Linkin Park těsně porazili Treye Songze

24.09.2010 10:45 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

USA je pochopitelně kolébkou černého hip hopu a r'n'b, zpěvák Trey Songz tak měl s albem "Passion, Pain & Pleasure" nadějné vyhlídky na první místo v žebříčku. Nakonec ho ale o pouhý tisíc kusů překonali Linkin Park s kontroverzně přijatým albem "A Thousand Suns". Bruno Mars pak získal zlato mezi singly.
Bruno Mars - Just The Way You Are
© facebook interpreta
SINGLY - Bruno Mars se zjevil na obrazovkách a v rádiích z ničeho nic a za půl roku už má na svém kontě dvě první místa v singlové hitparádě. Po hostovačce na B.o.Bho "Nothin' On You" totiž jeho úplně první sólový singl "Just The Way You Are" dosáhl též maxima. B.o.B, Bruno Mars a Taio Cruz (ten s "Break Your Heart") jsou tak tři zlatí debutoví nováčci tohoto roku. Úctyhodné.

Stejně působivý je skok Rihanny, i když ten byl vzhledem k číslům z konce minulého žebříčku očekávaný: "Only Girl (In The World)" ze sedmdesát pětky vyskočilo až na trojku a z vrcholu hitparády stažení vykoplo Marse. Rihanna je tak bezpečně nejúspěšnějším interpretem, co se týče úspěchů písní v downloadovém žebříčku, který vznikl v roce 2005. V Top 10 se nám pak lehce pomíchala místa, nejvýraznější je pád Katy Perry s "Teenage Dream" z jedničky na čtyřku. Elitní skupinu uzavírá poprvé v kariéře Far East Movement, electro-house-rap track "Like A G6" tam zamířil z předchozí šestnácté pozice. Na videoklip se můžete podívat níže.

Žebříček také ovlivnilo MTV VMA: "Dog Days Are Over" Florence And The Machine se z 93. příčky vyhouplo až na dvacet jedničku (jen v downloadech nárůst 250 %, celkem téměř 100 tisíc stažení), podobně se dařilo i celému albu "Lungs" (44 =>14), a "Catalyst" Linkin Park se z osmé desítky dostal až na dvacet sedmičku (200 % nárůst stažení). Další singl z desky "A Thousand Suns", "Waiting For The End", pak debutuje na 96. místě. Tou nejvyšší novinkou jsou však Kings Of Leon, "Radioactive" je třicáté sedmé. A na osmdesát trojce startuje nám dobře známé "We No Speak Americano" formace Yolanda Be Cool & Dcup.

    Top 10 - singly:
  1. Bruno Mars - Just The Way You Are
  2. Eminem feat. Rihanna - Love The Way You Lie
  3. Rihanna - Only Girl (In The World)
  4. Katy Perry - Teenage Dream
  5. Usher feat. Pitbull - DJ Got Us Fallin' In Love
  6. Taio Cruz - Dynamite
  7. Enrique Iglesias feat. Pitbull - I Like It
  8. Nelly - Just A Dream
  9. Flo Rida feat. David Guetta - Club Can't Handle Me
  10. ▲ Far East Movement feat. The Cataracs & Dev - Like A G6

Linkin Park - A Thousand Suns
© facebook interpreta
DESKY - 2-2-1-1-1-1: to je dosažené skóre desek Linkin Park v USA, pokud bychom počítali i "Reanimation" a "Collision Course". Jejich v mnoha ohledech zvláštní novinka "A Thousand Suns" tentokrát zlato brala mnohem méně jistěji, 241 tisíc prodaných kusů je daleko za více než šesti sty tisíci kusy předchozího "Minutes To Midnight". To však tehdy nabídlo jako pilotní singl klasicky znějící "What I've Done", "Catalyst" asi pro širší publikum zůstal nepochopen. Každopádně i tak je prodej za první týden velmi silný. Teď je jen otázkou, jestli nebude chtít polovina kupujících po prvním poslechu CD vrátit.

Druhý je o pouhý tisíc kusů (Nielsen SoundScan zaokrouhluje, klidně může jít o stovky) r'n'b zpěvák Trey Songz. Čtvrtým studiovým počinem "Passion, Pain & Pleasure" tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek v kariéře, předchozí album "Ready" debutovalo loni s polovičním prodejem třetí. V Top 10 se udrželi jen Eminem, Katy Perry a Justin Bieber, mimo musela Sara Bareilles a minulé rockové novinky.

Jejich místa obsadili country zpěvák Jamey Johnson ("The Guitar Song" na čtyřce), rockový veterán Robert Plant ("Band Of Joy" na pětce), poprockoví Weezer ("Hurley" na šestce) a Brandon Flowers z The Killers ("Flamingo"na osmičce). V širším výběru pak zaujme hlavně Grinderman Nicka Cavea s deskou "Grinderman 2" na třicet osmičce. Příští týden se můžeme těšit na Maroon 5, Santanu, Zac Brown Band, Selenu Gomez nebo Serje Tankiana. Tipy na vítěze?

    Top 10 - alba:
  1.  N Linkin Park - A Thousand Suns
  2.  N Trey Songz - Passion, Pain & Pleasure
  3. Eminem - Recovery
  4.  N Jamey Johnson - The Guitar Song
  5.  N Robert Plant - Band Of Joy
  6.  N Weezer - Hurley
  7. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 35
  8.  N Brandon Flowers - Flamingo
  9. Katy Perry - Teenage Dream
  10. Justin Bieber - My World 2.0

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY