Eminem má nejlepší letošní americký debut

01.07.2010 18:05 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Tři čtvrtě milionu kusů "Recovery" se prodalo v USA v prvním týdnu. Eminem se trefil do černého. A to zvukem i hosty, protože téměř popové "Love The Way You Lie" s Rihannou působivě debutovalo na dvojce mezi singly. Mezi novinkami v deskách byli Miley Cyrus, Ozzy Osbourne a The Roots.
Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
© facebook interpreta
SINGLY - Já jsem to věděl! Bylo to jasné při prvním poslechu, že to bude hit. Když jsem nasdílel na Facebooku odkaz na společnou skladbu Eminema a Rihanny "Love The Way You Lie", pozitivně na něj reagovalo široké publikum, které často o rap ani nezavadilo. Píseň se opravdu velmi povedla a pro rádia je naprosto ideální, v refrénu je excelentní Rihanna a v slokách předvádí nejlepší formu Eminem. Je z toho jednička v downloadech a dvojka celkově, takže teď už zbývá jen shodit z nejvyššího postu podobné duo Katy Perry-Snoop Dogg. Doufám, že bude natočený pořádný videoklip. "Love The Way You Lie" nebyl jediný debut Eminema v žebříčku, dostalo se do něj ještě dalších pět skladeb z "Recovery": "No Love" s Lil Waynem (23), "Won't Back Down" s Pink (62), "Cold Wind Blows" (71), "Talkin' 2 Myself" s Kobem (88) a "25 To Life" s nekreditovanou Liz Rodrigues (92).

V první desítce se kvůli vstupu Ema na dvojce další čtyři místa shodně propadla o jednu příčku, minule představený Mike Posner si pak naopak o jednu pozici polepšil. Poprvé se do první desítky podívalo "Ridin' Solo" Jasona Derüla. Pryč putoval Taio Cruz s "Break Your Heart", ale také Eminem s "Not Afraid". Jinak se toho v singlovém žebříčku moc neudálo. Zrodilo se ale pět dalších novinek.

Na vysoké dvacet čtyřce startuje "Selena Gomez & The Scene" s electropopovým singlem "Round & Round" z připravovaného třetího alba, o kterém nejsou bližší informace. Na klip se ale můžete podívat u nás, natáčel se v krásné Budapešti, kde sedmnáctiletá hvězda nyní točí romantickou komedii "Monte Carlo" s dalšími kočkami Katie Cassidy a Leighton Meester. Čtyřiačtyřicáté místo si připsali Maroon 5, skladba "Misery" se objeví na zářiové desce "Hands All Over". Padesát devítku si vyzpívala Sara Bareilles, kterou asi málokdo znáte, tak si ji představíme videem právě k singlu "King Of Anything". Celé album má název "Kaleidoscope Heart". Sedmdesát pětku si odnesla Miley Cyrus díky písni "Stay" z alba "Can't Be Tamed", které se ve stejný týden začalo prodávat. Poslední novinkou je Bill Kaulitz Adam Lambert, stříbrný účastník loňského American Idolu. "If I Had You" je třetí singl z jeho debutu "For Your Entertainment".

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
  2.  N Eminem feat. Rihanna - Love The Way You Lie
  3. Usher feat. will.i.am - OMG
  4. B.o.B feat. Hayley Williams - Airplanes
  5. Travis McCoy feat. Bruno Mars - Billionaire
  6. Drake - Find Your Love
  7. Mike Posner - Cooler Than Me
  8. Ke$ha - Your Love Is My Drug
  9. Lady GaGa - Alejandro
  10. Jason Derülo - Ridin' Solo

Eminem - Recovery
© facebook interpreta
DESKY - Sedm set čtyřicet jedna tisíc! "Recovery" je skvělý krok od Eminema a úspěch si rozhodně zaslouží. Předchozího "Relapse" se prodalo první týden 608 tisíc kopií, dokážu si však představit, že běžné popové publikum bylo z jeho obsahu velmi překvapeno, u "Recovery" většina posluchačů naopak ocení, že je velmi přístupné pro mainstream. Finální součet prodejů je nejlepší tento rok, překonal Sade, Lady Antebellum a Drakea. Jedná se také o nejlepší číslo od října 2008, kdy AC/DC prodali 784 tisíc kusů "Black Ice". V digitálním prodeji s 255 tisíci kusy o 33 tisíc zaostal za rekordními Coldplay a jejich "Viva La Vida Or Death And All His Friends". A když už tu probíráme rekordní debuty, tak připomenu, že Eminemova "The Marshall Mathers LP" z roku 2000 se prodalo v prvním týdnu bez dvou set tisíc DVA MILIONY. V dnešní době toho snad už ani nelze dosáhnout.

Drake v druhém týdnu přidal dalších 157 tisíc a je teď na dvojce, ubránil se tak dvěma nasazených novinkám, Miley Cyrus a Ozzymu Osbournovi. Pro Mileyino třetí album "Can't Be Tamed" si přišlo 102 tisíc fanynek, což je třetinový počet, než je u ní zvykem. Ozzy s desátým albem "Scream" oslovil 81 tisíc posluchačů. Poslední novinkou v Top 10 jsou The Roots, nadhiphopoví veteráni s devátou deskou "How I Got Over" brali šestku, stejně jako předchozí "Rising Down". Mezi novinky se vlezlo "Now! 34", za novinkami se pak udrželi Jack Johnson, Justin Bieber, Sarah McLachlan a "Eclipse" soundtrack, papá námi zobrazované části žebříčku dali Christina Aguilera, Glee, Lady Antebellum i minule druhý Tom Petty And The Heartbreakers.

Novinek mimo Top 10 je až nebezpečně moc, tak to tentokrát bude trochu stručnější. Téměř padesátiletý r'n'b zpěvák Keith Sweat debutuje na třináctce s desátým albem "Ridin' Solo", stejně se jmenuje i jedna ze skladeb. Je to dost hloupé pojmenování, když v podobném žánru existuje už píseň Jasona Derüla a Iyaz má zase svoje "Solo". Na šestnáctce máte country debut Jarona Davida Lowensteina, který vystupuje pod úžasným pseudonymem Jaron And The Long Road To Love. Album se jmenuje "Getting Dressed In The Dark", pokud zde máme nějaké fanoušky, mohli by nám sdělit, jestli deska o oblíkání ve tmě i pojednává. Popová ikona Cyndi Lauper se umístila s jedenáctým albem "Memphis Blues" dvacátá šestá. Pětatřicáté místo pro devátý počin heavymetalistů Danzig "Deth Red Sabaoth" je jejich největší úspěch od "Blackacidevil" z roku 1996. O dvě místa za nimi je australská zpěvačka Sia se čtvrtým albem "We Are Born".

Minule jsem zmiňoval, že se začne prodávat i Macy Gray, protože jsem čekal, že to bude na vyšších pozicích. Třicet osmička je ale slabota. Přitom má album název "The Sellout", tedy "výprodej". Doba slávy Macy byla prostě už před deseti lety. Na zbytek novinek, například Herbieho Hancocka a The Chemical Brothers, vás už odkážu odkazem na celý žebříček. Poslední informace se týká Michaela Jacksona. Od jeho smrti totiž uběhl jeden rok, a na výročí tak "Number Ones" vystoupalo až na 42. místo, do první stovky se dostaly i desky "Essential", "Thriller" a "This Is It".

    Top 10 - alba:
  1. N Eminem - Recovery
  2. Drake - Thank You Later
  3. N Miley Cyrus - Can't Be Tamed
  4. N Ozzy Osbourne - Scream
  5. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 34
  6. N The Roots - How I Got Over
  7. Jack Johnson - To The Sea
  8. Justin Bieber - My World 2.0
  9. Sarah McLachlan - Laws Of Illusion
  10. ▼ Různí: Twilight Saga: Eclipse (OST)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY