... obsahuje hity "Ukaž páva, holomku!" a "Kur*a, nejsem tvoje máti!"

30.08.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Katy Perry má vše, co by správná umělohmotná popová hvězda měla mít - krásný obličej, dokonalé tělo, alespoň trochu zajímavý hlas, vybroušený arzenál producentů a v neposlední řadě miliony fanoušků. Po dvou letech přichází se svou další deskou "Teenage Dream" a dokazuje nám, že pop může být stále zábava.
8/10

Katy Perry - Teenage Dream

Skladby: Teenage Dream, Last Friday Night (T.G.I.F.), California Gurls (feat. Snoop Dogg), Firework, Peacock, Circle The Drain, The One That Got Away, E.T., Who Am I Living For?, Pearl, Hummingbird Heartbeat, Not Like The Movies
Vydáno: 30.8.2010
Celkový čas: 46:30
Vydavatel: Parlophone
Než si mladá Katy Perry našla zálibu v líbání dívek, byla poslušnou křesťankou a zpívala písničky vyznávající lásku Pánu Bohu. Této pózy se, díky bohu, vzdala a světu představila své poprockové album "One Of The Boys". Z něj vzešly hned dva obří hity, zmiňovaná líbací provokace "I Kissed A Girl" a podobně návyková "Hot N Cold". Ačkoliv se deska nedostala v žádné zemi na první místo hitparády, prodalo se jí více než sedm milionů kusů a to už je pořádný důvod pro hudební vydavatelství zainvestovat nemalý obnos do vzniku a propagace nových skladeb.

Výsledek "Teenage Dream" je jednoznačně a beze zbytku sladký popík. Jak by také ne, když producentsky ho mají na svědomí nejpovolanější mezi povolanými - Max Martin, Dr. Luke, Stargate a Tricky Stewart. Ti všichni mají na svém kontě obrovské celosvětové hity a album podle toho vypadá. Více jak polovina písniček by mohla klidně sloužit jako singly s dosti slušným potenciálem nechat se rozrotovat do bezvědomí ve všech rádiích na světě. Hitová koncentrace je zde vskutku obdivuhodná. Když se vám jako interpretovi podaří zaskórovat s jedním velkým hitem, stále nemáte vyhráno. Pokud se vám to (stejně jako Katy) však podaří už potřetí, znamená to, že váš čuch na výběr písniček a spolupracovníků v sobě nese skrytý talent.

Důkazem toho může být i úvodní singl "California Gurls", který díky vydatnému zájmu rozhlasových producentů znají snad všichni včetně batolat a důchodců. Návyková melodie s jednoduchým (a místy vtipným) textem zabrala nevídaně. Podobných kousků je na albu více, druhý singl "Teenage Dream" si v sobě (díky kytarám) nese cosi z poprockového kouzla minulé desky. Zpěvaččino frázování se velice osvědčilo. Ze živých vystoupení je všem jasné, že není zrovna excelentní vokalistka, ale při šikovné a nenáročné aranži dokáže přesto pěkně intonovat. Povedlo se to i ve stoprocentně hitové "Last Friday Night (T.G.I.F.)", která těží ze své nenáročnosti a přesně odměřené líbivosti. Saxofonový závěr je pak tou pravou tečkou na závěr, která písničku odliší od všech ostatních radio-friendly songů.

Co se týče textů, Katy se neštítí ničeho. Zazpívá si o hrozně sexy mimozemšťanovi ("E.T." - která je mimochodem celkem dost podobná písni "Ya Soshla S Uma" ruských pseudolesbiček Tatu), urazí matku svého kluka, pro nějž chce být milenkou a ne mu, kur*a, nahrazovat matku ("Circle The Drain"), anebo vyjádří své přání prohlédnout si páva (penis) jistého borce ("Peacock"). Nejedni rodičové -náctiletých posluchaček/ů této interpretky tak možná začnou děkovat bohu za to, že jejich ratolest propadá z angličtiny.

Ve prospěch nové desky sympatické Američanky hrají i další karty - lehké, radostné a hitové písničky (například výborná "Hummingbird Heartbeat", taneční "Firework"), absence mnoha balad (pravým cajdákem je zde pouze závěrečná - a zároveň příjemná - "Not Like The Movies") a celková bezstarostnost celé nahrávky. Pokud jste fanoušky popu, pak by vás deska "Teenage Dream" neměla v žádném případě minout, pokud ale tomuto žánru neholdujete, pak se jí obloukem vyhněte, protože je zřejmě plná všeho, co na popu nesnášíte.

P. S.: Kdyby to šlo, albu bych dal 75 %. Bohužel takovou možnost nemám, a proto jsem výsledek zaokrouhlil nahoru. Letos se totiž jen málo popových alb svou kvalitou může rovnat této vybalancované a hitové nahrávce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY