Chytlavé parodie na rock

24.02.2010 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Lil Wayneovo příští album bude rockové. Po přečtení tohoto oznámení se každý chytal za hlavu. Drsný rapper že se pustí do kytar? No a výsledek je opravdu docela k smíchu. Přesto je na desce několik zábavných a líbivých skladeb a kdekomu se bude Wayneovo rapování líbit i na ostrém podkladu.
6/10

Lil Wayne - Rebirth

Skladby: American Star feat. Shanell, Prom Queen feat. Shanell, Ground Zero, Da Da Da, Paradice, Get A Life, On Fire, Drop The World feat. Eminem, Runnin' feat. Shanell, One Way Trip feat. Kevin Rudolf, Knockout feat. Nicki Minaj, The Price Is Wrong
Vydáno: 1.2.2010
Celkový čas: 46:42
Vydavatel: Universal
Je výborné, když se člověk chce vyvíjet a něco (si?) dokázat. Rapper Lil Wayne si ale vybral docela hloupý cíl: nahrát album řízlé rockem. OK, ve videoremixu "Lollipop" jsme sice nějaké ty elektronické kytárky měly, chce se ale Lil Wayne vyrovnat nu-metalovým kapelám založeným na rapování jako Limp Bizkit? Nebo snad dokonce klasickým rockovým skupinám? Doufejme, že takto vysoko nemířil a prostě ho jen tak napadlo: "Když už jsem si vydělal na živobytí minulou deskou, proč nezkusit nějakou blbost. A lidi ten rock stále poslouchají, ne?"

Výsledkem je "Rebirth", jehož problém je, že má šanci zaujmout jen docela malé procento posluchačů. Fandové takových Linkin Park nemají šanci najít zalíbení ve Waynově rapu, příznivci řekněme P.O.D. naštěstí o desce ani neví a ti, co mají rádi Lil Waynea? Co ti? Těžko říct. "Rebirthu" se nedá upřít, že to je docela zábavná taškařice. Jako by šlo při poslechu slyšet, jak si rapper i hiphopoví producenti užívali, že do skladeb nedávají beaty, ale živé nástroje. Bicí, kytary a basy však zní hodně uměle, stále tu je přítomná představa, že nástroje nasamplují a hodí je do kompu, ne že se ve studiu sleze ansámbl a předvede rockovou symfonii.

Drtivá většina recenzí se předháněla v lepším popisu toho, jak Lil Wayne totálně nepochopil rock, pročež vznikla spíše parodie, která navíc ani pro fanoušky hip hopu není žádným přínosem. Ano, celý ten experiment je sračkovitý. Proč si ho ale stále pouštím? Asi jsou jednotlivé písničky prostě chytlavé. Třeba hned první singl "Prom Queen" z ledna 2009 má v dobrém slova smyslu neskutečně vlezlý refrén. Produkce je trochu jak od System Of A Down, v podstatě však hrozně diletantská. Komu to ale vadí, když to celkově skvěle jede...

"Rebirth" má několik hodně světlých momentů. Tou nejzářivější částí je "Drop The World", ve které vás dostane agresivní refrén, na zadek vás pak definitivně posadí Eminemova sloka. V "Knockout" zaujme Nicki Minaj, jež v refrénu zpívá sladkým hláskem a pak se do toho najednou opře sprostým, úderným rapem. Bubenický mistr Travis Barker pak vylepšuje "One Way Trip" s Kevinem Rudolfem. Některé písně jsou ale zcela odpadové (singl "On Fire" samplující "She's On Fire" Amy Holland) a otravné - to například "Runnin'" s r'n'b zpěvačkou Shanell, která si připsala ještě další dva featuringy.

Waynovo Znovuzrození tedy dopadlo kontroverzně. Je to vlastně příšerná rocková deska. Přesto hodně chytlavá, i když pro popový mainstream v podstatě nevhodná. Kid Cudi a Kanye West experimentovali dobrým směrem, Lil Wayne ne. A pokud se vám nelíbí, jak texty grcá (nebo jak nazvat jeho styl rapování, na této desce ještě zhyperbolovaný), opravdu nemá cenu album poslouchat. Proč tedy nadprůměrné hodnocení? Ale vždyť já se při poslechu bavím! "Bitch I'ma pick the world up and I'ma drop it on your fucking head!"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY