Spratek s duší kavalíra

16.10.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Adam Lambert má nejlepší předpoklady k tomu, aby se jeho jméno naučil skloňovat celý svět. Od dob Kelly Clarkson nejzajímavější výplod soutěže American Idol. Mužský protipól Lady Gaga, který se snaží fanoušky v menší míře šokovat. Talentovaný zpěvák, jehož debut "For Your Entertainment" je opravdu povedený.
7/10

Adam Lambert - For Your Entertainment

Skladby: Music Again, For Your Entertainment, Whataya Want From Me, Strut, Soaked, Sure Fire Winners, A Loaded Smile, If I Had You, Pick U Up, Fever, Sleepwalker, Aftermath, Broken Open, Time For Miracles, Master Plan, Down The Rabbit Hole, Voodoo, Can't Let You Go
Vydáno: 3.5.2010
Celkový čas: 56:24
Vydavatel: Sony Music
Kontroverze táhnou. I když jaká je to kontroverze v dnešní době prohlásit, že jste homosexuální, líčit se a nosit podpatky, když jste muž? K tomu, aby se o vás hojně mluvilo a psalo, musíte být i dostatečně zajímavá osobnost, a tou Adam Lambert bez větších diskuzí je.

Je dalším dítětem z početné rodiny American Idol dětí. Všichni tipovali, že vyhraje, ale skončil druhý. Přesto byl pro producenty a manažery marketingově zajímavější svým projevem a hlasem, který ve svém debutu "For Your Enterteinement" prodává na sto procent. Kotouč nemohl být minela, stačí se podívat na ansámbl respektovaných hitmakerů, které si na ni přizval. Je až s obdivem, jak deska drží pospolu, ať je Lambertovi přiřknuta role rockového zpěváka, popaře, vymetače diskoték, nebo srdceryvného pěvce dojáků. Ve všech těchto polohách je sebejistý a to si myslím, že ještě zdaleka nepředvedl všechny své možnosti.

V dnešní době téměř zapomenutý mráz naše záda zchvátí, jakmile se Lambert dostane do výšek, které netrhají bubínky, naprosto jim lahodí, i přestože praskají okenní tabule. Je až s podivem, kam ho nechali zajít, protože debuty a potažmo i pár dalších desek amerických idolů podstupují přísný diktát managementu, který nedovolí jedinou možnost, aby deska byla komerčně neúspěšná, a snaží se tak na ni nasáčkovat největší kvantum líbivých melodií. V případě Adama nasadili do diskových rotací i svým způsobem náročnou "Soaked" z muzikantského arzenálu samotného Herr Matta Bellamyho. A překvapením nebude, když prozradím, že samotná píseň zní jako Muse. Ale vlivů je tady daleko více: úvodní "Music Again" se válí někde na pomezí hitovky Queen a Miky. "Sleepwaker" je zase jasná tedderovka, tedy song z pera Ryana Teddera, která by se neztratila právě na nějaké z řadovek OneRepublic. V roztančené "Fever", kde ruku k dílu přiložila lidem milovaná Lady Gaga, zase cítím vliv George Michaela.

Moc se mi osobně zamlouvá zatím u nás nejznámější "Whatya Want From Me". V její pomalé verzi (rádia často hrála jakéhosi zmixovaného mutanta) cítím rozervaného spratka, který ale umí přesně rozdat své emoce a vložit do písně dojemnou náladu.

Adam Lambert je zpěvák s teatrálními sklony, přesně typ, který dnešní doba hltá, umí sehrát dokonalou show i skrze rádiový přijímač. Umí dokonale prodat svůj hlasový fond a talent. Debutový kotouč jen nastiňuje, jaká by jeho cesta hudebním byznysem mohla být, a podle mě jeho pouť může být hodně dlouhá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY