Balanc mezi snem a růžovou pseudorealitou

22.03.2010 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Alenka v říši divů se probrala do nového dne. Za svými zády zanechala kus své minulosti a ponurých nálad. Nevěřícně se rozhlíží po nastrčených, jakoby optimistických obzorech, chytá se pronikavé retro atmosféry "Head First". Chvíli je veselá, chvíli smutná. A řeší, jak se vypořádat s novinkou Goldfrapp.
7/10

Goldfrapp - Head First

Skladby: Rocket, Believer, Alive, Dreaming, Head First, Hunt, Shiny And Warm, I Wanna Life, Voicething
Vydáno: 22.3.2010
Celkový čas: 38:10
Vydavatel: Parlophone
Alison Goldfrapp a Will Gregory již několikrát dokázali, že jim není cizí přijít s něčím novým, s nečekaným posunem do neprobádaných vod. Po minulém a hodně zasněném muchlování se s akustikou na "Seventh Tree" se tentokrát kormidlo stáčí kamsi nazpátek k "Black Cherry" a "Supernature". Pokud na těchto albech drobet předběhli dobu a mnoha lidem pořádně pomotali hlavu, tak s "Head First" odpověděli současnému pobláznění retro synthipopem. Znovu tu ožívá nadšení z melodických sfér Giorgia Morodera a jeho nadčasová spolupráce s Philipem Oakeyem (z The Human League) pro film "Electric Dreams" (obsahující hit "Together In Electric Dreams"). Ale to není vše...

Bizarní svět a vlastní sny Alison se totiž zcela atypicky vymalovaly do hodně pozitivních nálad. Goldfrapp tu ujíždějí na "Jump" Van Halen ("Rocket" vlastní jasně okoukané klávesové rejstříky), pečlivě malují med okolo rtů po vzoru Abby v titulní "Head First" (radostným optimismem přímo přehuštěná skladba). Jediným vybočením a kontrastem je pak depka "Hunt" (s čítankovou pomstou ex-příteli po jeho odchodu). Taky si nevěřícně mnete oči jako právě zaskočená Alenka v říši divů? Asi nebudete sami, které takový měkoučký útok plyšových králíčků (jasně že v růžových oblečcích!) zasype a porazí na lopatky.

Ono se tedy na první pohled může zdát, že se vlastně nic nezměnilo a nepolapitelnost Alison Goldfrapp stále nezná mezí, vždy něčím překvapí. Jedna vlastní meta však doznala trhlin: pryč je jistota dokonalosti, vyrovnanosti a originality. Goldfrapp zabředli a padli do mokřin blouznění a tápání. "Shiny And Warm" je ještě více ulítnutá a zdrogovaná variace na "Satin Chic" ze "Supernature", "I Wanna Life" je již pouhým parafrázování nadupaného začátku (v duchu "Xanadu" Olivie Newton-John) a ani hlasová gymnastika ve "Voicething" už nefunguje jako dřív.

Goldfrapp se začlenili do rozsáhlého pelotonu, v kterém urvat větší pozornost bude složitý úkol. "Head First" nabízí jasně čitelné hitovky, ale i rozpaky a koncovku ponořenou v nejistotu. Je to nejenom balanc mezi snem a pseudorealitou zalitou do růžové barvy, ale i na pomezí známek šest a sedm - pro skalní fanoušky to možná bude dokonce znamenat nejhorší počin dvojice.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY