Prach protknutý nadějí a vírou

07.09.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Slovenský darkambientní projekt Ambiguous vydal před branami léta desku "Stone Cross", jejímž těžištěm jsou táhlé a destruktivní kompozice, které niterně stírají všechny emocionální atmosféry. Chladný přízrak holých plání, na které téměř nedopadá žádný paprsek slunce. Prožijte si svou noční můru budoucnosti.
8/10

Ambiguous - Stone Cross

Skladby: Red Moon, Prelusion I, Ashes, Cathedral Ruin, Prelusion II, Stone Cross, Death Bell, Prelusion III, The Hopeless Life, Frail, Prelusion IV, Autumn Dreams
Vydáno: květen 2010
Celkový čas: 66:19
Vydavatel: Aliens
Label Aliens hlásí novou posilu do své rostoucí rodiny. Igor Senigla (aka ISH) schovaný za Ambiguous však bude tím, který vás stejně jako soused v téměř společných zvukových experimentech z Anima Mundi dožene na kraj vnímání. Jen se obejde bez vrstvení gregoriánských chorálů a naopak z vás sedře všechny pocity hloubkovým ponorem Nautilu do okrajových částí lidské duše. Do temné propasti, která na první pohled nemá žádné dno. Ono si stačí i prohlédnout video ke skladbě "G.O.D." (naleznete jej pod tímto přímým linkem) a bude vám jasno, jaká fascinace tady otevírá své záludné brány.

Igor své opusy vystavuje (logické) destrukci základních elementů. Nutnost jakýchkoliv pevně nastolených rytmů je zapomenuta a plně se soustřeďuje na ambientní roviny. Do nich pak pomalými cykly přidává rozcupovaná, nervy drásající preludia a elektronické vsuvky (s nádechem idm), které svou syrovou naléhavostí v nejeden moment proběhnou jako husina po celých zádech. "Cathedral Ruin" nebo "Death Bell" jsou ukázkovými přízraky, z nichž na každičkém rohu dříme nejedno chabě osvětlené zákoutí, kdy nevíte, co přijde s následným krokem. "The Hopeless Life" je protipólem s razancí hmatatelné naděje a zpěvu andělů, kteří však nemají dostatek sil vás vytáhnout z tohoto bludiště.

Ambiguous staví jednotlivé díly své mozaiky jako pevně obehnané stavby uvnitř labyrintu zdí a hradeb. Potemnělé stíny číhají a nenechají vás vydechnout, spíše vás ještě více budou napínat do doby, než přijde finální revize poznatků, snů a hororových scén v "Autumn Dreams". Kdy dny se krátí, listí na stromech mění svou barvu a postupně opadává. Za mlhou těkajících hodin, které se snášejí jako nevlídné mrholení, jste vhození do další ruiny slabin vnímání křehkosti lidského bytí a tiše předoucí další strojové války. Hutnou šedí vykreslená planina prachových vírů, jako možná alternativa budoucnosti, jako ohlášený/očekávaný výsledek lidské devastace. Nebo to je jen osudná/pouhá noční můra?

Procitnutí do reality, vyplavení na povrch ve vás zanechá citelné oslabení optimismu. "Stone Cross" je příběh protknutý modlitbami a duchovnem uvnitř zapomenutých kostelů. Ambiguous je depresivní plavba v negativu hlubin, která hlavně ožívá při každém příchodu černé tmy. Je to intenzivní prožitek, ale těžko uchopitelný na první poslech - určitá vytrvalost přináší svá rozuzlení a alternace k oněm fascinacím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY