Když se metalista zblázní

13.04.2010 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Německá metalová legenda podle pověsti chtěla kdysi do svých řad angažovat Láďu Křížka, ten však dal přednost bratrskému duu Damiens, což většina fanoušků nikdy nepochopila. Až v této době se ukazuje, že to možná byla geniální vize a Damiens v kádrovém profilu škodí méně, než čerstvá výběrovka Helloweenů.
3/10

Helloween - Unarmed - Best-Of 25th Anniversary

Skladby: Dr. Stein, Future World, If I Could Fly, Where The Rain Grows, The Keeper's Trilogy, Eagle Fly Free, Perfect Gentleman, Forever & One, I Want Out, Fallen To Pieces, A Tale That Wasn't Right
Vydáno: 29.1.2010
Celkový čas: 59:11
Vydavatel: Sony Music
Čtvrt století je pro hudební uskupení požehnaný věk. Není divu, že mnoho umělců přichystá k takovému jubileu nějakou specialitu. Němečtí průkopníci heavy metalu Helloween se rozhodli připravit kolekci hitů a znovu ji nahrát. Jenže nějakým nedopatřením asi řidič náklaďáku s aparaturou vyjel na světové turné, zatímco kapela mířila do studia, a tak místo zajímavé kompilace vylezl na světlo světa akustický set "Best-Of 25th Anniversary", který zamává s kdejakým skalním fanouškem.

Jedenáctka songů přináší podivnou směsici pop-rocku, který má cosi společného s heavy metalovou legendou. Alespoň co se týče textů a hudební složky. Jenže jinak je všechno jinak a nikdo nechápe, až na protagonisty, kteří možná počinem sledují nějaký vyšší zájem. Aranže jsou zoufale krotké a přeslazené. Jen těžko by člověk hledal nějaký náznak heavymetalové říznosti a agresivity. Tihle Helloween svým výročním počinem plivou na vlastní odkaz. Nejlepším a v podstatě jediným opravdu dobrým kusem je "Dr. Stein", kterému nechybí kus vtipu a nadhledu. Jenže jinak? Nuda a šeď.

Více jak čtvrthodinová "Keeper's Trilogy" je zajímavým úkazem jen díky výraznému použití symfonického orchestru, ale za srdce příliš nechytí. Snad jen stojí za zmínku, že oním symfonickým tělesem je FILMharmonic Orchestra And Choir z Prahy. Ve zbytku songů se jedná o průměrné až podprůměrné předělávky, které potěší fanouška tak maximálně na nějakém tribute albu, ale od samotných mistrů jde o nepovedený vtip.

I z pozice nikterak skalního fanouška mi nezbývá, než si postesknout a zahořekovat nad touto divnou kompilací s cejchem autenticity. Jde o průměrnou pop-rockovou desku hrající si na něco pompézního. Jenže to by všechno za něco stálo být to dílo jiné kapely. Takhle jde o jen a jen nepovedené zpraseniny jedné powermetalové legendy, která svým fanouškům k výročí dala danajský dar.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY