Malý výlet domů

13.05.2010 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Za názven NO PAN!C se skrývají Iva Frühlingová, Václav Polanský a Peter Boška. Všichni tři se dali dohromady v době, kdy poslední dva byli členy Iviny doprovodné kapely, a jejich přátelství nakonec přerostlo v touhu natočit společnou desku. Výsledkem je "Doma nejlíp".
6/10

NO PAN!C - Doma nejlíp

Skladby: Neřeším, Den pro ženy, Doma nejlíp, Imunita, Kabelky, 1980, Sexobě, S každou chvílí, Tvoje věc, Tváře, Kam ten spěch, Sněhulák, Ve víně, Zhořenej sen
Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: 44:56
Vydavatel: Sony Music

Většinou to bývá úplně naopak. Začne to kapelou, v té to začne vřít a ta nejvýraznější osobnost se pak odtrhne a vydá na sólovou dráhu. V případě NO PAN!C je vše zcela jinak. Začalo to u sólové kariéry zpěvačky Ivy Frühlingové. Ta poté dala dohromady svou doprovodnou kapelu, která ve své poslední podobě zahrnovala i Petera Bošku a Václava Polanského. A vzhledem k tomu, že zjistili, že je baví i jiné věci než jen hrát Iviny francouzské písničky, začali spolu skládat. Tak nakonec vznikla deska "Doma nejlíp".

Nejzajímavější na NO PAN!C je, že v podstatě nemají frontmana. Všichni tři vystupují jako jeden a dokonce i jejich pěvecké síly jsou rozloženy po celé desce. Kdo by čekal nějakou českou verzi hudby Ivy Frühlingové, je zcela na omylu. NO PAN!C jsou méně melodičtí, syrovější a více "kapeloví". Je to jako když se parta mladých lidí sejde ve zkušebně, něco si zajamují, trošku si s tím pohrají a vznikne z toho deska.

Z nejvýraznějších kousků na tomhle albu nejde nezmínit akustickou "S každou chvílí", která překvapí i zdařilým textem (což se bohužel nedá říct o všech skladbách). "Imunita" trochu připomene Lucii v nejlepších letech a "Tvoje věc" pro změnu reprezentuje tvrdší stranu kapely a slibuje, že na koncertech to tito tři rozhodně hodlají rozjet.

Z "Doma nejlíp" je cítit, že jde o desku, u jejíž přípravy se členové kapely neskutečně bavili a udělali si sami sobě radost. Všichni dobře víme, že Iva nás brzy zase obšťastní novou francouzskou deskou a kluci se zase na čas na pódiu posunou kousek dozadu. "Doma nejlíp" na sebe asi nestrhne tolik pozornosti, jako bylo původní očekávání, ale na lehké rozvíření českých hudebních vod to stačí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY