Orchestrální orgasmus

15.03.2010 00:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Nejčerstvější nahrávka Petera Gabriela vlétla v polovině února na vysoké příčky hitparád prodejnosti po celém světě. U nás album "Scratch My Back" debutovalo na třetím místě. Vskutku pozoruhodné na něm je hlavně to, že se jedná o sadu předělávek podaných nejen vkusně, ale pouze za doprovodu orchestru.
9/10

Peter Gabriel - Scratch My Back

Skladby: Heroes [David Bowie], The Boy In The Bubble [Paul Simon], Mirrorball [Elbow], Flume [Bon Iver], Listening Wind [Talking Heads], The Power Of The Heart [Lou Reed], My Body Is A Cage [Arcade Fire], The Book Of Love [The Magnetic Fields], I Think It's Going To Rain Today [Randy Newman], Après moi [Regina Spektor], Philadelphia [Neil Young], Street Spirit (Fade Out) [Radiohead]
Vydáno: 12.2.2010
Celkový čas: 53:26
Vydavatel: Parlophone
"Scratch My Back" je osmou sólovou studiovkou revolučního Petera Gabriela, průkopníka digitální distribuce hudby a držitele ceny Man Of Peace, a uzavírá jeho téměř osmiletou mezeru v diskografii, během které se věnoval převážně produkci worldmusic a nesčetnému množství kolaborací.

Jak již napověděl samotný tracklist desky, přepracování se dočkala opravdová hudební elita. Velkorysostí mistra mohou být přinejmenším poctěni Radiohead, Regina Spektor, The Magnetic Fields, Elbow, Talking Heads, Lou Reed nebo David Bowie. Laskavost budou ale vrácena, protože všichni poctění se zavázali, že "dokončí" koncept alba - předělají na revanš písně z rozmanitého šuplíku Petera Gabriela. To pak vyjde jako druhá část alba s vtipným titulem "I'll Scratch Yours" ještě letos.

Fakt, že nahrávku tvoří pouze orchestrální aranže a zpěvy a přitom není nudná, jemně odráží Gabrielův novátorský přístup. Coververze v jeho podání nezní jako triviální snahy o osobité podání ani jako plytké variace známých témat, nýbrž jako komplexní cyklus, kořeněný překvapením a hříčkami v rámci předepsaných mezí. Jednotný hudební výraz často zavání monotónně a předdefinovanou jednolitostí ubližuje albům, v případě "Scratch My Back" se tak nestalo. Peter Gabriel si vybral velice rafinovaně a kusy mnoha specifických rukopisů sestavil do jedné roviny, kterou velice vábně dokreslil svým mrazivě barevným hlasem. Pilotním singlem alba se stal jeden z nejlepších kusů nahrávky - "The Book Of Love" od The Magnetic Fields.

Antinudné a pozornost rušící elementy, oživující detaily, ať už hostované vokály, anebo decentní a vyvážená práce se sborem, udělají z prvního poslechu alba orgastickou, dechberoucí zkušenost. I toto může být důkazem bezbřehého producentského potenciálu tohoto čerstvého šedesátníka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY