Glee, tak trochu jiný seriál

31.08.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

V poslední době si pravidelní čtenáři musicserveru mohli všimnout, že americké i britské hitparády byly velice často okupovány deskami a skladbami od Glee Cast. Nejedná se o žádnou skupinu, nýbrž ansámbl televizního seriálu, ze kterého ve světě stal fenomén. Pojďme si tento zajímavý počin představit.
Glee
© last.fm
"Glee" je americký televizní muzikál z prostředí středoškolského sboru. Celý projekt začal snahou stanice FOX kapitalizovat úspěch nejsledovanějšího televizního pořadu v USA, jímž je "American Idol", a tak se rozhodla dát šanci dalšímu hudebnímu projektu. Ten pochází z hlavy Ryana Murphyho, jenž do seriálu obsadil veskrze neznámé herce, které však spojuje jedno - zlato v hrdle. A o čem že to vůbec je? Zapálený učitel Will Schuester založí školní klub pro mladé zpěváky, což byla myšlenka moc pěkná, ale jak se později ukáže, přihlásí se do něj samí nerdi a looseři, kteří v žebříčku školní popularity smutně oscilují kolem nejnižších pozic. Jak už to tak v muzikálech chodí, postupně se seznamují, zamilovávají se, řeší společné i soukromé problémy a semtam si užijí chvíle uznání a úspěchů. A samozřejmě při tom všem neustále zpívají. "Glee" se postupně dočkal obrovského úspěchu, ale než se podíváme na jeho podstatu důkladněji, je třeba si přiblížit okolnosti a pozadí, z něhož vychází.

Málokdo si dnes dokáže hudební průmysl představit bez vydatné pomoci televizních stanic a hudebních programů. Od první moderní hudební revoluce, jež nastala s příchodem MTV, už uběhlo téměř třicet let a od té doby hudbu ovlivnily nejvíc dva faktory - internet a televizní soutěže hledající nové talenty. Pořad "American Idol", v Česku známý jako Česko hledá SuperStar, se všemi svými mutacemi a klony, znamenal převrat v pravidelném přísunu nových krásných zpívajících zázraků a nakopnutí prodejnosti desek.

Glee
© last.fm
Není náhodou, že po každém vítězném tažení soutěží se výherci stávají (mnohdy bohužel dočasně) neuvěřitelně populární a alba jakékoliv kvality prodávají po paletách. V UK už je téměř zvykem, že nový vítěz či vítězka X Factoru se postará o předvánoční hit #1 a prodá statisíce kusů singlu. Amerika není nikterak odlišná, a tak i zde je celé šílenství kolem Superstar stále silné. "Glee" a "American Idol" mají hned několik společných znaků: mladé nadané teenagery v centru pozornosti, plno známých písniček v rukávu, emoce a schopnost prodat velké množství desek kvůli získané popularitě. Všechny tyto faktory spolu s dalšími vytvořily základ koktejlu zvaného úspěch.

Jenže v "Glee" je to přece hlavně o příběhu. A nebo ne? Kdo by čekal cukrkandlovou zábavu, kde se jen zpívá o zlomených srdcích (případně nehtech), bude zřejmě zaskočen. Tvůrci se nebáli obnažit a řešit témata, jako jsou rasismus, homosexualita, různé formy diskriminace a vypořádávání se se složitými životními situacemi. Na teenagerský seriál ze střední školy to sice zní trochu depresivně, ale nezapomínejte, že jsme stále na stanici Fox v hlavním vysílacím čase, takže odvahou je, že se vůbec něco takového dostalo do širokého povědomí amerických diváků.

Glee
© last.fm
Z hudebního hlediska seriál staví hlavně na úžasných hlasových dispozicích aktérů v hlavních rolích, za zmínku stojí například umíněná židovka Rachel, korpulentní černoška Mercedes nebo Kurt, gay prožívající svůj složitý coming out. Písničky sypají přibližně každých pět minut povětšinou v rámci hodin zpěvu nebo nacvičování soutěžních představení, takže se nemusíte bát místy úsměvných přechodů do muzikálových čísel ve stylu "Mám cukrovku, zazpíváme si o tom song?" alá High School Musical. Jelikož jsou všechny charaktery podané v seriálu velice přesvědčivě a civilně zároveň, velká část dospívajících diváků se s nimi snadno ztotožní a neváhají pak utratit dolary či libry svých rodičů za soundtracky s hudbou ze seriálu. Repertoár je tvořen výhradně coververzemi známých, ale i ne příliš profláklých hitů z celého popového světa, oblečené do současného trendy kabátu, často však ale jen skromně akustického. Glee Cast má na svědomí předělávky takových jmen, jako jsou Lady Gaga, Madonna, Lily Allen či Kanye West. Ale dost často lze narazit i na slavné skladby z brodwayských muzikálů či jiných spíše nečekaných zdrojů.


Finále první sezóny "Glee"

Svou neokázalou atraktivitou si "Glee" získalo postupně stále více diváků, až se z něj stal za oceánem celostátní televizní hit. Zatímco původně se mělo jednat o jeden celovečerní film, nyní po skončené první sérii jsou jisté hned dvě další sezóny, což je v americkém televizním rybníku věc zcela nevídaná. Netřeba dodávat, že hlavních postav jsou nyní plné noviny a časopisy a ostatní hudební celebrity se snaží se stát alespoň na jeden díl součástí celého fenoménu. Zatímco v druhé půlce pilotní série si pohostinsky zahráli třeba Josh Groban, Neil Patrick Harris nebo Olivia Newton-John, ve druhé sérii je už nyní jistá přítomnost Britney Spears nebo zpěvačky Charice, která se bude objevovat hned v celé druhé sérii jako nová spolužačka zpívajících outsiderů. A po superúspěšném dílu věnovaném skladbám Madonny se tiše šeptá i o její možné přítomnosti v seriálu...

Na závěr nechám promluvit čísla. V roce 2009 měl jednu chvíli seriál dvacet pět songů v Billboard Hot 100 (nejvíce od dob The Beatles, kteří jich měli třicet jedna v roce 1964), neoficiální hymny "Don’t Stop Believing" se prodalo již přes 750 tisíc kopií a seriál každý týden sledovalo v průměru deset milionů Američanů. A to už je více než slušné číslo na hudební seriál, který se zajímá především o minoritní témata. Uvidíme, jak se "Glee" bude dařit dál, nezbývá než doufat, že neupadne do seriálového bahna patosu a trapnosti.

To nejlepší na úplný konec - s hrdiny seriálu se od tohoto září budeme setkávat i na českých obrazovkách. Stanice Prima COOL totiž připravuje zařazení" Glee" do svého vysílání. Pokud byste tedy rádi přišli na kloub tomu, proč se Amerika a další země zbláznily do této muzikálové show s ne zrovna příkladnými hrdiny, nalaďte si pátého září v 17:35 Prima COOL, kdy bude odvysílán první díl. Obraz bude ve formátu 16:9 a většina písní bude opatřena veršovanými titulky, nedojde tak k znehodnocení pěveckého umu hlavních představitelů a ještě si budete moci udělat představu o tom, co se ve velkých zahraničních hitech zpívá. Není vyloučeno, že občas budete mírně zaskočeni. A hned v pondělí 6. září se na pulty prodejen dostanou první dva soundtracky. Příjemnou zábavu!

V hlavních rolích se představují (výběr):

Lea Michele
Rachel Berry
Herečka: Lea Michele
Role: hlavní hlas většiny songů, nesnesitelně ambiciózní židovka
Poznávací znamení: pofidérní argumenty a mnoho vysněných cílů

Cory Monteith
Finn Hudson
Herec: Cory Monteith
Role: hlavní lamač dívčích srdcí, fotbalista
Poznávací znamení: suspenzor, výška 190 cm

Amber Riley
Mercedes Jones
Herečka: Amber Riley
Role: vrba mnoha zraněných duší, skvělá zpěvačka
Poznávací znamení: smysl pro humor, veliký hlas

Chris Colfer
Kurt Hummel
Herec: Chris Colfer
Role: tak trochu pošuk, ale jinak velice citlivý chlapec
Poznávací znamení: oblečení dle nejnovější módy

Matthew Morrison
Will Schuester
Herec: Matthew Morrison
Role: učitel a ex-člen sboru
Poznávací znamení: kudrlinky ve vlasech

Jane Lynch
Sue Sylvester
Herečka: Jane Lynch
Role: trenérka roztleskávaček, mrcha
Poznávací znamení: teplákovka a nevraživý výraz

Bonus:

Jako bonus přikládám klip k jedné ze zásadních písní zpěvačky Madonny "Vogue" v podání hlavní antagonistky Sue Sylvester. Přesně v této podobě, která dokonale napodobuje původní video, se objevila v epizodě věnované právě královně popu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY