R.E.M. stejně dobře jako vždy

14.05.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Nové album R.E.M. "Reveal" bezezbytku naplnilo zvěsti, které mu předcházely.
8/10

R.E.M. - Reveal

Celkový čas: 53:36
Kariéra R.E.M. už čítá pěknou řádku desek a mnoho let hraní. Jsou však jednou z mála kapel, které se nebojí na každém nové albu přijít s něčím novým, a přitom jednoznačně odkazovat i do své minulosti. Minulá věta by mohla přesně popsat i jejich nové album "Reveal". Ačkoli první zprávy z nahrávacího studia hovořily o tom, že se posluchači mají připravit na ještě více experimentální nahrávku, než bylo jejich album "Up", nakonec vše dopadlo poněkud jinak. Celá deska sice není tak rozjásaná a hitová jako pilotní singl "Imitation Of Life", který sklízí velké úspěchy i v českém éteru, ale celkově je mnohem více přístupnější širšímu publiku, aniž by při tom kapela ztratila svou výlučnost.

R.E.M. prostě zase jednou natočili písničkovou desku. Všechny skladby mají to, co má správná chytrá písnička mít, aby zaujala a přitom se brzy neoposlouchala. Většina desky se nese v pomalejším či spíše středním tempu, úvodní singl je výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Ačkoli má "Reveal" písničkový charakter, rozhodně to neznamená, že by kapela rezignovala na experimentování a objevování nových hudebních prostorů. Své místo výrazně dostává i elektronika, na tomto albu je ovšem používána spíše jako podkres, rozhodně netvoří hlavní rys skladeb, spíše jen příjemně doplňuje běžné rockové nástroje a umožňuje posluchači pokaždé v aranžích objevovat něco nového, aniž by přitom působila jakkoli rušivě.

Hlavní slovo ovšem na "Reveal" má zpěv Michaela Stipea, který už léty vyzrál do polohy, která písničkám dodává jednotný ráz. Člověk si až téměř říká, že nahrávce není co vytknout, protože podobně kompaktních celků se v současné populární hudbě věru mnoho nenalézá. R.E.M. jsou z těch kapel, které už pravděpodobně našly recept, podle kterého se dá nahrát výborná a vyvážená deska a v případě novinky se jim to podařilo téměř beze zbytku. Nikde nic nepřečnívá, vše pasuje přesně na místo a možná v tom je občas trošku nedostatek, jakoby se někdy vytratila živočišná radost z hraní a drobných úkroků jinam.

Již zmíněná písničkovost celé desky se dá ověřit velmi lehce. Valná většina skladeb by mohla být zahrána jen s akustickými kytarami, ostatně některé velmi střídmého aranžmá využívají, jmenovitě třeba "Chorus And The Ring" či částečně i následující "I'll Take The Rain".

Výsledek je jednoznačný. Pokud předchozí zvěsti hovořily o tom, že "Reveal" se zařadí po bok nejlepších desek R.E.M., rozhodně nijak nelhaly. Deska je to velmi vyvážená, obsahující skvělé písničky, které budete s radostí poslouchat velmi dlouho. Na straně druhé se nejedná o nijak přelomovou desku, která by všem vyrazila dech. Ale stabilní kvalita rozhodně potěší. CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album:


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY