Zvířecí reggae třetího tisíciletí

29.08.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Milovníci reggae a ska, zpozorněte: na české scéně se objevila nová progresivní kapela. Pub Animals sice těží ze základních prvků "starého dobrého" reggae, ale zároveň přidávají vlastní hodnotu. Jejich prvotina "Safar-i" zní čerstvě a moderně a navíc si ji můžete stáhnout zdarma.
5/10

Pub Animals - Safar-i

Skladby: Oldschool, For Stevie, Say No, The Rhytm Of Smile, Filament, Ahoo Ahoo, Elephant Man, J.A.H., Babylon, Sandan, Mario
Vydáno: 3.4.2010
Celkový čas: 39:24
Vydavatel: Pub Animals
Pub Animals z Českého Krumlova fungují čtvrtým rokem a letos na jaře vypustili sebevědomě znějící debut "Safar-i". Na své nahrávce se nezaobírají zoologií (jak by se mohlo vzhledem k názvu jevit) ani se nesnaží vykoumat, kdo je pán tvorstva (což zase evokuje přední booklet). Jde jim hlavně o vkusné a nápadité reggae a ska a, jak sami říkají, o "hledání novinek a inspirace v žánru". Osmihlavému bandu k tomu sekundovali mimo jiné známý reggae vokalista U-CEE nebo zpěvačka české formace Navigators Erika Fečová.

Po předchozím neúspěšném lovu toho správného zvuku zakotvili ve Studiu Biotech, kde se jejich záměr stal skutečností. Pub Animals nikam nepospíchali a během sedmi měsíců dovedli své první velké dílo (ve svých vlastních očích) k dokonalosti. Nahrávce nelze upřít, že disponuje skutečně vypiplaným zvukem, a to zejména v ohledu pestrosti zvukových stop (některé skladby měly údajně až čtyřicet vrstev). Zároveň se monotématicky nedrží pouze na vlnách reggae - uslyšíte ska, funk i pop. Ostatně sami posoudit (a zdarma stáhnout) můžete desku na bandzone.cz profilu formace.

Jako by se však kvůli úporné snaze o invenci a ideální zvuk někam vytratila jakási "písničkovost" nebo, chcete-li, tah na branku. Absence těchto vlastností by se dala pochopit u klidnějších reggae skladeb a pasáží, jenže deska je plná i šlapajícího ska, u něhož by měl být právě onen tah na branku základní charakteristikou. Čtyřicet minut vás sice naladí na pozitivní vlnu, ale ani po opakovaném poslechu nezůstane v hlavě (snad jen s výjimkou "Filament" a jednoho dvou refrénů z druhé poloviny desky) jediná melodická linka.

Je tedy otázkou, zda nebyly složité zvukové hrátky (popřípadě přeprodukovanost) spíše na škodu a desce ve výsledku neubraly na živelnosti a energii. Na druhou stranu je třeba přiznat, že Pub Animals se namísto hrabání v minulosti a starých postupech snaží posunout někam dál, což se jim daří. A naživo bude jízda s touhle partičkou určitě příjemným a veselým zážitkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY