Večer plný kontrastů

03.10.2010 13:19 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Stačí jen letmý pohled na podzimní programy klubů, aby bylo jasné, že letošní podzim bude po hudební stránce stát za to. První takovou vlaštovkou bylo v pořadí třetí pražské vystoupení finských Disco Ensemble. Coby místo konání byla vybrána strahovská Sedmička.

Live: Disco Ensemble

místo: Klub 007, Praha
datum: 30. září 2010
support: Jaakko & Jay, Cowboy Poetry
Fotogalerie

Disco Ensemble, Strahov 007, Praha, 30.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nízký strop strahovského klubu 007 je obložen roztaženými prsty zdvižených rukou. Do živého lesa, skrz který problikávají stroboskopy, je až po pás ponořena postava třímající v ruce mikrofon. "Liberate me and please come clean!" křičí Miikka Koivisto zapřený o předěl nad pódiem. Odpovědí mu je hromový řev a jedinci padající z řad tančícího publika přes odposlechy. Finští Disco Ensemble, to je především energie, kterou získávají mísením kytarového zvuku s téměř až tanečními syntezátory. Ostatně ani tohle pražské vystoupení nebylo výjimkou.

Jaakko & Jay, Strahov 007, Praha, 30.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Při pohledu na lineup toho večera se vkrádal pocit jistého kontrastu. Vždyť jedním z předskokanů bylo akustické duo Jaakko & Jay. Označení akustické by mohlo ovšem být do jisté míry zavádějící. Tahle dvojka Finů si sice vystačí s akustickou kytarou a jednoduchou rytmikou, jenže co do vydávané energie s přehledem obstojí ve srovnání s nejdivočejšími hardcorovými úderkami. Nadhled a ironie, s jakou dvojice k vystoupení přistupovala, byla hotovým balzámem na duši. Zběsile rychlé songy s pobavenými výrazy prokládala komentáři a proslovy směrem k publiku. Evidentně i rocková šablona ořezaná až na kost může skvěle fungovat.

Disco Ensemble, Strahov 007, Praha, 30.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Aby byl výčet interpretů kompletní, je třeba zmínit také punkového písničkáře skrývajícího se pod hlavičkou Cowboy Poetry. Nelze říct, že by tenhle Němec, několik let žijící v Praze, disponoval kdovíjak neslýchaným vokálem nebo že by jeho hra na kytaru byla kdovíjak převratná. Jenže takhle se k jeho produkci přistupovat nedá. Nasazení, srdečnost a celková živelnost jeho setu vynahradily zmíněné nedostatky. Stejně tak potěšující bylo, že Cowboy Poetry svojí hrou zaujal poměrně mladé publikum. Školou povinní byli ostatně ten večer, ve srovnání s těmi ostatními, ve výrazné převaze.

Disco Ensemble, Strahov 007, Praha, 30.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Před nástupem Disco Ensemble došlo ke kompletnímu vylidnění klubu a veškeré osazenstvo se přesunulo k pódiu. Zatímco tak prostory kolem baru a schodiště ven z klubu zely prázdnotou, o pouhých pár metrů vedle nebylo k hnutí. Když pak delegace z Finska spustila, opustit kotel bez újmy na zdraví bylo v podstatě nemožné. To za chvíli ostatně pochopili i jedinci, kteří v rukou třímali láhve s pitím. Během okamžiku měli po občerstvení a podlaha se proměnila v jednu velkou kluzkou kaluž.

Ačkoliv mísení indie a punkrocku se zvuky syntezátorů, které Disco Ensemble předvádějí, může na první pohled budit dojem neslučitelného kontrastu, přesný opak je pravdou. Lze dokonce říct, že v konečném důsledku se jedná o svěží koktejl, na němž si pochutnají příznivci hned několika hudebních žánrů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY