Orchestr Cameron Mesirow

07.12.2010 13:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Za aliasem Glasser se skrývá jedna slečna. Cameron Mesirow. Za poslední rok vydala dva singly, s debutem si počkala na správný čas. Deska "Ring" je něžná a mystická a kruhový název je více něž adekvátní, nabídne totiž smyslný cyklus písní, které vytvářejí nejeden příběh, fungují však naplno i samotné.
7/10

Glasser - Ring

Skladby: Apply, Home, Glad, Plane Temp, T, Tremel, Mirrorage, Treasury Of We, Clamour
Vydáno: 28.9.2010
Celkový čas: 38:25
Žánr: alternative pop
Vydavatel: True Panther
Cameron Mesirow si s deskou opravdu počkala na dobrou dobu, na dobu, kdy se indie interpreti jako Fever Ray, Nika Roza Danilova aka Zola Jesus či Metric dobývají do mainstreamu. Hudba této křehké slečny se jen těžko definuje. Synthpopová alternativa, nebo lepší a akustičtější pop, duch-obšlehnutý-od-Imogen Heap-popu?

Debut Glasser má překrásného ducha, koncept i atmosféru, hlas Mesirow je především podmanivý. Něžný, který umí překvapit, když se zrovna opře a zařeže. V tomto elektroakustickém kontextu specifického žánru hudby působí velice nelimitovaně, je zjevné, že s ním tato děva umí doopravdy nakládat. Usedlé basy, výrazné syntetizéry a kombinace něčeho jako importovaných akustických etno perkusí dodávají albu na temně pohodové atmosféře.

Desku otevírá song "Apply", de facto první singl Glasser z roku 2009. Starou singlovou verzi si můžete bezplatně stáhnout z webu Fabric Mag. Ač je nová verze "Apply" dle mého to nejlepší, co na desce najdete, nedá se říct, že by album nabídlo málo. Každý track si zaslouží pozornost, Mesirow kombinuje různé postupy, ať už jen v rámci rytmů (používá často živé perkuse a akcenty, ale nasamplované vytvářejí pak striktně definovaný kolorit), anebo vokálů a vrstev (jejího pojetí harmonie) s velmi zajímavým výsledkem. Další velmi povedenou skladbou a dokladem těchto předchozích vět je "Glad".

Atmosféra navozená klipem k "Mirrorage" je až neuvěřitelně podstatná. "Ring" nechá posluchače tápat v gardě výškově kontrastních tónů a něčeho tlumeného někde vzadu, respektive kláves, a k tomu vypoví příběh, v různorodých hudebních rovinách a s pointou. Nedočkáme se klišé věcí (jako zástupu slavných sólistů a producentů), nedočkáme se ale ani něčeho obyčejného. Dostaneme hypnotizující hudbu s nápadem, která má čas, ale nevleče se. Orchestr Cameron Mesirow.


Glasser - Apply (2009)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY