Lekce syntezátorové architektury

18.10.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

První zvěsti o návratu OMD v původní sestavě prosákly již před čtyřmi roky. Nejprve tu však bylo turné k výročí desky "Architecture & Morality" a až nyní došlo na "History Of Modern". Nic se nezměnilo, milovníci oldschool klávesových nástrojů jsou zpět a v plné formě, již singl "If You Want It" říkal mnohé.
7/10

OMD - History Of Modern

Skladby: New Babies: New Toys, If You Want It, History Of Modern (Part I), History Of Modern (Part II), Sometimes, RFWK, New Holy Ground, The Future, The Past, And Forever After, Sister Marie Says, Pulse, Green, Bondage Of Fate, The Right Side?
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 58:04
Žánr: synth-pop, pop
Vydavatel: 100% Records
Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) si dali relativně na čas, z kraje to dokonce ani nevypadalo, že by k nějakému novému albu vůbec mělo dojít a že budou jen comebackové koncerty. Andy McCluskey již dávno pověsil hudbu na hřebík a Paul Humphreys si mezitím rozjel projekt Onetwo (s Cladií Brücken, příští rok se prý dočkáme nového materiálu). První ochutnávkou byla kompozice "Sister Marie Says", která se na internetu objevila již loni. Od "Universal" uteklo dlouhých čtrnáct let a pilotní singl "If You Want It" vám může evokovat její hitovku "Walking On The Milky Way". Původní čtyřčlenná sestava dávala postupně dohromady materiál déle, než se původně čekalo. Pokud však máte rádi jejich styl z počátku osmdesátých let, budete si vesměs libovat, jen vše přeměřte současnou optikou.

Když se vraceli na pódia, nejdříve museli skoupit několik starých klávesových nástrojů skrze e-bay, aby byli vůbec schopni zahrát staré skladby. Při natáčení "History Of Modern" však vsadili na současnou techniku a možnosti počítačů, až z nich vydolovali jejich typické zvukové struktury. Přesně tak, jak vznikalo "Architecture & Morality", na kterou chtěli evidentně navázat. Většina skladeb se sešla za ta dlouhá léta v šuplíku, jen nepatrná část je nově napsána.

Nosnou částí se stává dvojdílný titulní track, který odhaluje všechny trumfy a cit tvůrčí dvojice - téma desky pojmout komplexně. Vše je tu při starém a na svém místě. Óda na Kraftwerk je vtěsnána do závěrečné "The Right Side?" a "Bondage Of Fate" vyhrabe do popředí vlastní letitý hit "Joan Of Arc (Maid Of Orleans)" (má téměř identickou kompozici). Pokus znít současně ztroskotá na přepracování "Slow" Kylie Minogue do jejich pojetí v "Pulse" (nejslabší článek společně se "Sometimes"). Nechybí ani zádumčivý moment "New Holy Ground", vyburcovaná basová linie v "New Babies: New Toys" nebo vypalovák s docela komplikovaným názvem "The Future, The Past, And Forever After".

Deluxe a americká verze

Deluxe digipack navíc obsahuje DVD disk, jehož menu se může z kraje zdát velmi chudé. Kromě krátkého rozhovoru a dokumentu o natáčení "History Of Modern" (z nichž se dozvíte nemálo o konceptu a hlavním přístupu při vzniku novinky) zde čekají položky grafických vizuálů a textů. Ony texty jsou však koncipovány tak, že k daným slovům hraje celý song, takže si na tomto přiloženém DVD můžete samotnou desku též poslechnout, což není k zahození (texty v bookletu nejsou). Američané však mají ještě zajímavější lahůdku: už jste někdy slyšeli zpívat Arethu Franklin electro-soul? "Save Me" přesně zapadá do této škatulky, mix typického zvuku OMD (mash-up s "Messages") a feelingu, který tato dáma dokáže vštěpit snad do každé skladby, kterou nazpívá (jedná se však jen o přepracování originálu této legendy).

Andy McCluskey a Paul Humphreys se rozhodli, že na "Modern Of History" nebudou ničím šokovat a po letech nechají projít vaším sluchovým ústrojím svůj chytlavý sound a melodie, jako by žádná prodleva/pauza nenastala. Návrat ke kořenům jim prospěl, přesto druhé "Architecture & Morality" již asi nenatočí. Synth-pop má své hrdiny ale zpět, i bez zbytečných fanfár.


OMD - If You Want It


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY