činí nebezpečnou pro všechny, kteří nejsou na přemýšlení v průběhu poslechu písní zvyklí a připravení. První dojem ze "ZG/ÚŠ": je to vize toho nejbizarnějšího, nejšílenějšího a nejgeniálnějšího poetry slammera všech dob. Benevize. Je to seriál. Cyberpunkový komiks, který sice nedosahuje kvalit "VP84" nebo alba "Album", přesto svým chladem příjemně hřeje. A to stačí. Navíc Delik je standardně fenomenální!

Bene & Delik - Prachy, filmy, klipy a šťastie

"ZG/ÚŠ" má přesah a energii. Snad i proto, že celá deska vznikala freestylovým způsobem, kdy Delik vypil láhev vína, nadhodil téma, napsal text, poslal jej Benemu, vykouřil tři cigarety, po deseti minutách si přečetl Beneho odpověď (ta obsahovala navazující part) a pokračovalo se k dalšímu tracku, dalšímu tématu, další láhvi, další cigaretě post coitum. "ZG/ÚŠ" vám zkrátka nedá prostor k vydechnutí, ba dokonce ani k nadechnutí.

Nadčasová, nadžánrová výpověď o alkoholicích a alkoholičkách, o minulých matkách a budoucích otcích. O nich stejně jako o nás. Sonda sociálně kritická, na rozdíl od všech těch kapesně revolucionářských ale střídmě angažovaná, akorát tak, aby neztratila barevnost. Oproti "Konci civilizace" postrádá Beneho vize egomanický rozměr, přesto se jedná o jednu z nejosobitějších a nejupřímnějších desek, jaké kdy byly na CZ/SK scéně natočeny.

"Bene & Delik - Všetky tie ženské"

Album na jeden nádech. Nahrávka, jež se prodává zakompotovaná ve sklenici jako příloha k Shootyho komiksovýmu tričku, na němž pak stojí výzva za kupování originálních nosičů: "Mám na to." A co vy? Máte na to? Kupujte multipack! Dostanete totiž graficky výborně zvládnuté triko a album tak výjimečné, že vás ohromí, omámí, uhrane, jako pozornost k tomu.

Nahrávkou "ZG/ÚŠ" se Bene katapultoval do týmu hvězd CZ/SK scény. Tedy přesně tam, kde dělá Delik již léta kapitána. Navíc, "ZG/ÚŠ" daly hip-hopovému světu beatmakera Peka, jenž si za své hypnotické tripy zaslouží veřejnou pochvalu. Stejně jako zmíněná stále geniálnější hlásná trouba Moji reči Delik a v neposlední řadě, čím dál šílenější hyperaktivní Bene.

Vězte, že i rok '11 bude patřit tomuto podivínovi, kterého máte v lepším případě zafixovaného jako nesmělého sympaťáka s taškou plnou goldenů, sedícího na (o)kraji pódia v pořadu Ladí neladí, v tom horším jako ujebaného Tázoka, který svými pěti otázkami vytrvale zabíjí svět za hranicemi VP84. A letos bude vraždit znovu, na to vemte jed. Ať už jako defragmentovaný Bene, či s občankou svého nejcharismatičtějšího alter-ega, Peťo Tázoka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY