Iné Kafe? Stále ten istý song!

03.05.2001 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Třetí album kapely Iné Kafe "Je tu niekto?" vám odpoví na otázku, co spojuje McDonald a neopunk.
7/10

Iné Kafe - Je tu niekto?

Skladby: Čo chcú?, Petra, Zhasni, Ráno, Čas beží, Imidžák, Úspešne zapojení, Mám pocit…, Kto na to príde?, Večer čo večer, 30. február, Je tu niekto?, Starý pán

Kupte si nové album Je tu niekto? skupiny Iné Kafe za skvělých 360,- Kč na CD nebo za 183,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 39:30
Punk's not dead! Určitě, jenom se nám trošku mění. Nemohu jinak, než začít recenzi na třetí album slovenských neopunkýšů Iné Kafe sentimentální otázkou - co má společného současná, již dávno nejen americká, neopunková vlna s prvotní punkovou explozí v horkém londýnském létě l.p. 1977? Po obsahové strámce asi nic. Drzá a zarytá vzpoura punkové subkultury (jakkoli pubescentní a jepičí) se už ze své podstaty nemůže opakovat v takovém rozsahu a četných výjimek, potvrzujících pravidlo, nebylo od té doby nikdy tolik, aby se zbavily své příslovečnosti. Textový a hudební projev kapel jako Offspring, NOFX, Blink 182 anebo právě Iné Kafe samozřejmě nepostrádá řádně nabroušené hrany, ale to už se v rocku (punkrocku, chcete-li) rozumí jaksi samo sebou, minimálně posledních třicet let! Jsou tedy současní neopunkeři pouze bandou odbarvených pokrytců?

Chybí-li obsah, pomůže forma. Tu má neopunk zmáknutou na jedničku. Vyderivovaná formulka, se kterou kdysi přišli Bad Religion, dnes spolehlivě slouží a vydělává penízky po celém světě. Originalita výrazu se nenosí. Globalizovaná mediální síť semele a přežvýká každičký náznak rebelie již v zárodku a nabídne masám "babyboom" týnejdžrů pěkně marketingově upravený model "jejich" vzpoury právě pro tuto sezónu.

Takže jsou ti neopunkáči pokrytci alibistický, nebo ne?! Nebojte, samozřejmě, že ne. Jsou to prostě mladí kluci, co mají kytary proklatě nízko u boku, peroxidové hlavinky a pěkně prořízlé tlamičky. Hrají rychlou muziku, která vám nedá jen tak sedět. Kupodivu jsou schopni i na třech akordech vymýšlet stále nové a nové chytlavé melodie, které se vryjí do hlavy a ne a ne vypadnout. Své nástroje obsluhují s obdivuhodnou nonšalancí (a to je co říci, vzhledem k zařazené rychlosti) a dokáží napsat texty, které mají hlavu a patu a hlavně odpovídající míru teenagerské ztotožnitelnosti - "Jsme stejní jako vy"! Je-li toto přesně to, co hledáte, či máte rádi, nemůžete se s neopunkem zklamat. Šáhnete-li po jakémkoli z výše zmíněných bandů (a kopě dalších) dostane se vám identického produktu ve vysoké kvalitě.

Třetí album slovenské skupiny Iné Kafe "Je tu niekto?" představuje v tomto smyslu obzvláště vypečenou porci báječně šťavnatých melodií, křupavých textů, dozlatova vysmažených punkových týpků a navrch dvojitou porci hranolků, egh…cože?

Album: Iné Kafe - Je tu niekto?
Celkový čas: 39:30
Hodnocení: 7/10
Skladby: Čo chcú?, Petra, Zhasni, Ráno, Čas beží, Imidžák, Úspešne zapojení, Mám pocit…, Kto na to príde?, Večer čo večer, 30. február, Je tu niekto?, Starý pán



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY