Hlavně keď vieš, čo chceš!

22.06.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Zatímco se EBM legenda Vanessa vloni navrátila na koncertní pódia za masivní mediální a fanouškovské podpory, neméně kultovní HC Majklův strýček se vrací už šest let takřka bez povšimnutí. Změnit to může dlouho očekávané a oddalované album "Return Of Dark Psychedelia", které vychází po sedmnáctileté odmlce.
8/10

Michael's Uncle - Return Of Dark Psychedelia

Skladby: You Better Watch Out, We Say, Nezměníš nic, Červenej hrádek part II, Hellboy, Miluju systém, Moon, El Presidente part I, Všechnu špínu světa, El Presidente part II, Bejt nasranej, Červenej hrádek part I, Máš na to, Z kontejneru smrad, Chce se ti, Zrzavej, LSD, Prej byznys
Vydáno: 5.3.2010
Celkový čas: 51:07
Vydavatel: Indies Scope Records
1987. Majklův strýček. Underground. HC. Amrit Sen. Petr Stanko. Jarda Stuchlý. Ivan Klein. VB & StB. Fuck KSČ! Kotelna. Sid Hošek & Johny Chaos. 1990. "The End Of Dark Psychedelia". 1992. Celá Evropa natěšená na československé postpunkové revolucionáře. Drogy. Konec. 1993. Začátek. "Ale my stále hledáme štěstí, ale nikdo z nás ještě není mrtev." 1995. Fenomenální úspěch v nezávislých hitparádách. Hymna "Nezabíjej bratra". Bunkr. Konec. 2004. Začátek.

2010. "Return Of Dark Psychedelia". Prototyp desky, při které už po druhém poslechu nevnímáte ten zlom, kdy jedna píseň končí a další začíná. Michael's Uncle se podařilo vytvořit až mysticky komplexní a kompaktní nahrávku.

Celek "Návratu Psychedelie" k sobě lepí klidná instrumentálka "Moon", Paroubkův primitivní proslov, kultovní experiment s LSD, laciná punk-rocková vypalovačka ("Z kontejneru smrad") nebo rezignované a přesto tolik zneklidňující vykřičené heslo "Hlavně keď vieš, čo chceš!" ("Červenej hrádek").

"Return Of Dark Psychedelia". Jedná se o návrat burcující, znepokojující, odvážný, ale hlavně plnohodnotný. Michael's Uncle v původní sestavě odkazují na svou podzemní minulost a zároveň nabízejí i novou progresivnější tvář ("You Better Watch Out" a jiné e-hrátky). Oproti dvě dekády starým nahrávkám ubylo HC, naopak zvýšení preferencí hlásí punk, paradoxně melodičnost a nová vlna.

Nová vlna se starým obsahem. Tam, kde končí DAF, začínají Michael's Uncle ("Nezměníš nic" a "Máš na to"), což je příjemné retro. Michael's Uncle v sobě mají leccos z původní undergroundové scény, zároveň si ovšem drží svou neotřesitelnou overgroundovou pozici. Oslovují ortodoxní DIY publikum, lidi ze Styxu i Nyxu, pankáče, áčkaře, vlastně všechny revoltující subkultury.

Infantilní a naivní výběr témat musí být k smíchu každému, kdo si připadá dospělý. Kdo ovšem setrval revoltujícím děckem, manuál na "Return Of Dark Psychedelia" najde. Minimálně já tedy našel, zároveň ale chápu, že to o generaci starší paní a páni neocení, protože cit pro revoluce už v jejich věku zkrátka není to co dřív. Michael's Uncle jsou ale pořád stejně empatičtí a sympatičtí, za což si po všech těch osobních peripetiích zaslouží neskonalý obdiv.


Rozhovor s Petrem Stankem pro Rádio 1


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY