Někdo to rád Usher

23.12.2010 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Kdo letos udával v hudbě směr a tempo? David Guetta a Lady Gaga. Ví to i Usher, který se k nim snaží přiblížit imitací zvuku v prvním případě a spoluprací s producentem zpěvačky v případě druhém. Nakonec ale nejlépe dopadl s hitem, který mu zkomponoval will.i.am. "OMG" tak nechybí ani tomto původně mini albu.
5/10

Usher - Versus

Skladby: Love Em All, DJ Got Us Fallin In Love (feat. Pitbull), Hot Tottie (feat. Jay-Z), Lay You Down, Lingerie, There Goes My Baby, Get In My Car (feat. Bun B), Somebody To Love Remix (feat. Justin Bieber), Stranger BONUS: Dirty Dancer, More, OMG, Hey Daddy (Daddy's Home), Papers, Lil Freak
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 61:52
Vydavatel: Sony Music
"Versus" je koncipováno jako devítipísňové EP doplněné mezinárodním bonusem čítajícím hned šest příspěvků. Některé songy už byly k nalezení na tracklistu alba "Raymond v. Raymond", jehož je "Versus" jakýmsi přídavným odštěpkem. Volně přeloženo, Usher kuje železo, dokud je žhavé. A nažhavený byl letos i on sám. Stačí si projít texty. Erotické dusno z nich místy přímo sálá. Tak tedy vítejte na hodině svádění, při které si objasníme některé finty kluků z Texasu. Začneme hezky zvolna...

... v klidných vodách stéká Usherův hlas po beatech zvolna a plynule - "Lingerie", "There Goes My Baby" - mazlí se s tóny, dává jím zaznít v plné síle prožitku. V tom je jeho největší devíza, umí svůj cukrkandl náležitě prodat. To, že tak občas činí na hraně vlezlosti/oplzlosti (nehodící si škrtněte), můžeme odsoudit jen mezi námi pány, ale dámy si jistě svého ciťouše vzít nedají. Však celou dobu zpívá především pro ně: "... I've been waiting all day to wrap my hands around your waist and kiss your face..." - která romantička by odolala?

Naštěstí je tu i pár kousků pro nás, fernetový chlapy, co si ovšem protentokrát musejí vystačit s plechovkou pepsi. Jinak bychom totiž nezvládli infuzi testosteronu, kterou s sebou nese skladba "Hot Tottie". Tahle pecka má sílu udělat z každého sraba totálního macho samce. Stačí se naučit ty nejdůležitější pasáže z textu jako například "Claiming you a bad bitch, show me, baby / I’m a wild boy," a doprovodit je poppingem alespoň jedné části těla.

S novou deskou Ushera není oříškem ani chladná intelektuálka. Vždycky s ní můžete odstartovat debatu na téma "Get In My Car". A pokud přitom bude dostatečně free, znamená to, že nadešel čas se jí spolu s textem zeptat, co říká na číslovku three. Samozřejmě ve smyslu existenciálního bytí a nebytí, které Usher moderní básnickou paralelou přibližuje nové generaci ve formě zničujícího dilematu, kam s holkou, když je v klubu plno.

Probrali jsme si tři postupy, jak za pomocí alba "Versus" dostat dámu do situace, kdy jí už pomalu přestává být. (Ve finále se rozdíl mezi nimi beztak smaže, neboť všechny budou tak jako tak křičet "OMG".) Ale je tu jedno nebezpečí. Pozor na skladby "Dirty Dancer" a "Somebody To Love"! V té první hostuje dýchavičný hlas Enriqua Iglesiase, který by mohl navodit dojem, jestli přece jenom nejste úchyl, a ve druhé si Uher střihl duet s Justinem Bieberem, což by onen dojem potvrdilo a rázem byste měli po vyhlídce na sex. Desku je tedy lépe nechat hrát na přeskáčku. Jenom tak instruktážní příručku "Versus" skutečně oceníte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY