Gary Moore jede zase v blues

22.05.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Gary Moore se na svém novém albu "Back To The Blues" opět vrátil... k blues.
7/10

Gary Moore - Back To The Blues

Celkový čas: 53:32
"Back To The Blues" - málokterý název desky tak jasně a zřetelně ilustruje hudbu obsaženou na nosiči. Gary Moore se opět navrací ke blues. Začátkem devadesátách let protřelý hardrockový veterán poprvé bodoval s bluesovými alby "Still Got The Blues" a "After Hours", aby poté na dalších řadových deskách "Dark Days In Paradise" a "A Different Beat" více experimentoval s jinými hudebními styly, postupy a zvuky. Nyní se ve vlastní produkci navrací k elektrickému blues, nahranému způsobem "co nejvíce živě ve studiu".

Úvodní "Enough of The Blues" má dřevní začátek jak z mississipské delty, aby se hlasitě rozjela do tvrdého blues. Jízda pokračuje v následující "You Upset Me Baby" za podpory silné dechové baterie a v další "Cold Black Night", jež mi docela evokuje nedávno vydanou Claptonovu verzi "Travellin' Light" z alba "Reptile". Taková je převážna většina desky - docela řízné bluesové vypalováky s dlouhými sóly. První pomalejší "Stormy Monday" je pořád ve znamení tradičního blues s dominující hodně elektrickou kytarou a další "Ain’t Got You", "Looking Back" a "How Many Lies" navazují na jednoznačný tvrdý začátek desky. Vybočení z tohoto schématu a zklidnění přinášejí typické Moorovy balady, tišší "Picture Of The Moon", rovněž značková instrumentálka "The Prophet "a závěrečná, více než devítiminutová "Drowning in Tears".

Gary Moore je velmi schopným hudebníkem. Osobně se mi toto tradičnější pojetí blues v podání Moora líbí, myslím, že mu z jeho muzikantských metamorfóz sluší nejvíce. I když kdoví, jestli je jeho hledání té nejlepší parkety u konce.

Album: Gary Moore - Back To The Blues
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 53:32
skladby: Enough of the Blues, You Upset Me Baby, Cold Black Night, Stormy Monday, Ain't Got You, Picture of the Moon, Looking Back, The Prophet, How Many Lies, Drowning In Tears


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY