shop.musicserver.cz
Patti Smith & Band, Forum Karlín, Praha, 19.7.2022

Patti Smith v Praze vyškolila LP

Vydáno: 20.07.2022 12:18 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Poprvé k nám Patti Smith přijela v roce 1996 a od té doby ještě mnohokrát. A ať už hrála kdekoliv, vždycky měla vyprodáno. Nyní se k nám po několika odkladech vrátila po dlouhých sedmi letech a i Forum Karlín praskalo ve švech. Čím to je, že pětasedmdesátiletá punk-rocková babička pořád láká české publikum?

Live: Patti Smith & Band

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 19. července 2022
setlist: Redondo Beach, Grateful, The Wicked Messenger (Bob Dylan cover), Footnote To Howl (slova Allena Ginsberga), My Blakean Year, Nine, Free Money, Ghost Dance, Dancing Barefoot, Beneath The Southern Cross, I Wanna Be Your Dog / Take A Walk On The Wildside, After The Gold Rush (Neil Young cover), Because The Night, Pissing In A River, Gloria (Them cover), People Have The Power
Fotogalerie

Patti Smith, Forum Karlín, Praha, 19.7.2022
© Vojta Florian / musicserver.cz
"Ahoj všichni," zamávala Patti Smith vyprodanému Foru Karlín. "Jsem moc ráda, že jsem zase zpátky v Praze," pronesla za bouřlivého jásotu publika. Rodačku z New Jersey určitě není třeba čtenářům dlouze představovat. Celoživotní aktivistka, která stála u počátků legendárního klubu CBGB a která je pěvecky profesionálně aktivní od roku 1967, je s Českou republikou dlouhodobě spjatá a je dobře, že v době, kdy venku padaly teplotní rekordy, se koncert odehrál na půdě klimatizovaného prostoru.

Hned při druhé skladbě "Greatful" se však zpěvačka rozkašlala. "Promiňte mi to, je hodně těžké kašlat a zpívat zároveň," omlouvala se. Publikum tak okamžitě získala na svou stranu. Každý jí fandil, aby se jí podařilo prozpívat se až na konec šestnáctipoložkového setlistu. A bylo vidět, jak přirozeně to fanoušci přijali, snad nikdo jí to neměl za zlé a naopak tím spíš docenil, když se hned v dylanovce "The Wicked Messenger" uměla do skladby patřičně opřít. Jaký to byl rozdíl oproti ostravskému vystoupení nemocné LP, která se snažila dělat jakoby nic, ale uspěchanému koncertu to ve finále ublížilo. Upřímnost nadevše!

Patti Smith, Forum Karlín, Praha, 19.7.2022
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ale zpátky k Patti Smith. Ta hned v úvodu koncertu stihla zamávat ukrajinskou vlajkou, předvést svůj herecký um ve slovech Allena Ginsberga a v písni "Nine", mimochodem jednom z hudebně nejpestřejších kousků večera, vzpomenout na kapitána Jacka Sparrowa. A když jí přitom kytarista neobratně hrábl do strun a zahrál tón, který tam být neměl, bryskně to okomentovala bezprostřední poznámkou. Nesnažila se tak předstírat, že je to součást show.

Vzhledem ke svému pokročilému věku bylo vůbec obdivuhodné, jak čile působila a jak její hlas postupně nabíral na síle. Ve "Free Money" si odplivla jako náctiletý spratek, a když se to hodilo, doprovázela svůj rockový manifest i decentním tancem.

Patti Smith, Forum Karlín, Praha, 19.7.2022
© Vojta Florian / musicserver.cz
Spoustu songů doplnila o rok a místo vzniku, například o "Ghost Dance" prozradila, že je to skladba o pospolitosti napsaná v roce 1979, u coveru "After The Gold Rush" od Neila Younga zase připomněla, že ji zpěvák složil jako varování před klimatickými změnami a že měla popisovat dnešní svět očima člověka žijícího v sedmdesátých letech. A pak se nechala doprovodit jen na klávesy. Diváci jí u toho viseli na rtech.

Pravděpodobně největší hit "Because The Night" uvedla vzpomínkou na to, že jej napsala v roce 1978 pro svého tehdejšího kluka a pozdějšího otce syna Jacksona, který v její kapele hraje na kytaru. Byl to také on, kdo se postaral o instrumentální vrchol akce, to když se dal v písni "Beneath The Southern Cross" do kytarového souboje s Tonym Shanahanem.

A protože žádný článek o Patti Smith není kompletní bez zmínky o Ivanu Královi, musí tady zaznít, že jej ve Foru Karlín zmínila a společnou píseň "Pissing In A River" označila za její nejoblíbenější z jejich společné éry.

Patti Smith, Forum Karlín, Praha, 19.7.2022
© Vojta Florian / musicserver.cz
Večer, v němž se pro někoho objevilo možná až zbytečně moc coverů na úkor jejího vlastního materiálu, vygradoval hymnou "People Have The Power". Byla to krásná připomínka naivnějších časů, kdy možná leckdo ještě věřil, že toto spíše levičácké heslo má nějakou váhu, a tak si to s chutí zazpíval spolu s ní.

Ale není právě dnešní doba důkazem toho, že svět se od doby, kdy skladba vznikla, změnil a že, jak se v angličtině říká, "cash is king"? Ve fantastické knize "Zabij, nebo budeš zabit" od Eda Brubakera hlavní hrdina bez obalu konstatuje, že souboj pravice s levicí nebo boj mezi jednotlivými státy už jsou dávno pasé. Že skutečná válka probíhá mezi bohatstvím a zodpovědností a tenhle boj zuří už od počátku naší civilizace. "A jelikož bohatství zajímá jenom výsledný číslo - zisk -, nepotřebuje se zabejvat budoucností a v týhle válce vítězí," píše se tam.

A v tom je to kouzlo. Proto na Patti Smith lidi stále chodí. Protože bylo hezké připustit si, že by to mohlo být i jinak. Alespoň na chvíli.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Neil Young se rozhodl vrátit svou hudbu na Spotify (16.03.2024 20:39)
- Naživo: LP si zaplněné O2 universum naprosto podmanila (02.03.2024 12:15)
- Fotogalerie: Atmosféra plná emocí a lásky: LP uchvátila O2 universum (02.03.2024 10:59)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Recenze: LP si na desce "Love Lines" na nic nehraje. Rozchod a minulé chyby vnímá jako poučení (09.10.2023 00:00)
- Rozhovory: LP - Hudba je tím nejlepším způsobem propojení (06.10.2023 10:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- LP natočila svůj dosud nejteplejší klip. Video k songu "Dayglow" vzniklo v průvodu Prague Prideu (03.10.2023 18:09)
- LP napsala píseň pro všechny, kteří se nedokážou rozejít (13.09.2023 09:59)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu