Patti Smith dostala cenu National Book Award

22.11.2010 11:06 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Patti Smith
© facebook interpreta
Třiašedesátiletá americká punková legenda, zpěvačka, básnířka a výtvarnice Patricia Lee Smith aka Patti Smith přijala americkou národní literární cenu National Book Award. Tu jí ve středu v noci v kategorii faktů ("Nonfiction") vysloužila její v lednu vydaná autobiografie "Just Kids".

Kniha vypráví příběh zpěvaččina vztahu s umělcem Robertem Mapplethorpem v době, kdy byl New York hip. Kromě této ceny si publikace vysloužila i titul "kniha týdne" na BBC Radio 4 od prvního do pátého března letošního roku a Smith z ní četla každý den patnáctiminutový úryvek. Když umělkyně přebírala cenu na slavnostním ceremoniálu, pověděla: "Snila jsem o tom mít svou vlastní knihu, napsat ji tak, abych si ji mohla dát na polici. A prosím, bez ohledu na to, jak se rychle řítíme vpřed s technologiemi, neopouštějte knihy. V dnešním materiálním světě není nic krásnějšího než kniha."

National Book Awards se udělují od roku 1950 v New Yorku a mají za cíl vznešenou myšlenku "zvýšení povědomí veřejnosti o mimořádných knihách napsaných americkými spoluobčany a ke zvýšení popularity čtení obecně".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY