O, jé? Spíš aj aj, další promarněná šance

01.04.2010 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Poslední kámen do mozaiky reedicí řadových alb Olympicu vydaných Supraphonem zvané "Zlatá edice" je vložen, obraz je kompletní. Bohužel ani u závěrečného dílu producent série Jaromír Tůma nevyužil nabídnuté šance, a tak na patře znovu zůstává pachuť nedodělku.
5/10

Olympic - O, jé (Zlatá edice)

Skladby: Ó, jé, Proč to děláš, I vesmír svý zákony dřív změní, Prapodivnej stín, Stejskání, Smečka psů, Ať, To nebylo fér, Už je to tady, Hasičskej bál. Bonus: Záření, Nuda na zemi, Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já, Želva, Dědečkův duch, Nebezpečná postava, Psychiatrický prášek, Krásná neznámá, Pták Rosomák, Bon soir mademoiselle Paris, Kufr, Otázky, Dynamit, Únos, Slzy tvý mámy, Maratón, Taky jsem se narodil bos, Strom, Vlak, co nikde nestaví
Vydáno: 22.1.2010
Celkový čas: 77:45
Vydavatel: Supraphon
Album "O, jé" v pozdějších letech sám hlavní protagonista Olympicu Petr Janda nehodnotil zrovna kladně. Je otázkou, zda v hektickém období na přelomu let 1989 a 1990 bylo vůbec možno soustředit se na nahrávání rockové desky. Době poplatná píseň "Už je to tady" musela vyznívat poněkud trapně už tehdy, ovšem v kontextu s předchozími alby téhož období ("Kanagom", "Bigbít" a "Když ti svítí zelená") vlastně nedopadá tahle nahrávka zas tak tragicky. Opět dva hity, které zůstaly v koncertním repertoáru kapely dodnes (sympatická balada "Ať" a zejména nádherný instrumentální majstrštyk "Stejskání", který ukazuje, že v jednoduchosti je síla); opět tu více, onde méně hustá vata a navrch zajímavý metalový otvírák alba i tehdejších koncertů "O, jé".

Bohužel ale ani tato reedice se nevyhla tradičnímu macešskému přístupu k bonusům. Tou dobou vedle řadového alba "O, jé" nevydal Olympic mnoho jiného materiálu, proto volba singlu "Záření / Nuda na zemi" s hostujícím Olinem Nejezchlebou v druhé skladbě je celkem logická. I druhý nápad doplnit kapacitu CD na maximum vcelku zajímavým výběrem "Jako zamlada" není špatný, jenže... Jenže on se na CD nevešel celý, a tak z původně dvaatřicetipísňové kolekce (zkrácené verze největších olympických šlágrů tehdy znovu nahrála nová hráčská sestava) jich zde posluchač najde jen osmnáct, navíc bez titulní skladby. To opravdu nebylo možné Zlatou edici vydávat coby dvojalba?

Ať se Jaromír Tůma i v bookletu "O, jé" dojímá nad Olympicem a jeho bohatou historií sebevíce, tato reediční řada je velmi promarněnou šancí, jaká se asi jen tak opakovat nebude. Docela by mě zajímalo, jak se na tuto polovičatou vydavatelskou práci dívá Petr Janda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY