Besídkový punkrock z divadelních prken

08.10.2010 05:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Úspěšná deska pop-punkerů Green Day "American Idiot" dostala muzikálovou podobu, která se od letošního jara hraje na slavné Broadwayi. Podle kritiků to ale není bůhvíjak skvělé dílo a soundtrack coby náplast pro ty, co nechtějí či nemohou letět do New Yorku, je také spíše průměrným tribute albem.
5/10

Green Day - The Original Broadway Cast Recording Of American Idiot

Skladby: CD1: American Idiot, Jesus Of Suburbia, Holiday, Boulevard Of Broken Dreams, Favorite Son, Are We The Waiting, St. Jimmy, Give Me Novacaine, Last Of The American Girls/She's A Rebel, Last Night On Earth, Too Much Too Soon
CD2: Before The Lobotomy, Extraordinary Girl, Before The Lobotomy (Reprise), When It's Time, Know Your Enemy, 21 Guns, Letterbomb, Wake Me Up When September Ends, Homecoming, Whatsername, bonus: When It's Time
Vydáno: 18.5.2010
Celkový čas: 41:55 + 41:17
Vydavatel: Warner Music
Těžko lze podle dvou stříbrných disků soudit celý divadelní počin založený na příběhu alba "American Idiot" kalifornských Green Day, ovšem kritiky, které vystřídaly úvodní očekávání a nadšení, mluví jasně - něco je špatně. "Vypadá to dobře, zní to slušně a obsazeno je to talentovanými herci. Přesto je to slabý a nudný muzikál, postavený prakticky jen na známých hitech," napsal například týdeník New York Observer. A mnoho internetových reakcí i českých fanoušků s tímto názorem vesměs souhlasí.

A zčásti souhlasit budou nejspíše i ti, kteří nemají tu možnost zaletět si do divadla do zámoří a pustí si doma v obýváku dvojCD The Original Broadway Cast Recording Of American Idiot s písněmi z muzikálu. Ano, zní to slušně, ano, známé hity, ale... Přestože je producentsky pod nahrávkou podepsán sám frontman Billie Joe Armstrong a obsazení jsou (údajně) talentovaní, je výsledek po pěvecké stránce nemastný neslaný. Jako by Green Day přenechali mikrofony mazánkům z nějaké besídky gymnazistů a sami si hleděli jen svých nástrojů. Kde se z hudby valí punková energie, tam ji sráží hraný zpěv obraný o ostruhy (např. "Holiday"). Srovnání s originálními kusy (v muzikálu zní kromě písní z Idiota také několik songů z jeho loňského nástupce "21st Century Breakdown") je tak vcelku nemilosrdné.

Na druhou stranu je celkem fajn slyšet v peckách, které člověk sjel od vydání "American Idiot" snad stokrát, místo Armstronga jemnější ženský hlas, což se v tomto případě poštěstí například v "Jesus Of Suburbia" či "21 Guns" a zejména v "Letterbomb", u které se podařilo i zachovat ten původní náboj. Oproti následující sladké "Wake Me Up When September Ends" zní, jako kdyby tam vůbec nepatřila. Kromě toho došlo u některých kousků k drobnému liftingu aranží (například přidání smyčců ve zmíněné "Wake Me Up...") nebo k vylepšení o pasáže z jiných písní (např. refrén z "Jesus Of Suburbia" v už tak děsivé "Know Your Enemy" - brr), není to však nic, co by vedlo k závěru "je to zajímavý, pusť si to znovu".

A neříká to ani závěrečná bonusovka "When It's Time", kterou už plně obstarali Green Day, propracovat se k ní dá totiž zabrat. A tak, ať už to s muzikálem na Broadwayi vypadá jakkoliv, vězte, že jeho hudební složka z CD "The Original Broadway Cast Recording Of American Idiot" vám moc kulturního zážitku nedá. Možná že by dala, kdyby Green Day před šesti lety s "American Idiot" nevyrukovali. Jenže to by pak neměl podle čeho vzniknout muzikál a hlavně - na kdyby se nehraje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY