Je libo amarouny?

08.11.2010 17:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Debut byl bezstarostnou jízdou velkých hitů a sedmým nejprodávanějším počinem roku 2004 ve Spojených státech. Dvojka už se v líbivosti držela při zemi, což kritika kvitovala s povděkem, ale stále byla ve svých soudech poněkud opatrná. "Hands All Over" to měla celé rozseknout a odpovědět na důležitou otázku…
6/10

Maroon 5 - Hands All Over

Skladby: Misery, Give a Little More, Stutter, Don't Know Nothing, Never Gonna Leave This Bed, I Can't Lie, Hands All Over, How, Get Back In My Life, Just A Feeling, Runaway, Out of Goodbyes (with Lady Antebellum), Crazy Little Thing Called Love
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 43:47
Vydavatel: Universal
Mají ještě Maroon 5 čím překvapit? První skladbou to nebude. Ta se drží v intencích toho, co kapela produkuje od dob "Songs About Jane". Šlapající rytmika, hitový refrén, typický vokální projev. Nenáročná produkce, která se zuby nehty drží hraniční linie mezi podbízivým nevkusem a inovátorským přístupem. Prvnímu se snaží vyhnout, ke druhému jí chybí odvaha. Dvojka "Give A Little More" přináší mírně oldschoolový feeling. Ale retro zvukem už překvapí málokdo. Zvláště takhle uhlazeným. A do třetice všeho nudného a nevýrazného - "Stutter" - skladba, co prosviští jedním uchem tam a druhým ven. Vatové tyčinky můžete zahodit. Od čtverky už nemá cenu jednotlivé položky sledovat.

Materiály k desce hlásají, že "Hands All Over" má být zabijáckým hybridem rocku, popu, funku a R&B. K pravdě to má stejně daleko jako filmy Woodyho Allena ke "Stmívání". Neznamená to ale, že na všechny ty styly během poslechu nenarazíte. Znamená to, že tak dlouho vařila kočička s pejskem dort, až z toho vznikly amarouny. Želé kostka obsahující kde co, ale chuť nemá žádnou. Ze všech songů tu do okolí tryská opatrnost. Titulní skladba je pouze opatrně rocková, "How" jenom naznačuje, že i Maroon 5 umějí vyprodukovat velkou skladbu se zvukem klavíru. I duet s Lady Antebellum je při zdi se držící záležitost. Ano, country tu lze najít rovněž.

Ta nevýraznost zamrzí z jediného důvodu. "Hands All Over" totiž v podstatě není vůbec špatným albem. Nebo ještě lépe řečeno, písničky na něm nejsou žádná šmíra. Jenom se bohužel dostaly do špatných producentských rukou. Robert John Lange kapelu dle legendy oslovil sám. Génius průměrnosti pracující s Nickelbackem i Shaniou Twain tu opět dokázal, co umí. Naposlouchat interpreta, dokonale vstřebat jeho styl a v něm pak nahrát album kopírující předešlé nahrávky. Pro mladou kapelu dost zabijácký způsob produkce. A přešlapovat na místě v době, kdy má za zády OneRepublic či Train, se nemusí vyplatit. Snad jedině, kdyby jim na příští nahrávání Maroon 5 půjčili svého producenta. Síly tak zůstanou vyrovnané a chlapci z pětky se budou moci opět nadechnout tvůrčí svobody. Pak teprve dostaneme odpověď na úvodní otázku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY