Nové desky pro 37. týden

12.09.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Sbohem, chudé týdny, začíná hudební smršť! Jejími hlavními tahouny budou tentokrát Linkin Park s očekávanou čtvrtou deskou, Phil Collins se soulovým návratem, Robyn s druhým pokračováním "Body Talk", elektroničtí Röyksopp a Underworld, druhé pokračování Grinderman a v neposlední řadě také Robert Plant.
Pokud se v pondělí 13. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Linkin Park - A Thousand Suns (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / elektronický rock

Linkin Park - A Thousand Suns
Druhá polovina letošního roku má řadu očekávaných titulů a jedním z těch vůbec nejočekávanějších je novinka Linkin Park "A Thousand Suns". Americká formace ji sice plánovala už na konec minulého roku, ale nakonec se rozhodla, že na ní bude ještě pracovat. Stejně jako předchozí "Minutes To Midnight" i toto CD s kapelou produkoval Rick Rubin. Přesto je v řadě věcí odlišné. Linkin Park sami o "A Thousand Suns" mluví jako o velmi konzistentním, o více experimentálním a vyostřeném. Album jako takové je zároveň poctou hiphopové formaci Public Enemy, a řada písniček se tak více přiklání k jejich stylu. Už první poslech celé novinky prostřednictvím jejich profilu MySpace.com naznačuje, že se tentokrát k obvyklým kytarám přidala ve větší míře i elektronika. "A Thousand Suns" vychází vedle klasické edice i v té limitované s přiloženým DVD obsahujícím dokument z natáčení. Pro nejzarytější fanoušky je určený Deluxe Box Set, který navíc přidá ještě dva vinyly, vysoce kvalitní download alba a knížku.


Phil Collins - Going Back (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul

Phil Collins - Going Back
Pěknou řádku let nechal Phil Collins čekat své fanoušky na novou studiovou nahrávku. Nutno ale říct, že jim to čekání vyplnil řadou jiných aktivit, ať už to bylo sólové turné, reunion Genesis, či třeba povedený a našlapaný výběr "Love Songs: A Compilation... Old And New" s řadou nových věcí. Nyní se ale konečně po osmi letech od vydání "Testify" vrací s klasickým albem "Going Back", jež je ale naprosto odlišné od těch předchozích. Anglický zpěvák si na této nahrávce splnil sen a nahrál soulové písničky z legendárního labelu Motown. Najdeme tu tak někdejší hity interpretů jako The Temptations, The Doobie Brothers, Stevieho Wondera, Four Tops, The Supremes nebo Martha And The Vandellas. Cílem ovšem nebyl soul v moderním hávu, ale naopak, aby nahrávka zněla co možná nejvíce autenticky. I proto si Collins vedle svých obvyklých spolupracovníků na nahrávání pozval tři poslední žijící členy skupiny The Funk Brothers, tedy studiové kapely, která nahrávala velkou část desek pro Motown. Výsledkem je album, kde najdete hned osmnáct písniček, tedy v případě, že sáhnete po standardní verzi. Pokud vám do ruky padne limitovaná Ultimate Edition, pak na CD najdete o sedm písniček více a přiložené DVD přidá ještě čtyři další, dva videoklipy, dokument a v neposlední řadě i rozhovor s Philem Collinsem. S "Going Back" nás zpěvák seznamuje na svém kanálu na YouTube.com.


Grinderman - Grinderman 2 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock /garage rock

Grinderman - Grinderman 2
Fanoušci Nicka Cavea jistě znají jeho další a o něco syrovější projekt Grinderman. Nyní se mohou těšit na nástupce tři roky staré eponymní placky. Na album jednoduše nazvané "Grinderman 2" upozornila formace pilotním singlem "Heathen Child", který si společně s ostatními skladbami novinky můžete poslechnout na jejich MySpace.com profilu. Pokud se vám písně líbí a chcete si celé album pořídit, máte na výběr z několika verzí. Kromě klasického CD formátu vyjde nahrávka v limitované luxusní edici, na vinylu a jako placený download.


Robyn - Body Talk Pt. 2 (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electropop / alternativní pop / electronica

Robyn - Body Talk Pt. 2
Robin Miriam Carlsson alias Robyn se rozhodla v letošním roce vydat hned tři CD, které odlišuje pouze číslovka na konci. První díl "Body Talk" už máme zdárně za sebou od června a nyní je na řadě druhé pokračování. Pracovala na něm se stejným týmem, v němž tedy nechybí Patrik Berger, Diplo, Klas Åhlund či Kleerup. V roli hosta vystřídal Röyksopp Snoop Dogg, se kterým Robyn nahrála vtipný duet "U Should Know Better", kde rapuje ona a zpívá rapper. Vzhledem k produkčnímu a autorskému týmu nikoho nepřekvapí, že i druhá půlhodina "Body Talk" se ponese na stejné vlně electropopu jako ta první. Jak je už u Robyn zvykem, již dnes je nahrávka k dispozici na jejím MySpace.com, a až si ji poslechnete, můžete si porovnat vaše názory s těmi v rubrice Slyšeno v předstihu.


Robert Plant - Band Of Joy (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Robert Plant - Band Of Joy
Robert Plant, známý jako bývalý frontman Led Zeppelin, oslavil letos dvaašedesát let. Místo aby seděl doma u televize v pohodlných pantoflích, má staro-nový projekt a nové album. Společně se zpěvačkou Patty Griffin, kytaristou Buddym Millerem, multi-instrumentalistou Darrellem Scottem, basákem Byronem Housem a bubeníkem Marcem Giovinem oživil Band Of Joy. Šestice zkušených muzikantů připravila stejnojmenný debut o dvanácti skladbách. Jako první ochutnávku vybrali skladbu "Angel Dance".


Röyksopp - Senior (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika / downtempo / synthpop

Röyksopp - Senior
Podobně jako Robyn i její norští sousedé Röyksopp navazují s novinkou na předchozí nahrávku. Jen s tím rozdílem, že "Senior" je o něco delší a zanechává si od "Junior" větší, více jak roční odstup. Ovšem pouze v čase vydání, protože obě desky byly natočené ve stejnou dobu. Přesto jsou v mnohém odlišné. Oproti energickému "Junior" má "Senior" podle Röyksopp spíše introspektivní a melancholickou náladu. Podstatným rozdílem je také to, že tentokrát je nahrávka celá instrumentální, zatímco na předchůdci byly ve větší míře slyšet vokály. Röyksopp dali celou desku k dispozici na portál hypem.com, a vy tak můžete zkonfrontovat svoje postřehy s našimi, shrnutými v rubrice Slyšeno v předstihu.


Underworld - Barking (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electro / dance

Underworld - Barking
Příznivce elektronické hudby potěší novinkové album britského dua Underworld. Po třech letech posílají na trh desku "Barking", která je jejich osmým studiovým počinem. Jakým směrem se novinka ubírá, dalo osazenstvo formace najevo už s prvním singlem "Scribble", se kterým mu vypomohl velšský drum'n'bassový producent High Contrast. Rick Smith a Karl Hyde skládali nové písně jen ve svém studiu v Essexu, ale při nahrávání se nenechali omezovat a navštívili několik končin světa. Díky tomu mohli na "Barking" zařadit další spolupráce například s Dubfire, Markem Knightem a Paulem Van Dykem. Jestli se cestování vyplatilo, můžete sami posoudit už teď. Na MySpace.com Underworld totiž najdete k poslechu všechny nové songy. Můžete se zde také podívat na video ke kousku "Always Loved A Film".


Leonard Cohen - Songs From The Road (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / folkrock / rock

Leonard Cohen - Songs From The Road
Po velkém úspěchu loni vydaného DVD "Live In London" přichází Leonard Cohen s exkluzivním "doplněním" živých koncertních záznamů z posledních let kariéry. Na albu "Songs From The Road" najdeme totiž živá vystoupení z koncertních hal, festivalů, arén a stadiónů od Tel Avivu až po Londýn, skrz celou Evropu, kalifornské pouště až do jeho rodné Kanady. To vše bylo natočeno v letech 2008 až 2009 v HD rozlišení a se šestikanálovým surround soundem! Album vychází na samostatném CD, DVD, Blu-ray nosiči a v limitované edici také v dárkovém balení CD s DVD. Na nosičích DVD a Blu-ray najdeme jako bonus dvacetiminutový rozhovor se členy kapely ze zákulisí, který režírovala Cohenova dcera Lorca. Krátké seznámení s tímto titulem nabízí Cohen formou traileru na svém webu.


Skunk Anansie - Wonderlustre (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie / alternativní rock

Skunk Anansie - Wonderlustre
Kultovní britská formace Skunk Anansie se loni připomenula s kompilačním setem "Smashes And Trashes" a letos slaví návrat na hudební scénu s celou parádou. Po jedenácti letech vydávají muzikanti nové řadové album "Wonderlustre". Fanouškům přináší dvanáct nových songů včetně "My Ugly Boy", kterou vyslali k posluchačům jako pilotní singl. Ochutnávku a spoustu dalších nových písní najdete na MySpace.com profilu kapely. Na stejnou adresu umístili Skunk Anansie s frontmankou Skin také trailer k novinkovému albu.


Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Škampovo kvarteto - Romská balada (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music / cikánská hudba

Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Škampovo kvarteto - Romská balada
Ida Kelarová a Desiderius Dužda tvoří tandem, který prokázal svoji vysokou kvalitu již na řadě nahrávek, včetně posledního jazzového alba "Aven Bachtale". S novou nahrávkou "Romská balada" se vrací do hudebních sfér, které mapovalo již album "Staré slzy". Tentokráte však na své cestě přibrali nové hudebníky, z nichž nejvýrazněji ční mladý a nadějný autor a pianista Tomáš Kačo a proslulé Škampovo kvarteto. Výsledkem této spolupráce je celkem třináct skladeb, které ctí název alba a mají bezvýhradně baladickou podobu jemně koketující s vážnou hudbou. Celou desku si můžete v krátkých ukázkách poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope a u toho přemýšlet, jestli si Ida Kelarová opět nevyslouží nominaci na Anděla.


Kamelot - Poetry For The Poisoned (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal / power metal

Kamelot - Poetry For The Poisoned
Americká formace Kamelot nachystala po třech letech pro své fanoušky novou porci svého atmosférického power metalu. Na nahrávce "Poetry For The Poisoned" muzikanti opět spolupracovali s producenty Saschou Paethem a Mirem. Vytvořili čtrnáct nových skladeb a jako první ochutnávku vybrali úvodní skladbu "The Great Pandemonium". K songu vznikl navíc vydařený videoklip. Zpěvák Roy Khan si také na album přizval několik hostů. Posluchači se tedy mohou těšit na vokál Jona Olivy, kytaristu Guse G. nebo frontmanku Epiky Simone Simons. Pro opravdové fajnšmekry je připravena speciální edice alba s DVD, jež přináší mimo jiné záznam z letošní show na Norway Rock Festivalu, rozhovory a fotografie.


Kate Walsh - Peppermint Radio (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / soul

Kate Walsh - Peppermint Radio
Zatímco příznivci seriálu "Chirurgové" budou mít jméno Kate Walsh spojené spíše s představitelkou doktorky Addison Montgomeryové, ti hudební vědí, že v tomto případě jde o anglickou písničkářku, ačkoli i její písničky už ve zmíněném seriálu zazněly. Nicméně nyní vydává svoje čtvrté album s názvem "Peppermint Radio". Zvolila na něm ovšem jiný koncept než na těch předchozích. Zatímco prvním třem nahrávkám vládla její vlastní tvorba, na novinku nahrála jedenáct coververzí od britských umělců, kteří jí byli vzorem v její hudební kariéře.


Heart - Red Velvet Car (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Heart - Red Velvet Car
Po šesti letech se hlásí o slovo americká rocková formace Heart. Kapela, která stojí na sestrách Wilsonových, má na kontě deset nových kousků. Skladatelky je pojaly akusticky a při přípravách se nechaly inspirovat světem kolem sebe. Kromě kytar uslyší fanoušci také mandolínu, banjo, housle, violu, cello a autoharp. Všechny vyjmenované nástroje obstarala Nancy Wilson a producent desky Den Mink. O výsledku se můžete přesvědčit už nyní poslechem několika nových songů na MySpace.com profilu Heart.


Sandra Rosová - Je čas jít dál (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / dance pop

Sandra Rosová - Je čas jít dál
Ačkoli je Sandře Rosové teprve sedmnáct, za svoji kariéru toho stihla poměrně dost. První desku "Trendy" nahrála pod pseudonymem Sandra Bell a stala se první Češkou v americké soutěži "Star At Sea", kde obsadila celkové třetí místo a odnesla si titul Top Talent Star At Sea. Po americké epizodě se ale opět vrací na českou hudební scénu s dalším albem "Je čas jít dál", které se nese na pomezí popu a taneční hudby a je životním příběhem Sandry Rosové posledních dvou let, což ostatně prohlašuje i ve videu s ukázkami z alba. Na něm spolupracovala například s Danielem Hádlem, Davidem Morem, Davidem Solářem nebo Petrou Glosr Cvrkalovou.


V krátkosti

  • Dokumentární snímek vycházející na DVD "Každý den nějak" zachycuje horečnaté dokončování alba "Dopisy z květin" Vlasty Redla a jeho doprovodné skupiny na sklonku roku 2004 a následné turné k tomuto albu po českých městech. Unikátní dokument režiséra Davida Dolníka přibližuje zákulisí profesionálního života muzikantů.
  • Jednu éru své hudební kariéry se rozhodla uzavřít česká kapela Wohnout. Na dvoudiskovou kompilaci s názvem "Plejlist 1996-2009" členové skupiny vybrali celkem sedmadvacet písniček, ovšem vzhledem k tomu, že je Wohnouti už nějaký čas hrají jinak, dostaly všechny zcela novou podobu.

Dále vychází:

Armin Van Buuren - Mirage (EMI)
Daft Punk - Boxet (DVD) (EMI)
Daft Punk - Boxet (Alive 2007+Alive 1997) (EMI)
Daft Punk - Boxet/Human + Daft Club (EMI)
Edguy - The Legacy (Gold Edition - Volume Ii) (Mystic Production)
Edith Piaf - Olym.61+Olym.62+Bobino (EMI)
Eminem - Recovery (vinyl) (Universal)
End Of Green - High Hopes In Low Places (Mystic Production)
Gorillaz - Plastic Beach (vinyl) (EMI)
Gounod - Faust/Gheorghiu/Live From Royal (DVD) (EMI)
Chiddy Bang - Swelly Life (EMI)
Iron Maiden - Different World Beanie(Blk (EMI)
Love Amongst Ruin - Love Amongst Ruin (EMI)
Madrugada - Idustrial Silence/Limited (EMI)
Metallica - Reload (vinyl) (Universal)
Natalie Dessay - Mad Scenes & Delirio/L (EMI)
Ozzy Osbourne - Scream (vinyl) (Sony Music)
Roberto Alagna - Opera Arias + Duets/L (EMI)
Různí - Děti ráje (Komplet) (EMI)
Různí - Essential - Cool Cats (Sony Music)
Různí - Essential - Chill Out (Sony Music)
Různí - Essential - The 90s (Sony Music)
Různí - Tekno 56 (Universal)
Sting - Symphonicities (vinyl) (Universal)
Swashbuckle - Crime Always Pays (M.A.B.Records)
Villazon - Don Carlo/Live From Royal Ope (DVD) (EMI)
Volbeat - Beyond Hell / Above Heaven (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY