Zavřete oči, štíři odcházejí

16.03.2010 16:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Legendární Scorpions ohlásili odchod na odpočinek. Celosvětové turné, jímž se rozhodli podtrhnout své rozhodnutí, právě začalo a po dvou a půl letech zaválo hardrockové dinosaury před české publikum. Vystoupení doprovázelo mnoho nostalgických vzpomínek, na výraznější emoce však zůstalo skoupé.

Live: Scorpions

místo: O2 Arena, Praha
datum: 15. března 2010
Fotogalerie

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Pokud chtěli Scorpions skutečně odejít na vrcholu, jak tvrdí, mají nějakých patnáct, dvacet let zpoždění. Jejich skutečně produktivní léta skončila začátkem devadesátek a od té doby těží parta kolem zakládajícího zpěváka Klause Meineho a kytaristy Rudolfa Schenkera více z někdejší slávy než z úspěchu aktuálních desek. Bylo tedy otázkou času a vlastní soudnosti, kdy se k tomuto rozumnému kroku uchýlí. Když už ne na vrcholu, na úrovni to ještě štíři zvládli.

Zatímco se těch několik slavných kousků stále točí v rádiovém éteru bez známky procesu stárnutí, z původní generace fanoušků jsou dnes čtyřicátníci, padesátníci. Oproti ortodoxněji laděným příznivcům kapel typu AC/DC nebo Iron Maiden působili fanoušci Scorpions vždy o něco civilnější, tudíž věční rockeři (poznávací znamení: dlouhá kštice a ošoupaný křivák) byli v hledišti k vidění spíše výjimečně. Přibyli však zástupci mladé generace, již sice zlatá léta této formace nezažili, přesto si k legendě dokázali najít cestu.

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Ať omladina, nebo zkušení pardálové - na skladby z novinky "Sting In The Tail", jež má vyjít každým dnem, nebyl v hale nikdo zvědavý. Stejně tak málokdo ocenil písně z několika posledních desek. Nikdo ani nepřišel nic objevovat, naprostá většina obecenstva si zkrátka přišla poslechnout a připomenout známé pecky a nasát atmosféru starých časů. Ti samí fandové zaručeně přijdou i za deset let, až si třeba škorpíci střihnou ojedinělý vzpomínkový koncert. Obvykle se používá přirovnání: věrný jako pes. Dodal bych: věrný jako volič KSČM nebo věrný jako fanda starého hardrocku a heavy metalu.

Během dvou hodin se střídaly ostře nabité pasáže s těmi umírněnými. Rychlejší skladby působily příliš profesorsky (ostatně celé vystoupení až na výjimky postrádalo emoce) a zejména díky přepáleným výškám tahala kvílivá sóla za uši. Zvuk se tentokrát skutečně nepovedl. Mnohem lépe si vedly balady, konec konců hlavně těmi si Scorpions vyšlapali cestu k úspěchu. Ve speciálním akustickém setu s improvizovanou bicí sestavou postavenou jen těsně před diváky zazněly "Always Somewhere", "Send Me An Angel" a "Holiday" a v samém závěru bezkonkurenčně nejlepší "Still Loving You" a "Wind Of Change". Jenom škoda, že ani tyto klenoty nedokázaly diváky ve větší míře probudit. Chyběly ruce, zapalovače i silné hlasivky.

Scorpions, O2 Arena, Praha, 15.3.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Pokud jde o samotnou prezentaci, bylo vše v pořádku. Upnuté kožené kalhoty, flitrované hořejšky těsně obepínající poodhalené hrudníky a nevkusné sluneční brýle: dnešní mladá, vpřed hledící generace by se při pohledu na pódium jistojistě rozchechtala na celé kolo. "Co to mají proboha na sobě?" - "Klid, mladej, tohle se prostě tenkrát nosilo." - "A co ten vysokej uječenej vokál?" - "To už je klasika, stejně jako ty pohyby pánví, coby doplněk správného hardrockového kytaristy. Však ten tvůj všeličím propíchanej obličej a dready budou tvým dětem taky jednou k smíchu."


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY