Slyšeno v předstihu: LCD Soundsystem - This Is Happening

21.04.2010 12:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

LCD Soundsystem - This Is Happening
© facebook interpreta
Dalo by se říct, že James Murphy prožívá úspěšné pracovní období. Není to zas tak dlouho, co jeho DFA vydala skvělou desku projektu YACHT, nedávno zabodovali se svojí plackou i Hot Chip a samotný Murphy se svými LCD Soundsystem se konečně rozhoupal natočit nástupce skvělé "Sound Of Silver". Ještě přihodil dvě důležitý zprávy, přičemž jedna z nich by se stát měla jen v případě, že věříte pořekadlu, že odejít se má v nejlepším. Murphy slíbil, že "This Is Happening" bude za a) lepší než dvě předchozí desky a za b) že to bude poslední věc, kterou pod značkou LCD Soundsystem udělá. A jeho charisma je dost velký na to, abysme věřili tomu, že to myslí vážně.

Je zvláštní, že někdo považuje tuhle kapelu za jednu z nejpřeceňovanějších skupin a někdo za obrozence. Fakt je ten, že LCD Soundsystem byli jedni z těch, kteří pomohli definovat a vzápětí úspěšně režírovat pózy dance-punku nového tisíciletí. To by se dalo částečně aplikovat na celý DFA, který v současnosti patří mezi ty labely, které se vyplatí sledovat.

Po poměrně dlouhém čekání odtajnil Murphy i název alba, kterej bude vždy aktuální a tak trochu odkazuje na sílu okamžiku. A jestli je tohle fakt poslední album LCD Soundsystem, loučení bude probíhat za velkýho humbuku, bez patetických ksichtů a s trochou sentimentálního poprašku. Na "This Is Happening" jsou tři druhy skladeb:

1) hity jako kráva;
2) hity;
3) (s)hity.

LCD Soundsystem
© www.lcdsoundsystem.com
Skvělý je, že do poslední skupiny se úspěšně probojovala snad jen závěrečná "Home", a to jen díky velkému kvalitativnímu kontrastu se zbytkem alba. Respektive po těch osmi skladbách mi ta devátá přišla lehce vyvařená.Když si ji pustim zvlášť, funguje líp. Murphy sliboval větší škálu zvuků než na předchozích albech, a i když štětcem občas hrábnul do osmdesátkovýho popu, stálo u něj tolik střízlivosti, že těmi hmaty neobrací člověku žaludek vzhůru nohama.

Exceletní, vypečenej otvírák "Dance Yrself Clean", singl "Drunk Girls", kterej si každá trendy-teenage girl vlepí na Facebook předtim, než se půjde ožrat, Bowieho "Heroes" připomínající a na cover "All My Friends" od Franz Ferdinand ukazující "All I Want" nebo devítiminutová plíživá extáze "You Wanted A Hit" (refrén: "We won't be your babies anymore, We won't be your babies 'til you take us home," ne a ne vyhnat z hlavy). To jsou věci, který si budete pamatovat ještě hodně dlouho. Věci, kterým dáte nálepku "neodolatelný", a nebudete si u toho připadat jako v ovocném sadu lásky. Jsou to skladby, kvůli kterým se budete za tuhle desku bít.

"Pow Pow" bych miloval víc, kdybych neznal "Losing My Edge", skoro bych chtěl, aby na "I Can Change" čekal cover od nějaký kytarovkářský party střihu Franz Ferdinand, a "One Touch" i "Somebody's Calling Me" chvíli trvalo, než sem jim podlehnul.. Ano, to jsou ty hity. LCD Soundsystem umějí skvěle pracovat s gradací / vývojem, aniž by to znělo kýčovitě nebo nějak násilně. Nikam nepospíchaj', taky jejich skladby mají málokdy pod pět minut, ale zároveň s tou velkou plochou umějí pracovat. Nenudí vás. Po těch pár posleších můžu říct, že mě "This Is Happening" fakt baví. Dokonce do té míry, že se nebojim říct, že by mohlo být lepší než samotné "Sound Of Silver". Kdyby Murphy vložil do bookletu alba vzkaz: "A co ste si mysleli?" přišlo by mi to vtipný.

Album "This Is Happening" vyjde 17. května a bude obsahovat následující skladby: Dance Yrself Clean, Drunk Girls, One Touch, All I Want, I Can Change, You Wanted A Hit, Pow Pow, Somebody's Calling Me, Home


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY