Éter zachvátila nostalgie

24.02.2010 21:26 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Minulý týden nás obklopil temný Bristol. O sedm dní později jsme naopak ve světlech velkoměsta. Po čtrnácti kolech bere zlato Jay-Z s andělskou výpomocí od Alicie Keys. Song "Empire State Of Mind" tak definitivně dobyl česká rádia. Videoklipem týdne je další výborný kousek od režiséra Keitha Schofielda.
Jay-Z - Empire State Of Mind
© facebook interpreta
RÁDIA - Co do složení interpretů se v první desítce změnilo jen velmi málo. Pouze devátou příčku obsadila děvčata z Pussycat Dolls. Ne, že by šlo o novou píseň, to jen nostalgická nálada dramaturgova zapříčinila návrat kusu "Hush Hush". Barbíny v tom ovšem nejedou samy. Nahoru se dostaly i takové vykopávky jako "Colors" od Morandi (ze 69. na 18.místo), "21 Guns" od Green Day (ze 44. na 20.) nebo vrchol šplhu "Hot 'N' Cold" od Katy Perry (ze 74. na 28.). Vedle ní jsou i Mandrage se svými třiceti osmi koly na desátém místě jen marginální rádiovou zastydlostí.

Pohled na aktuální pořadí od jedenáctého fleku dolů navíc naznačuje, že situaci se jen tak nezlepší. Všichni slibní průkopníci na mety nejvyšší zaznamenaly propad. Slibně se drží snad jen "Stranded" s přípisem dalších šesti míst k dobru. A je to právě tento song, který druhou desítku otevírá. Možná, že každé jeho přehrání znamená korunu pro Haiti. Ale možná prostě jenom není co jiného hrát. Tedy ono by bylo, ale znáte to - chytrému napověz, hloupému zapni rádio.

Co na to novinky? Nejúspěšnější z nich zůstala vyset na čtyřicet devítce. Jedná se o domácí kousek našláplých Nightwork. Z připravované desky dostalo k průzkumu nálady zelenou "Slunce v duši". Tedy další zateplující píseň v podání této mladé a nadějné a o náhradních zdrojích energie smýšlející partičky. Jen o dvě čísla horší výsledek si připisuje novinkový singl "Alice" od pětadvacetileté napořád teenagerky Avril Lavigne. "Alice" otevírá soundtrack k filmu Tima Burtona "Alenka v říši divů". Dalšími jeho účastníky jsou například Franz Ferdinand, 3OH!3, Wolfmother či Robert Smith.

Top 10 - rádia (před opravou):
  1. Jay-Z - Empire State Of Mind
  2. David Guetta - Sexy Bitch
  3. Rihanna - Russian Roulette
  4. Pink - I Don't Believe You
  5. Ke$ha - Tik Tok
  6. Tina & Rytmus - Príbeh
  7. Owl City - Fireflies
  8. Lady GaGa - Bad Romance
  9. Pussycat Dolls - Hush Hush
  10. Mandrage - Hledá se žena

Kryštof - Jeviště
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Neohroženě se zatím tváří zlatostříbrné duo ve složení Kryštof - Sade, ale po minule nesmělém útoku Massive Attack jim přibyl další silný protivník. Na hudební Olymp protlačovaná novinka Petera Gabriela "Scratch My Back" skončila hned při svém úvodním zápisu třetí. Nežinýruje se ani placka "Takže dobrý". Ze sedmičky povyskočila na čtverku. Aneta Langerová zahájila koncertní šňůru a je to znát. Album "Jsem" se dostalo ze třicátého druhého místa na sedmé.

Pet Shop Boys dali deskou "Yes" smysl existenci disca i v jedenadvacátém století. V závěru loňského roku pak pořídili záznam z navazující "Pandemonium Tour", který nyní vyšel v balení 2 v 1, tedy CD/DVD. V prodejním žebříčku se s ním odrážejí od dvanáctého místa. Z padesátky startuje herečka a písničkářka Charlotte Gainsbourg. Vesměs kladně přijatou nahrávku "IRM" pro ni připravil Beck. Jeho hlas ostatně zní i z pilotního singlu "Heaven Can Wait" obdařeného výborným videoklipem, který naleznete pod Top10.

Top 10 - prodejnost:
  1. Kryštof - Jeviště
  2. Sade - Soldier Of Love
  3. new Peter Gabriel - Scratch My Back
  4. Mňága a Žďorp - Takže dobrý
  5. Kabát - Po čertech velkej koncert +DVD
  6. Lady GaGa - Fame Monster
  7. Aneta Langerová - Jsem
  8. Massive Attack - Heligoland
  9. ↓ Divadlo J. Cimrmana - České nebe
  10. ↓ Různí - Taneční liga 118

Hitparádový videoklip týdne: Charlotte Gainsbourg & Beck - "Heaven Can Wait" (r. Keith Schofield)

S klidem ho lze považovat za zachránce. V době rozmělnění videoklipového žánru, který zapříčinil rozmach uživatelského videa, je jeho dílo přímo živou vodou. Podobná vizuální nápaditost a obsahová vynalézavost byla snad naposledy k vidění v polovině devadesátých let. Předloni zaujal hrátkami s černými páskami přes genitálie ve videoklipu "Toe Jam" od vedlejšáku Fatboye Slima The BPA a na sklonku minulého roku přichystal hned dvojí porci potěšení. "Let Love Rule" Lennyho Kravitze ovšem v remixu Justice ztvárnil, do slova a do písmene, jako píseň pod závěrečnými titulky romantického dojáku a v "Heaven Can Wait" nechal probudit svou obrazovou fantazii vycházející mj. z fotografií Williama Hundleye.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 7. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY