Videotermix: Slávek Janda z Abraxasu

06.02.2010 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

V aktuálním Videotermixu se Slávek Janda detailně rozpovídal o třech klipech. Do noty mu sedla partička Fun Lovin' Criminals, ale pochválil i novinku od Stereophonics a tuzemské Photolab za píseň "Funny". Ze svého rukávu potom vytáhnul k doporučení videoklip od St. Germain.
Slávek Janda je znám především jako frontman kapely Abraxas, s níž má na kontě osm řadových alb včetně novinky "Hlava v oblacích". V současné době řádí na pódiu i s obnoveným Yandim Bandem a jako vedlejší projekt má stále i Slávek Janda Bandu, s kterým dal dohromady dvě alba.

KLIP NOVINKA

Stereophonics - Innocent (2009)

Stereophonics
Písň "Innocent" pochází z aktuální novinky "Keep Calm And Carry On". Stereophonics sice mají venku ještě čerstvější singl v podobě "Could You Be The One?", ovšem zatím nepodpořený klipem. To ale vůbec nevadí, protože s tímhle si vyhráli a barevný výsledek za to stojí. Zajímavostí je, že jeho premiéra proběhla speciálně na YouTube.com, konkrétně se tak stalo 9. října loňského roku.

Jak to vidí Slávek...

Typický britpop. Jak je vidět, inspirace šedesátkama a speciálně Beatles je nekonečná. I videoklip působí "retro" a tak to autor asi i myslel. Ty typické anglické barvy 70. let, to je barevnost, která se mi vždycky líbila. Je to taková malá Indie na britských ostrovech. Dokonce i efekty působí, jako že je to natočeno na starý film, což podtrhuje retro dojem videa.


KLIP STAŘENKA

Fun Lovin' Criminals - Loco (2006)

Fun Lovin' Criminals - Welcome To Poppy's
"Loco" je zřejmě nejslavnější písní newyorských Fun Lovin’ Criminals. Pochází ze stejnojmenného alba, které svého času dosáhlo na pátou příčku britské albové hitparády. Hodně vystajlované video na jednu stranu připomíná počin "Sabotage" od Beastie Boys, avšak hraje více na atmosféru a méně na příběh. Připomeňme, že Fun Lovin' Criminals se v Česku zastaví 25. března, kdy zahrají v pražském klubu SaSaZu.

Jak to vidí Slávek...

Jedna z mála bílejch kapel, který dokážou být dobře cool. Je tam fajn smysl pro humor, skoro bych až řekl nám Čechům velmi blízký. Takhle nějak by asi vypadala česká popmusic, nebýt Karla Svobody a dalších, kteří nás vrátili do předminulého století. U týhle kapely se mi líbí, že i když hudba je evidentně inspirována afroamerickou kulturou, tak je to stále bílé. Videoklip mi lehce připomíná počin Monkey Business - písničku "Branded" (to je ta s tím kaprem na konci), ale jinak jistě polonahé děvy a cool frajeři, to nikdy nezklame. Jo, to se mi líbí.


KLIP CZ/SK

Photolab - Funny (2010)

Magdalena Šalamounová
Píseň "Funny" předznamenává nové album kapely Photolab, které vzniká pod producentskou rukou Dušana Neuwertha. Tváří kapely je samozřejmě zpěvačka Magdalena Šalamounová. Kytaru pak drží rovněž již známé jméno - a.m.almela. "Funny" plní i soundtrackovou úlohu, uslyšíte ho totiž v novém filmu "Dvojka" režiséra Jaroslava Fuita.

Jak to vidí Slávek...

Ty lidi působí sympaticky, nějak to ve mně evokuje dobu hippies, kalifornské vokály, trocha psychedelických zvuků, myslím, že to je dost vykouřená hudba a to mě vždycky bavilo. Videoklip rozhodně neruší hudbu, což si myslím, že u nás není vždy běžné a že i s minimálními prostředky a s malým rozpočtem se dá udělat koukatelná věc.


Slávek Janda doporučuje...

St. Germain - Sure Thing (2000)
Na týhle nahrávce hraje a zpívá J.L.Hooker...

ANKETA
Který z těchto klipů se líbí nejvíc vám?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY